In the Shadows

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”In the Shadows”
The Rasmus
Singlen ”In the Shadows” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Dead Letters
 Julkaistu tammikuu 2003
 Tuottaja(t) Mikael Nord Andersson ja Martin Hansen
 Tyylilaji alternative rock
 Kesto 10.32
 Levy-yhtiö Playground Music
The Rasmuksen muut singlet
Heartbreaker / Days
2001
”In the Shadows”
2003
In My Life
2003

In the Shadows on suomalaisen rockyhtye The Rasmuksen single, joka julkaistiin Suomessa tammikuussa 2003. Se myi Suomessa kultaa. Se oli myös viidennen studioalbumin, Dead Lettersin, esittelykappale ja täten ensimmäinen single. Suomessa se nousi heti virallisen singlelistan ensimmäiselle sijalle. ”In the Shadows”, kuten muutkin Dead Lettersin kappaleet, nauhoitettiin Nord Studiosilla Tukholmassa. Kappale on myös elokuvan Pahat pojat soundtrackilla. Kappale kirjoitettiin soundcheckissä Vaasassa.

Kappale on The Rasmuksen toistaiseksi suurin hitti kansainvälisesti. Se on yltänyt muun muassa Ison-Britannian, jossa se myi 180 000 kappaletta, singlelistan kolmanneksi ja useiden maiden, kuten Saksan ja Uuden-Seelannin, singlelistan ensimmäiseksi. Kappaleen menestyksen ja levinnäisyyden siivittämänä myös itse albumi Dead Letters löysi tiensä useiden maiden listojen kärkisijoille. Lisäksi ”In the Shadowsin” video oli MTV Europen soitetuin video.

Ranskassa ”In the Shadowsin” melodia on vuodesta 2006 lähtien ollut maan suosituimman talk show’n On n'est pas couché’n tunnusmusiikkina.[1] Kappale on useana vuonna ollut eniten Teosto-korvauksia ulkomailta saanut suomalainen sävellys Sibeliuksen teoksia lukuun ottamatta.[2][3]

Kappale on saavuttanut 100 miljoonan toiston rajan Spotifyssa.[4]

Musiikkivideot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappaleelle tehtiin neljä eri musiikkivideota.

Englannin/Yhdysvaltain versiossa yhtye esiintyy yleisön edessä sisätiloissa ja juonena näytetään nuorta naista, joka toimii korkea-arvoisempien ihmisten palvelijana. Häntä rangaistaan ankarasti hänelle sattuneesta vahingosta. Nainen näkee peilin läpi tulevaisuuteensa ja laulavan Lauri Ylösen, joka ojentaa tälle kätensä ja vetää hänet peilin läpi. Hän pääsee yleisön joukkoon yhtyeen eteen. Videon lopussa ihmiset tulevat naisen huoneelle, mutta näkevät vain tyhjän sängyn. Videon ohjasi Philipp Stölzt ja se kuvattiin Romaniassa.

CROW-versiossa The Rasmus soittaa lavalla valkoisessa huoneessa ilman yleisöä. Yhtyeen jäsenet saavat käsivarsiinsa mustat sulat, jotka lähtevät irti kertosäkeen tullessa. Myöhemmin ulkopuolella lentävät korpit rikkovat huoneessa olevat kapeat ikkunat ja lentävät yhtyeen ympärillä ja pian yksi korpeista rikkoo kattolampun, jolloin huoneeseen suihkuaa sähkökipinöitä. Lopussa yhtyeen jäsenet muuttuvat leijaleviksi suliksi. Video on ”In the Shadowsin” videoista tunnetuin ja se kuvattiin Tukholmassa. Sen ohjasivat Niclas Fronda ja Frederik Löfberg.

”Roistoversiossa” (Bandit version) yhtye esiintyy lavalla ja juonena näytetään jäsenien ryöstävän ja myöhemmin ajamassa autoa kasvot lähes kokonaan peittäviin päähineihin sonnustautuneina. Video kuvattiin Helsingissä lähinnä Pahojen poikien soundtrackia varten ja sen ohjasi Finn Andersson.

Uudessa versiossa yhtye esiintyy lähes kokonaan valkoisessa huoneessa ilman yleisöä. Huoneessa on kuitenkin jonkin verran eriväristä valoistusta koristeena. Tässä videossa käytetään runsaasti ”peili”- eli ”mirror”-efektejä.

Kappalelista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. In the Shadows
  2. In the Shadows (revamped)
  3. First Day of My Life (acoustic Live)

Listasijoitukset ja palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lista Paras
Sijoitus
Alankomaat[5] 1
Belgia (Flanderi)[5] 6
Belgia (Vallonia)[5] 4
Iso-Britannia[5] 3
Italia[5] 2
Itävalta[5] 2
Ranska[5] 6
Ruotsi[5] 2
Saksa[5] 1
Suomi[5] 1
Uusi-Seelanti[5] 1

Maa Palkinto
Iso-Britannia Hopea
Ruotsi Kulta
Saksa Kulta
Suomi Kulta
Sveitsi Kulta
Uusi-Seelanti Kulta


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. On n'est pas couché Vimeo.
  2. Esitetyimmät kappaleet vuonna 2014 6.7.2015. Teosto. Viitattu 24.1.2022.
  3. Epäröimättä hetkeekään on soitetuin kotimainen kappale vuonna 2020 2.7.2017. Teosto. Viitattu 24.1.2022.
  4. Arto Mäenpää: The Rasmuksen megahitti rikkoi 100 miljoonan striimin rajan! kaaoszine.fi. 21.06.2021. Viitattu 28.6.2021.
  5. a b c d e f g h i j k The Rasmus - In The Shadows lescharts.com. Hung Medien. Viitattu 5.2.2016. (ranskaksi)