Parents Music Resource Center

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Parents Music Resource Center (lyh. PMRC) oli yhdysvaltalainen vuonna 1985 perustettu komitea, jonka perustivat neljä vaikutusvaltaista naista: Tipper Gore, senaattori ja myöhemmin varapresidentti Al Goren vaimo; Susan Baker, Yhdysvaltain valtiovarainministeri James Bakerin vaimo; Pam Howar, Washingtonissa vaikuttaneen kiinteistömoguli Raymond Howarin vaimo sekä Sally Nevius, Washingtonin kaupunginvaltuuston puheenjohtajan John Neviuksen vaimo. Nelikko tunnettiin liikanimellä ”Washingtonin vaimot” vaikutusvaltaisten miestensä ansiosta. PMRC:n toiminta kasvoi vuosien mittaan ja lopulta komiteasta järjestöksi muuttuneella hankkeella oli 22 johtajaa eri puolilla Yhdysvaltoja.

PMRC:n toiminta perustui väitteelle, jonka mukaan populaari- ja etenkin rockmusiikki oli osittain syynä Yhdysvalloissa 1980-luvulla kasvaneisiin raiskaus-, teiniraskaus- ja teini-ikäisten itsemurhalukuihin. Komitea otti tehtäväkseen valistaa lasten vanhempia kasvasta trendistä, jonka mukaan musiikkikappaleiden sanoitukset sisälsivät yhä enemmän seksuaalista ja väkivaltaista sanastoa tai kannustamista alkoholin ja huumeiden käyttöön. PMRC:n ehdottamia ehkäiseviä toimenpiteitä olivat radiosoitossa ja myynnissä olevien äänitteiden osittainen sensurointi ja uusien haitallisuusluokitusten käyttöönotto.

”PMRC Filthy Fifteen”[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PMRC julkisti kuuluisan luettelon viidestätoista kappaleesta (engl. Filthy Fifteen), jotka oli luokiteltu kaikkein loukkaavimmiksi ja haitallisimmiksi lapsille ja nuorille:

# Artisti Kappaleen nimi Sanoitusten sisältö
1 Prince Darling Nikki Seksiä/masturbointia
2 Sheena Easton Sugar Walls Seksiä
3 Judas Priest Eat Me Alive Seksiä
4 Vanity Strap on Robbie Baby Seksiä
5 Mötley Crüe Bastard Väkivaltaa
6 AC/DC Let Me Put My Love into You Seksiä
7 Twisted Sister We’re Not Gonna Take It Väkivaltaa
8 Madonna Dress You Up Seksiä
9 W.A.S.P. Animal (Fuck Like a Beast) Seksiä/loukkaavaa kieltä
10 Def Leppard High ’n’ Dry (Saturday Night) Huumeiden ja alkoholin käyttöä
11 Mercyful Fate Into the Coven Okkultismia
12 Black Sabbath Trashed Huumeiden ja alkoholin käyttöä
13 Mary Jane Girls In My House Seksiä
14 Venom Possessed Okkultismia
15 Cyndi Lauper She Bop Seksiä/masturbointia

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PMRC on saanut paljon julkista kritiikkiä erityisesti sen sensuroimilta artisteilta. Tämä kritiikki näkyy monissa kappaleissa, kuten thrash metal -yhtye Megadethin kappaleen ”Hook In Mouth” kertosäkeessä. Heavy metal -yhtye WASP on kritisoinut PMRC:tä yhtyeen konserteissa moneen otteeseen. Myös Eminem on ottanut Tipper Goren esille ainakin kappaleissa ”Without Me” ja ”White America”.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.