Perustuslakituomioistuin

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Perustuslakituomioistuin (jossain yhteyksissä myös valtiosääntötuomioistuin) on monissa maissa oleva tuomioistuin, joka valvoo maan perustuslain toteutumista. Perustuslakituomioistuin muun muassa antaa ratkaisuja lakien perustuslainmukaisuudesta sekä antaa päätöksiä kansainvälisten sopimusten soveltuvuudesta maan perustuslain kannalta. Perustuslakituomioistuimen yhtenä tehtävänä on myös valvoa parlamenttia sen itse hyväksymän valtiosäännön noudattamisessa. Mikäli perustuslakituomioistuimella on oikeus kumota lakeja perustuslain vastaisina, tuomioistuimella katsotaan olevan negatiivista lainsäädäntövaltaa. Perustuslakituomioistuimen toiminta on perustuslain jälkivalvontaa.

Suomessa ei ole perustuslakituomioistuinta. Suomessa tuomioistuimen on kuitenkin annettava perustuslain säännökselle etusija, jos tavallinen laki on ilmeisessä ristiriidassa perustuslain kanssa[1]. Suomessa tuomioistuimilla ei ole kuitenkaan oikeutta kumota lakia.

Suomessa perustuslain toteutumista valvoo lakeja säätävän eduskunnan jäsenistä muodostettu perustuslakivaliokunta, joka toteuttaa perustuslain ennakkovalvontaa.

Luettelo valtioista joilla on perustuslakituomioistuin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen perustuslakituomioistuin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa ei ole perustuslakituomioistuinta. Suomessa on sen sijaan perustuslakivaliokunta, joka on yksi eduskunnan valiokunnista eli sen jäsenet ovat kansanedustajia. Perustuslakivaliokunnan toimiaika on sama kuin eduskuntakausi.

Eero Heinäluoman mukaan perustuslakituomioistuimelle olisi perusteita.[5] Risto E. J. Penttilä on kannattanut perustuslakituomioistuimen harkitsemista.[6] Timo Soinin mukaan Suomeen tarvitaan perustuslakituomioistuin.[7] Perussuomalaiset on vaatinut Suomeen perustuslakituomioistuimen perustamista[8]. Liikemies Björn Wahlroos on ehdottanut erillisen perustuslakituomioistuimen perustamista tai perustuslain jälkivalvonnan uskomisen Suomen Korkeimmalle oikeudelle[9].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]