Mercyful Fate

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mercyful Fate
Tiedot
Toiminnassa 19801985, 1993
Tyylilaji heavy metal, black metal[1]
Kotipaikka Tanska
Laulukieli englanti
Jäsenet

King Diamondlaulu, koskettimet
Hank Shermannkitara
Joey Vera, basso
Bjarne T. Holm,  rummut
Mike Wead,  kitara

Levy-yhtiö

Roadrunner Records

Mercyful Fate on vuonna 1981 Tanskassa perustettu metalliyhtye. Sen perustivat kitaristi Hank Shermann ja laulaja King Diamond.

Yhtyeen soundi on lähellä klassisen hevin edustajia kuten Iron Maiden, mutta kappaleet ovat erittäin monimutkaisia progressiivisen rockin tavoin. Yhtyeen laulaja käytti kasvomaalausta (corpse paint) ja sanoitukset käsittelivät okkultistisia ja satanistisia teemoja, joten Mercyful Fatesta tuli myöhemmin tärkeä esikuva black metal -yhtyeille.[2][3][4] Arvostetuimmat levyt ovat debyyttialbumi Melissa (1983) ja sitä seurannut Don't Break the Oath (1984).

Mercyful Fate hajosi huhtikuussa vuonna 1985, kun Shermann alkoi vierastaa yhtyeen raskasta musiikillista linjaa ja sen synkkää imagoa. Shermann olisi halunnut tehdä synkän hevin sijaan enemmän Twisted Sisterin ja Mötley Crüen kaltaista musiikkia. King Diamond ei huolinut Shermannin säveltämiä kevyempiä kappaleita Mercyful Faten ohjelmistoon, joten Shermann perusti uuden yhtyeen nimeltä Fate, kun taas King puolestaan lähti soolouralle. King Diamondin nimeä kantava uusi yhtye, joka pysyi uskollisena Mercyful Faten perinnölle, menestyi hyvin, kun taas Faten menestys jäi vähäisemmäksi.

Mercyful Fate palasi yhteen vuonna 1993, ja julkaistuaan kaikkiaan viisi uutta albumia vuoteen 1999 mennessä, yhtye jäi tauolle.

Mercyful Fate palasi keikkalavoille ja esiintyi mm. Helsingin Tuska-festivaaleilla vuonna 2022.[5]

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • King Diamond – laulu, koskettimet
  • Hank Shermann – kitara
  • Joey Vera – basso
  • Bjarne T. Holm – rummut
  • Mike Wead – kitara

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Steve Huey: Mercyful Fate (Biography) Allmusic: All Media Guide. Viitattu 6.12.2009. (englanniksi)
  2. Steve Huey: Mercyful Fate: Melissa (Review) Allmusic: All Media Guide. Viitattu 6.12.2009. (englanniksi)
  3. Steve Huey: Mercyful Fate: Don't Break the Oath (Review) Allmusic: All Media Guide. Viitattu 6.12.2009. (englanniksi)
  4. Metalstorm.ee: On the Role of Clothing Styles In The Development of Metal – Part I (verkkosivu) metalstorm.ee. 5.7.2005. Viitattu 19.5.2008. (englanniksi)
  5. Saku Schildt: Tuska julkisti kovan luokan esiintyjäpaketin: Mercyful Fate saapuu ensi vuonna Suvilahteen! soundi.fi. 15.10.2021. Viitattu 15.10.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhtyeeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.