Misin rautatieasema

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Misi
Kuva asemalta
Misin asema 19. syyskuuta 2009
Perustiedot
Lyhenne  Mis
Rataosa  Laurila–Kelloselkä,
Misi–Raajärvi (purettu)
Sijainti  66°37′05″N, 026°41′13″E
Osoite  Raajärventie 2,
97580 Misi
Kunta  Rovaniemi
Etäisyydet  Rovaniemi 50 km,
Kemijärvi 35 km
Avattu  15. joulukuuta 1932 [1]
Liikenne
Operaattori(t)  VR-Yhtymä
Kaukoliikenne  Helsinki–Kemijärvi
Pysäköinti  ilmainen
Muut tiedot  välisuojastuspaikka
Asemarakennus
Suunnittelija  Jarl Ungern
Materiaali  puu
Ratapiha
Raiteisto  · pääraide,
· 1 kuormausraide

Misin rautatieasema (lyh. Mis) on Suomen rataverkon liikennepaikka Misin kylässä Rovaniemen kaupungissa Lapin läänissä rataosalla Laurila–Kelloselkä. Liikennepaikan etäisyys on 1021,3 ratakilometriä Helsingin rautatieasemalta, mitattuna Haapamäen ja Seinäjoen asemien kautta.

Liikennepaikka on avattu liikenteelle 15. joulukuuta 1932,[1] ja se on aiemmin ollut risteysasema: Sivurata Misi–Raajärvi on sittemmin purettu.

Asema nykyisin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisin Misin asema toimii välisuojastuspaikkana ja on miehittämätön. Liikenteenohjaus tapahtuu Oulun rautatieasemalla sijaitsevasta ohjauskeskuksesta kaukokäytöllä.

Misin ratapihalla on kolme läpiajettavaa sivuraidetta sekä pistoraiteita. Liikennepaikan vaihteet ovat kaikki käsin käännettäviä, eikä niitä voida ohjata ohjauskeskuksesta käsin. Junien kohtaamiset Misin asemalla eivät ole mahdollisia, ellei liikennepaikkaa miehitetä. Lähimmät liikennepaikat, joilla junien kohtaamiset ovat mahdollisia, ovat Kemijärvi idässä ja Rovaniemi lännessä.

Puolustusvoimain Rovajärven ampuma-alue sekä ammusvarikko sijaitsevat Misin aseman lähistöllä. Suurten ampumaleirien yhteydessä liikennöivät puolustusvoimain joukkojensiirtojunat (sinisten junien ns. Ems-vaunut ja 80-luvun loppuun saakka puuvaunut) puretaan ja kuormataan Misissä.

Rautatievirasto oli kieltänyt matkustajajunien pysähtymisen Misin rautatieasemalla asemainfrastruktuurin puutteiden vuoksi 5. joulukuuta 2007 alkaen.[2] Helsingin ja Kemijärven väliset yöjunat alkoivat kuitenkin pysähtyä uudelleen Misissä 30. syyskuuta 2008 lähtien. Rautatieasemalla ei ole lipunmyyntiä, lähimmät lipunmyyntiasemat ovat Rovaniemi ja Kemijärvi. Ratahallintokeskus rakensi liikennekatkon aikana Misiin 350 metriä pitkän matkustajalaiturin, joka täyttää nykyaikaiset turvallisuusvaatimukset. Lisäksi aseman valaistusta parannettiin.

Turvalaitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rataosalla Rovaniemi–Kemijärvi on käytössä radio-ohjausjärjestelmä. Tähän liittyen Misissä on vain liikennepaikkaa tulosuunnista suojaavat pääopastimet.

Aiemmin Misissä oli käytössä kampiasetinlaite sekä siipiopastimet.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Liikennepaikkahaku (haku termillä "Liikennepaikka: Misi") Vaunut.org. Resiina-lehti. Viitattu 12.2.2009.
  2. vaunut.org, viitattu 6.12.2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]