SVT World

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
SVT World
SVT World.jpg
Lähetykset alkoivat 1988
Lähetykset loppuivat 30. huhtikuuta 2017
Omistaja Sveriges Television AB
Kuvaformaatti 16:9
Maa Ruotsin lippu Ruotsi
Näkyvyysalue koko maailma
Aiemmin SVT Europa (1997-2008, Suomessa 1988-1996 nimellä TV4)
Kotisivu svt.se/svtworld (ruotsiksi)
Saatavuus
Antenniverkko
Kanava 5
Satelliitti
Eutelsat 9A
Thaicom 5
Kaapeliverkko
DNA Welho Kanava 355

SVT World, vuosina 1988-2009 SVT Europa, on suomenruotsalaisille ja ulkoruotsalaisille tarkoitettu televisiokanava, joka on kooste Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n kanavien ohjelmatarjonnasta.

SVT World ohjelmatarjontaan kootaan ensisijaisesti kummankin pääkanavan SVT1:n ja SVT2:n ruotsalaiset ohjelmat. Ruotsin ulkopuolella tuotettuja ohjelmia on SVT Worldin ohjelmistossa vähän tekijänoikeudellisista syistä. Pääosa Ruotsin ulkopuolisesta sisällöstä on tuotettu muissa pohjoismaissa. Ohjelmat pyritään lähettämään samanaikaisesti kuin Ruotsissa, mutta jos tämä ei ole mahdollista 48 tunnin aikana Ruotsin lähetyksestä.

SVT Worldin lähetykset loppuvat 30. huhtikuuta 2017.[1]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SVT World aloitti lähetyksensä vuonna 1988, tuolloin TV4-nimellä ja vain maanpäällisen antenniverkon ja kaapeliverkon välityksellä Etelä-Suomessa. 10. joulukuuta 1997 kanavan näkyvyysalue laajeni satelliittijakelun myötä koko Eurooppaan ja tuolloin kanava sai nimen SVT Europa. Vuonna 2005 kanavan satelliittijakelu laajeni Afrikkaan, Aasiaan ja Australiaan. Kanava siirrettiin Suomen digitaaliseen maaverkkoon 1. syyskuuta 2007, kun Suomen maanpäällinen antenniverkosto suljettiin. Analogisten televisiolähetysten aikaan SVT Europa näkyi Etelä-Suomen antenni- ja kaapeliverkoissa ilmaiseksi. Joulukuussa 2009 SVT Europa aloitti IPTV-lähetykset Pohjois-Amerikkaan ja vuoden 2010 alussa kanava vaihtoi nimensä SVT Worldiksi. Keväällä 2012 lähetysalue laajeni IPTV-jakelun myötä koko maailmaan.

Saatavuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen ulkopuolella kanava näkyy satelliitin ja IPTV:n välityksellä ja on maksullinen. Suomessa SVT World näkyi maksullisena kanavana digitaalisissa antenni- ja kaapeliverkoissa syyskuusta 2007 syyskuuhun 2011, viimeiset kolme vuotta koko Suomessa. SVT World on myös saatavilla kaapeli- ja IPTV-verkoissa maksullisena kanavana koko Suomessa. SVT Worldin lähetykset lakkautettiin omalla kanavapaikalla maaverkossa 1. syyskuuta 2011, mistä lähtien Yle Fem ja SVT World jakavat kanavapaikan 5. Yle Femin ohjelmia lähetetään aamuisin sekä illalla parhaaseen katseluaikaan; SVT Worldin ohjelmia myöhäisiltoina, öisin ja päivisin, kun Yle Femillä ei ole lähetyksiä. Yhdistelmäkanava Yle Fem/SVT World on ilmainen. Elokuun loppuun asti 2013 Yle Femin ohjelmat näkyvät koko Suomessa ja SVT Worldin ohjelmat vain Etelä-Suomessa ja rannikolla, mutta syyskuun alusta 2013 myös SVT Worldin ohjelmat lähetetään koko Suomeen.

Satelliitin kautta kanavaa voi katsella Euroopassa, Afrikassa, Aasiassa ja Australiassa. IPTV-lähetykset ovat maailmanlaajuisia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. SVT lägger ner utlandskanalen SVT World SVT. Viitattu 21.3.2017. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]