The Damned

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Damned
Laulaja Dave Vanian ja The Damned esiintymässä Cleethorpesissa 2006.
Laulaja Dave Vanian ja The Damned esiintymässä Cleethorpesissa 2006.
Tiedot
Toiminnassa 1976
Tyylilaji Punk rock, Psykedeelinen rock, Art rock, Goottirock, Garage rock, Alternative rock
Kotipaikka Yhdistynyt kuningaskunta Lontoo, Englanti, Iso-Britannia
Laulukieli Englanti
Jäsenet

Dave VanianLaulu
Captain SensibleKitara
Monty Oxy MoronKoskettimet
PinchRummut
Stu WestBasso

Aiheesta muualla
Kotisivut

The Damned on vuonna 1976 Lontoossa perustettu yhtye, joka oli ensimmäisiä tunnettuja brittiläisiä punk-yhtyeitä. Yhtyeen ensimmäinen single New Rose ja albumi Damned, Damned, Damned ovatkin musiikkityylinsä ensimmäiset julkaisut Englannissa.

Vaikka The Damnedin musiikki olikin aluksi punk-tyylistä, se tunnetaan parhaiten goottirock-tyylisenä yhtyeenä, jonka musiikissa on kuultavissa vaikutteita muun muassa psykedeelisestä rockista ja ns. teatterirockista (esimerkiksi Screaming Lord Sutch).

The Damnedin uran menestyksellisimpänä vaiheena voidaan pitää vuosia 1985–1987, jolloin se levytti MCA:lle kaksi psykeedelisvaikutteista goottirock/pop-albumia Phantasmagoria ja Anything, sekä ”Eloise”-klassikon coverversion, joka nousi brittilistan kärkeen keväällä 1986.

1990-luvun alussa osa The Damnedin jäsenistä jatkoi Phantom Chords -yhtyeessä David Vanianin johdolla. Yhtye levytti kaksi albumia, joista vain toinen (1995) on kuitenkin julkaistu.

Yhtye on hajonnut ja palannut yhteen monia kertoja. Laulaja Dave Vanian on ollut koko ajan yhtyeessä. Kaikkiin kokoonpanoihin on kuulunut myös joko rumpali Rat Scabies tai kitaristi Captain Sensible, joskus molemmat.

Yhtye on vieraillut myös Suomessa vuoden 1981 Rymyrockissa, 1986 Ruisrockissa, 2006 Ilosaarirockissa sekä 2011 Tammerfestissa.

Albumi Machine Gun Etiquette (1979) valittiin vuonna 2005 hakuteokseen 1001 albumia jotka jokaisen on kuultava edes kerran eläessään[1].

  • Dave Vanian (laulu)
  • Captain Sensible (kitara)
  • Monty Oxy Moron (koskettimet)
  • Stu West (basso)
  • Pinch (rummut)
  1. Dimery, Robert (toim.): 1001 Albums You Must Hear Before You Die. Cassell Illustrated, 2005. ISBN 1-84403-392-9.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]