Paul (Jugoslavian sijaishallitsija)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jugoslavian sijaishallitsija Paul.
Jugoslavian sijaishallitsija Paulin vaakuna.
Jugoslavian sijaishallitsija Paulin monogrammi.
Jugoslavian sijaishallitsija Paulin hauta.

Paul (serb. ja kroat. Павле Карађорђевић, Pavle Karađorđević, sloveeniksi Pavel Karađorđević; 27. huhtikuuta 1893 Pietari14. syyskuuta 1976 Pariisi) oli Jugoslavian sijaishallitsija serkkunsa vanhimman pojan Pietari II:n puolesta 9. lokakuuta 193427. maaliskuuta 1941.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paul oli ruhtinas Arsenin ja ruhtinatar Aurora Demidovin ainoa poika. Hän nai Kreikan ja Tanskan prinsessan Olgan vuonna 1923. Tuleva Britannian Yrjö VI oli best man.

9. lokakuuta vuonna 1934 Paulin serkku kuningas Aleksanteri I murhattiin Marseilleissa Ranskan silloisen ulkoministeri Louis Barthouin kanssa. Aleksanterin poika Pietari (Petar) oli vielä 11-vuotias. Aleksanterin serkusta, ruhtinas Paulista tuli sijaishallitsija kunnes Pietari täyttäisi 18 vuotta.

Paul allekirjoitti kolmisopimuksen akselivaltojen kanssa Wienissä 25. maaliskuuta 1941. 27. maaliskuuta 1941 Pietari II julistettiin täysi-ikäiseksi, ja hän osallistui brittien tukemaan kaappaukseen sopimuksen solminutta hallitusta vastaan. Kenraali Dušan Simović nimitettiin pääministeriksi.

Operaatio Barbarossaan valmistunut Saksa hyökkäsi samanaikaisesti Jugoslaviaan ja Kreikkaan. Viikoissa Saksa, Bulgaria, Unkari ja Italia valtasivat maan ja se antautui 17. huhtikuuta. Jugoslavia jaettiin hyökkääjien kesken, ja osasta muodostettiin itsenäinen Kroatian nukkevaltio. Kuningas ja Paul pakenivat hallituksen kanssa maasta. Sodan aikana britit pitivät Paulia ja tämän perhettä kotiarestissa Keniassa.

Paul kuoli 14. syyskuuta 1976 Pariisissa, eikä enää koskaan palannut Jugoslaviaan. Pietari II:n poika Aleksandar Karađorđević vaatii edelleen Serbian kruunua. Pietari II:n edesmennyt veli ruhtinas Tomislav Karađorđević oli edellinen kruununperijä.

Paulilla on tytär Jelisaveta ja pojat Aleksandar ja Nikola. Näyttelijä Catherine Oxenberg on Paulin lapsenlapsi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]