SVT2

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
SVT2
Lähetykset alkoivat 5. joulukuuta 1969
Omistaja SVT
Maa Ruotsi Ruotsi
Näkyvyysalue Koko maa ja
osissa Suomea.
Aiemmin TV2
Kotisivu www.svt.se
Saatavuus
Antenniverkko
Antenni Teracom Kanava 2
Kaapeliverkko
Mm. Com Hem Kanava 2

SVT2 on Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n toinen päätelevisiokanava. Se aloitti lähetyksensä vuonna 1969 nimellä TV2.[1] Vuonna 1996 kanavan nimeksi tuli SVT2. SVT2 näkyy koko Ruotsissa. Suomessa kanavaa voi katsella Ahvenanmaalla, Pohjanmaalla, Meri-lapissa ja Länsi-Lapissa maanpäällisen verkon tai kaapeliverkon kautta. Muualla Suomessa sitä voi katsella vain kaapeli- ja satelliitin kautta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

31. elokuuta 1987 SVT:n kanavien ohjelmisto järjestettiin uusiksi: TV2, joka tuolloin tunnettiin myös nimellä Sverigekanalen, keskittyi lähettämään Tukholman ulkopuolella tuotettuja ohjelmia, kun taas TV1 vaihtoi nimensä Kanal 1:ksi ja keskittyi lähettämään Tukholman sisällä tuotettuja ohjelmia.

Vuonna 1995 uusittiin kanavanimistöä ja otettiin käyttöön internetosoite svt.se.[1] 8. tammikuuta 1996 SVT:n kanavien nimet tulivat voimaan: entinen Kanal 1 muuttui kanavaksi SVT1 ja entinen TV2 on SVT2. Ohjelmistokin järjestettiin uudelleen: sekä Tukholman sisällä ulkopuolella tuotettuja ohjelmia voitiin esittää kummallakin kanavalla.

Tv-kanavien digitaaliset lähetykset aloitettiin 1999.[1]

15. tammikuuta 2001 SVT1 ja SVT2 profiloitiin siten, että SVT1:stä tuli suuren yleisön kanava ja SVT2:sta pienemmän yleisön kanava. Uudistus merkitsi sitä, että jotkin ohjelmat siirtyivät toiselle kanavalle. Suurin muutos oli se, että illan pääuutislähetykset Rapport kello 19.30 Ruotsin aikaa ja Aktuellt kello 21.00 Ruotsin aikaa vaihtoivat kanavia keskenään. Niiden alkamisajat säilyivät kuitenkin ennallaan.

10. tammikuuta 2005 kanava luopui kuuluttajista. Kuuluttajan sijaan näkyy ohjelmakaavio ja taustalla puhuu ihminen, joka kertoo seuraavasta ohjelmasta. Vuonna 2006 tehtiin päätös teräväpiirtolähetysten (HDTV) aloittamisesta. Vuonna 2010 teräväpiirtolähetykset alkoivat molemmilla pääkanavilla (SVT1 HD ja SVT2 HD).[1] Sittemmin teräväpiirtolähetykset ovat tulleet normaaleiksi maanpäälliset televisiolähetysten muodoksi.[2]

Ohjelmisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SVT2:n ohjelmia ovat mm. alueuutiset, valtakunnallinen Aktuellt-uutislähetys, vähemmistökieliset (viittomakieliset, saamenkieliset ja suomenkieliset) uutiset, tiedeohjelma Vetenskapsmagasinet, viihdeohjelma Veckans president ja musiikkiohjelma Musikbyrån. Kulttuuriohjelmien ja vähemmistöille tarkoitettujen ohjelmien tarjonta on suuri. Viihdeohjelmien tarjonta on suppeaa.

Kaikki SVT2:n ohjelmat alueuutisia lukuun ottamatta näkyvät koko Ruotsissa. Alueuutisille varatulla ohjelmapaikalla näkyy paikallisesti lähetettävä uutislähetys, esimerkiksi Tukholman ja Upsalan seudulla ABC, Etelä-Ruotsissa Sydnytt ja Smålandissa Smålandsnytt.

Toisin kuin sisarkanavansa SVT1, SVT2 lähettää edelleen testikuvaa. Vuosina 1974-2011 lähetetyn testikuvan taustaäänenä oli klassista musiikkia. Klassisten kappaleiden välissä kuultiin testiääniä. Testikuva päättyi SVT2:lla kesäkuussa 2011. Testikuva oli suunniteltu analogiseen verkkoon, ja analogiset lähetykset olivat päättyneet jo lokakuussa 2007. Testikuva oli käytännössä tarpeeton. Öisin alettiin lähettää uusintoja.

Keväällä 2013 testikuva palasi SVT2:lle. Testikuva on suunniteltu täysin uudelleen. Se sopii nyt digitaalisten HD-televisioiden kuvan säätämiseen. Taustaäänenä on vain testiääniä. Testikuvaa lähetetään aamuisin ja päivisin, kun ei tule muuta ohjelmaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d SVT:s historia Sveriges Television AB, svt.se. Viitattu 29.12.2022. (ruotsiksi)
  2. Om oss Sveriges Television AB, svt.se. Viitattu 30.12.2022. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]