Jelisaveta Karađorđević

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jelisaveta Karađorđević
Jugoslavian prinsessa
Syntynyt 7. huhtikuuta 1936 (ikä 88)
Belgrad, Jugoslavia
Puoliso Howard Oxenburg
Neil Balfour
Manuel Ulloa Elias
Lapset Catherine Oxenberg
Christina Oxenberg
Nicholas Augustus Balfour
Suku Karađorđević
Isä prinssi Paul
Äiti prinsessa Olga
Uskonto ortodoksi
Jelisaveta Karađorđevićin vaakuna.
Jelisaveta Karađorđevićin monogrammi.

Ruhtinatar Jelisaveta Karađorđević (serb. Њ.К.В. kyrillisin:Кнегиња Јелисавета Карађорђевић, s. 7. huhtikuuta 1936 Belgrad, Jugoslavia) on serbialainen poliitikko, ihmisoikeusaktivisti ja kuninkaallisen Karađorđevićin suvun jäsen.

Nykyään hän asuu Belgradissa kuninkaallisen perheen entisessä asunnossa Beli Dvorissa, jonne hän muutti vuonna 2000.

Jugoslavian viimeinen kuningas Pietari II oli ruhtinatar Jelisavetan pikkuserkku. Jelisaveta on myös Walesin prinssi Charlesin ja Espanjan kuningatar Sofian pikkuserkku. Hän on myös Aurora Karamzinin pojantyttären pojantytär. Jelisaveta on perheensä ainoa tytär.

Ruhtinatar Jelisavetan isä, ruhtinas Paul (Pavle Karađorđević) toimi 1934–1941 valtionhoitajana: Paulin serkku kuningas Aleksanteri I murhattiin 9. lokakuuta vuonna 1934 Marseilleissa Ranskan silloisen ulkoministeri Louis Barthouin kanssa. Aleksanterin poika Pietari oli tuolloin vielä 11-vuotias, joten ruhtinas Paul toimi sijaishallitsijana, kunnes Pietari täytti 18 vuotta.[1]

Vuonna 1941 Operaatio Barbarossaan valmistautunut Saksa hyökkäsi samanaikaisesti Jugoslaviaan ja Kreikkaan. Kahdessa viikossa Saksa, Bulgaria, Unkari ja Italia valtasivat maan ja se antautui 17. huhtikuuta. Jugoslavia jaettiin hyökkääjien kesken, ja osasta muodostettiin itsenäinen Kroatian nukkevaltio. Kuningas ja Paul pakenivat hallituksen kanssa maasta. Sodan aikana britit pitivät Paulia ja tämän perhettä kotiarestissa Etelä-Afrikassa. Jelisaveta oli 9-vuotias kun perhe lähti Jugoslaviasta.[1]

Jelisavetan koulutus alkoi Etelä-Afrikasta, jossa perhe asui. Sittemmin hän kävi kouluja Britanniassa ja Sveitsissä. Hän opiskeli taidehistoriaa Pariisissa. Jelisaveta puhuu sujuvasti englantia, ranskaa, espanjaa, italiaa ja serbiaa. Hän on Ison-Britannian, Yhdysvaltain ja Serbian kansalainen.

Jelisaveta huomasi varhain ne vaarat, mitä Jugoslavian hajoaminen kommunistihallinnosta aiheuttaisi. Hän kirjoitteli ja piti seminaareja Jugoslavian alueen etnisten ryhmien riidoista. Hän työskenteli YK:n ja Vatikaanin ulkoministerin Isä Taurantin kanssa saadakseen Jugoslavian ortodoksisia ja katolilaisia kirkkoja selvittämään ikivanhat kaunat ja riidat.[2]

Jelisaveta perusti säätiön lähettämään humanitaarista apua Balkanille. Varat hän sai rikkailta amerikkalaisilta liikemiehitä.

Ennen Jugoslavian sotien alkamista tammikuussa vuonna 1990 Jelisaveta kutsui Belgradin ortodoksisen kirkon piispan Savan ja islamilaisen seurakunnan muftin Moskovaan konferenssiin, joka käsitteli Jugoslavian uskonnollisia asioita. Kokousta isännöi Mihail Gorbatšov. Kokoukseen osallistui Äiti Teresa, Canterburyn arkkipiispa, Dalai Lama, Al Gore ja Carl Sagan.[2]

Hän oli ehdolla vuoden 2004 presidentinvaaleissa, vaikka hänen serkkunsa Aleksandar Karađorđević vastusti asiaa, ja sai 63 991 ääntä eli vain 2,1%. Hän tuli kuudenneksi. Jelisavetan kerrotaan sanoneen: "Jos voitan, en pyri palauttamaan monarkiaa takaisin valtaistuimelle"

Jelisaveta on nykyään liikealalla. Hänellä on oma kosmetologiyritys.

Jelisaveta Karađorđević meni naimisiin amerikkalaisen muotitehtailija Howard Oxenburgin kanssa 21. toukokuuta vuonna 1960. He erosivat vuonna 1966. He saivat kaksi lasta Catherinen ja Christinan. Jelisavetan toinen aviomies oli lontoolainen pankkiiri Neil Balfour. Pariskunta meni naimisiin vuonna 1969. He saivat yhden pojan, Nicholas Augustus Balfourin. Toisen avioliittonsa jälkeen hän oli kihloissa brittiläisen näyttelijä Richard Burtonin kanssa. Jelisavetan kolmas aviomies on perulainen taloustieteilijä tohtori Manuel Ulloa Elias (1922-1992). He menivät naimisiin vuonna 1987.

  1. a b Neil L. Balfour: Obituary: Princess Paul of Yugoslavia 3.11.1997. independent.co.uk/. Viitattu 26.8.2017. (englanniksi)
  2. a b [https://translate.google.fi/translate?hl=en&sl=sr&u=http://www.princesselizabeth.org/%3Fpage_id%3D21&prev=search Her Royal Highness Princess Jelisaveta from Yugoslavia] princesselizabeth.org. Viitattu 26.8.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.