SVT World

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
SVT World
Svt World.jpg
Lähetykset alkoivat 1988
Lähetykset loppuivat 30. huhtikuuta 2017
Omistaja Sveriges Television
Maa  Ruotsi
Näkyvyysalue maailmanlaajuinen
Aiemmin SVT Europa (1997–2008, Suomessa 1988–1996 nimellä TV4)
Saatavuus
Antenniverkko
Kanava 5
Satelliitti
Eutelsat 9A
Thaicom 5
Kaapeliverkko
DNA Welho Kanava 355

SVT World, vuoteen 2009 saakka SVT Europa, oli vuosina 1988−2017 toiminut suomenruotsalaisille ja ulkoruotsalaisille tarkoitettu televisiokanava, joka on kooste Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n kanavien ohjelmatarjonnasta.

SVT World ohjelmatarjontaan oli koottu ensisijaisesti kummankin pääkanavan SVT1:n ja SVT2:n ruotsalaiset ohjelmat. Ruotsin ulkopuolella tuotettuja ohjelmia on SVT Worldin ohjelmistossa vähän tekijänoikeudellisista syistä. Pääosa Ruotsin ulkopuolisesta sisällöstä on tuotettu muissa Pohjoismaissa. Ohjelmat pyrittiin tällä kanavalla lähettämään samanaikaisesti kuin Ruotsissa, mutta jos tämä ei ole mahdollista 48 tunnin aikana Ruotsin lähetyksestä.

SVT Worldin lähetykset loppuivat 30. huhtikuuta 2017 vähäisen jakelun vuoksi.[1]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SVT World aloitti lähetyksensä vuonna 1988 TV4-nimellä ja vain maanpäällisen antenniverkon ja kaapeliverkon välityksellä Etelä-Suomessa. 10. joulukuuta 1997 kanavan näkyvyysalue laajeni satelliittijakelun myötä koko Eurooppaan, ja tuolloin kanava sai nimen SVT Europa. Vuonna 2005 kanavan satelliittijakelu laajeni Afrikkaan, Aasiaan ja Australiaan. Kanava siirrettiin Suomen digitaaliseen maaverkkoon 1. syyskuuta 2007, kun Suomen analoginen maanpäällinen antenniverkko suljettiin. Analogisten televisiolähetysten aikaan SVT Europa näkyi Etelä-Suomen antenni- ja kaapeliverkoissa ilmaiseksi. Joulukuussa 2009 SVT Europa aloitti IPTV-lähetykset Pohjois-Amerikkaan ja vuoden 2010 alussa kanava vaihtoi nimensä SVT Worldiksi. Keväällä 2012 lähetysalue laajeni IPTV-jakelun myötä koko maailmaan.

Saatavuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen ulkopuolella kanava näkyi satelliitin ja IPTV:n välityksellä, ja oli maksullinen. Suomessa SVT World näkyi maksullisena kanavana digitaalisissa antenni- ja kaapeliverkoissa syyskuusta 2007 syyskuuhun 2011, viimeiset kolme vuotta koko Suomessa. SVT World oli myös saatavilla kaapeli- ja IPTV-verkoissa maksullisena kanavana koko Suomessa. SVT Worldin lähetykset lakkautettiin omassa kanavapaikalla maaverkossa 1. syyskuuta 2011, mistä lähtien Yle Fem ja SVT World jakoivat kanavapaikan 5. Yle Femin ohjelmia esitettiin aamuisin sekä illalla parhaaseen katseluaikaan: SVT Worldin ohjelmia myöhäisiltoina, öisin ja päivisin, kun Yle Femillä ei ollut lähetyksiä. Yhdistelmäkanava Yle Fem/SVT World oli ilmainen. Elokuun loppuun asti 2013 Yle Femin ohjelmat näkyivät koko Suomessa ja SVT Worldin ohjelmat vain Etelä-Suomessa ja rannikolla, mutta syyskuun alusta 2013 myös SVT Worldin ohjelmat lähetettiin koko Suomeen. Yle Teema ja Yle Fem yhdistyivät samalle kanavapaikalle 24. huhtikuuta 2017, mistä johtuen SVT World ei enää tuottanut ohjelmia Suomeen. Maxivisionilla kanava jatkoi vielä 30. huhtikuuta 2017 jälkeen maanantaihin 8. toukokuuta saakka, jonka jälkeen SVT World -kanavan lähetykset loppuivat kokonaan.

Satelliitin kautta kanavaa pystyi katsomaan Euroopassa, Afrikassa, Aasiassa ja Australiassa. IPTV-lähetykset olivat maailmanlaajuisia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. SVT lägger ner utlandskanalen SVT World SVT. Viitattu 21.3.2017. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]