Suljettu listavaali
Osa artikkelisarjaa |
Vaalit |
---|
Suljettu listavaali on listavaalin muoto, jossa voi äänestää vain puolueiden ehdokaslistoja, mutta ei yksittäisiä ehdokkaita. Suljettuja vaalilistoja sanotaan myös pitkiksi listoiksi, koska niitä äänestämällä äänestäjä hyväksyy koko pitkän listan eli sen, missä järjestyksessä ehdokkaat valitaan riippuen siitä, miten suuren kannatuksen puolueen lista saa.
Järjestelmää puolustetaan sillä perusteella, että sen avulla voidaan ennaltaehkäistä henkilövaalien ei-toivottuja haittavaikutuksia, kuten suosittujen julkisuuden henkilöiden valinta ammattipoliitikkojen ohi valtiopäiville sekä, mikäli valmista kuuluisuutta ei ole riittävästi, raskaasti rahoitetut vaalikampanjat, jotka tuottavat epätasa-arvoa ehdokkaiden kesken.
Järjestelmää vastustetaan sillä perusteella, että puoluejohdot voivat ehdokasasettelulla käytännössä päättää, kenet puoluelistalta valitaan, minkä vuoksi ”poliitikot valitsevat poliitikkoja”, jotka eivät voi nousta kilpailijoiksi myöhemmin puolueen sisällä heille itselleen uusina haastajina.
Suljettu listavaalit maittain
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Suhteellinen edustus
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Algeria
- Angola
- Argentina
- Armenia
- Benin
- Burkina Faso
- Burundi
- Kambodža
- Kolumbia
- Costa Rica
- Dominikaaninen tasavalta
- Itä-Timor
- Equatorial Guinea
- Guatemala
- Guinea-Bissau
- Guyana
- Hongkong
- Israel
- Kazakstan
- Kirgisia
- Liettua
- Moldova
- Montenegro
- Morocco
- Mozambique
- Namibia
- Nicaragua
- Niger
- Pohjois-Makedonia
- Paraguay
- Portugali
- Romania
- Ruanda
- Serbia
- Etelä-Afrikka
- Espanja
- Sri Lanka
- Togo
- Tunisia
- Turkki
- Uruguay