Luettelo Formula 1 -sarjan kuolemantapauksista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä luettelo sisältää Formula 1 -ajossa tai -testissä tapahtuneet kuljettajien kuolemantapaukset. Kaikkiaan sarjan historian aikana on saanut surmansa 45 kuljettajaa. Heistä 24 on kuollut MM-sarjan viikonlopun aikana, kahdeksan Indianapolis 500:ssa, joka kuului F1-sarjaan 1950-1960, yhdeksän testeissä ja neljä MM-sarjan ulkopuolisessa kilpailussa. Myös erinäisissä onnettomuuksissa henkensä ovat menettäneet jotkut katsojat sekä toimitsijat. Esimerkiksi kauden 2013 Kanadan GP:ssä ratavirkailija kuoli jäätyään meksikolaiskuljettaja Esteban Gutiérrezin autoa siirtävän nostotraktorin alle.[1]

Kuljettajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osakilpailuissa menehtyneet kuljettajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi Kuolinpäivämäärä Kuljettaja Kilpailu
1953 15. toukokuuta Yhdysvaltain lippu Chet Miller Indianapolis 500 (harjoitukset)[2][3]
1953 30. toukokuuta Yhdysvaltain lippu Carl Scarborough Indianapolis 500 (keskeytti kilpailun lämmön takia ja kuoli myöhemmin sairaalassa)[4][5][6]
1954 31. heinäkuuta Argentiinan lippu Onofre Marimón Saksan Grand Prix 1954 (harjoitukset)[7][8]
1955 11. huhtikuuta Italian lippu Mario Alborghetti Paun Grand Prix 1955 (kilpailu)[9]
1955 16. toukokuuta Yhdysvaltain lippu Manny Ayulo Indianapolis 500 (harjoitukset)[10][11]
1955 30. toukokuuta Yhdysvaltain lippu Bill Vukovich Indianapolis 500[12][13][14]
1957 15. toukokuuta Yhdysvaltain lippu Keith Andrews Indianapolis 500 (harjoitukset)[15][16]
1958 30. toukokuuta Yhdysvaltain lippu Pat O'Connor Indianapolis 500[17][18][19]
1958 6. heinäkuuta Italian lippu Luigi Musso Ranskan Grand Prix 1958[20][21]
1958 3. elokuuta Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Peter Collins Saksan Grand Prix 1958[22][23]
1958 25. lokakuuta Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Stuart Lewis-Evans Marokon Grand Prix 1958[24][25]
1959 17. toukokuuta Yhdysvaltain lippu Jerry Unser Indianapolis 500 (harjoitukset)[26][27]
1959 19. maaliskuuta Yhdysvaltain lippu Bob Cortner Indianapolis 500 (harjoitukset)
1960 19. kesäkuuta Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Chris Bristow Belgian Grand Prix 1960[28][29]
1960 19. kesäkuuta Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Alan Stacey Belgian Grand Prix 1960[30][31]
1961 10. syyskuuta Saksan lippu Wolfgang von Trips Italian Grand Prix 1961[32][33]
1962 1. marraskuuta Meksikon lippu Ricardo Rodríguez Meksikon Grand Prix 1962[34][35]
1964 2. elokuuta Alankomaiden lippu Carel Godin de Beaufort Saksan Grand Prix 1964 (aika-ajo)[36][37]
1966 8. syyskuuta Yhdistyneen kuningaskunnan lippu John Taylor Saksan Grand Prix 1966[38][39]
1967 10. toukokuuta Italian lippu Lorenzo Bandini Monacon Grand Prix 1967[40][41]
1968 7. heinäkuuta Ranskan lippu Jo Schlesser Ranskan Grand Prix 1968[42][43]
1969 1. elokuuta Saksan lippu Gerhard Mitter Saksan Grand Prix 1969 (Formula 2)[44][45]
1970 21. kesäkuuta Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Piers Courage Hollannin Grand Prix 1970[46][47]
1970 5. syyskuuta Itävallan lippu Jochen Rindt Italian Grand Prix 1970 (aika-ajo)[48][49]
1973 29. heinäkuuta Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Roger Williamson Hollannin Grand Prix 1973[50][51]
1973 6. lokakuuta Ranskan lippu François Cevert Yhdysvaltain Grand Prix 1973 (aika-ajo)[52][53]
1974 22. maaliskuuta Yhdysvaltain lippu Peter Revson Etelä-Afrikan Grand Prix 1974 (vapaat harjoitukset)[54][55]
1974 6. lokakuuta Itävallan lippu Helmuth Koinigg Yhdysvaltain Grand Prix 1974[56][57]
1975 19. elokuuta Yhdysvaltain lippu Mark Donohue Itävallan Grand Prix 1975[58][59]
1977 5. maaliskuuta Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Tom Pryce Etelä-Afrikan Grand Prix 1977[60][61]
1978 11. syyskuuta Ruotsin lippu Ronnie Peterson Italian Grand Prix 1978 (kuoli sairaalassa seuraavana päivänä)[62][63]
1982 8. toukokuuta Kanadan lippu Gilles Villeneuve Belgian Grand Prix 1982 (aika-ajo)[64][65]
1982 13. kesäkuuta Italian lippu Riccardo Paletti Kanadan Grand Prix 1982[66][67]
1994 30. huhtikuuta Itävallan lippu Roland Ratzenberger San Marinon Grand Prix 1994 (aika-ajo)[68][69]
1994 1. toukokuuta Brasilian lippu Ayrton Senna San Marinon Grand Prix 1994[70][71]
2014 17. heinäkuuta 2015 Ranskan lippu Jules Bianchi Japanin Grand Prix 2014 (kuoli sairaalassa yhdeksän kuukautta myöhemmin tulematta lainkaan tajuihinsa)[72][73][74][75]

MM-sarjan osakilpailuiden ulkopuolisissa onnettomuuksissa menehtyneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi Päivämäärä Kuljettaja Tapahtuma
1952 18. kesäkuuta Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Cameron Earl testiajo ERAlla
1953 18. syyskuuta Belgian lippu Charles de Tornaco testi Modena Autodromella[76]
1957 14. maaliskuuta Italian lippu Eugenio Castellotti testiajo Modena Autodromella[77]
1961 1. kesäkuuta Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Shane Summers Silver City Trophy 1961 (harjoitukset)[78]
1961 15. kesäkuuta Italian lippu Giulio Cabianca testiajo Modena Autodromella[79]
1962 21. joulukuuta Rhodesian lippu Gary Hocking Natalin Grand Prix 1962 (harjoitukset)[80]
1967 14. elokuuta Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Bob Anderson testiajo Brabhamilla[81]
1970 25. toukokuuta Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Martin Brain Nottingham Sports Car Club Meeting (kilpailu)
1971 24. lokakuuta Sveitsin lippu Jo Siffert World Championship Victory Race 1971[82]
1977 29. elokuuta Australian lippu Brian McGuire Shellsport Championship Round 11 1977[83][84]
1980 1. elokuuta Ranskan lippu Patrick Depailler testiajo Hockenheimringillä[85]
1986 15. toukokuuta Italian lippu Elio de Angelis testiajo Paul Ricardilla[86]
2013 11. lokakuuta Espanjan lippu María de Villota testiajo Duxfordin lentokentällä, löydettiin kuolleena hotellista onnettomuudesta saamiensa vammojen vuoksi[87][88]

Huomautukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jonathan Noble: F1 news: Canadian GP: marshal killed in crane accident autosport.com. 10.6.2013. Viitattu 21.7.2015.
  2. Chet Miller - United States ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  3. Chet Miller ChicaneF1.com. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  4. Carl Scarborough - United States ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  5. 1953 Indianapolis 500 Race Results Indianapolis Motor Speedway. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  6. Carl Scarborough ChicaneF1.com. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  7. Onofre Marimón - Argentina ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  8. Onofre Marimón ChicaneF1.com. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  9. Mario Alborghetti ChicaneF1.com. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  10. Manny Ayulo - United States ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  11. Manny Ayulo ChicaneF1.com. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  12. Bill Vukovich - United States ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  13. 1955 Indianapolis 500 Race Results Indianapolis Motor Speedway. (englanniksi)
  14. Bill Vukovich ChicaneF1.com. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  15. Keith Andrews - United States ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  16. Keith Andrews ChicaneF1.com. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  17. Pat O'Connor - United Sates ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  18. 1958 Indianapolis 500 Race Results Indianapolis Motor Speedway. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  19. Pat O'Connor ChicaneF1.com. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  20. Luigi Musso - Italy ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  21. Luigi Musso ChicaneF1.com. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  22. Peter Collins - Great Britain ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  23. Peter Collins ChicaneF1.com. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  24. Stuart Lewis-Evans - Great Britain ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  25. Stuart Lewis-Evans ChicaneF1.com. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  26. Jerry Unser - United States ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  27. Jerry Unser ChicaneF1.com. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  28. Chris Bristow - Great Britain ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  29. Chris Bristow ChicaneF1.com. (englanniksi)
  30. Alan Stacey - Great Britain ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  31. Alan Stacey ChicaneF1.com. (englanniksi)
  32. Wolfgang von TRIPS - Germany ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  33. Wolfgang von TRIPS ChicaneF1.com. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  34. Ricardo Rodriguez - Mexico ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  35. Ricardo Rodriguez ChicaneF1.com. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  36. Carel Godin de Beaufort - Netherlands ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  37. Carel Godin de Beaufort ChicaneF1.com. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  38. John Taylor - Great Britain ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  39. John Taylor ChicaneF1.com. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  40. Lorenzo Bandini - Italy ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  41. Lorenzo Bandini ChicaneF1.com. (englanniksi)
  42. Jo Schlesser - France ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  43. Jo Schlesser ChicaneF1.com. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  44. Gerhard Mitter - Germany ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  45. Gerhard Mitter ChicaneF1.com. (englanniksi)
  46. Piers Courage - Great Britain ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  47. Piers Courage ChicaneF1.com. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  48. Jochen Rindt - Austria ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  49. Jochen Rindt ChicaneF1.com. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  50. Roger Williamson - Great Britain ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  51. Roger Williamson ChicaneF1.com. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  52. Francois Cevert - France ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  53. Francois Cevert ChicaneF1.com. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  54. Peter Revson - United States ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  55. Peter Revson ChicaneF1.com. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  56. Helmuth Koinigg - Austria ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  57. Helmuth Koinigg ChicaneF1.com. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  58. Mark Donohue - United States ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  59. Mark Donohue ChicaneF1.com. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  60. Tom Pryce - Great Britain ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  61. Tom Pryce ChicaneF1.com. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  62. Ronnie Peterson - Sweden ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  63. Ronnie Peterson ChicaneF1.com. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  64. Gilles Villeneuve - Canada ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  65. Gilles Villeneuve ChicaneF1.com. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  66. Riccardo Paletti - Italy ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  67. Riccardo Paletti ChicaneF1.com. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  68. Roland Ratzenberger - Austria ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  69. Roland Ratzenberger ChicaneF1.com. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  70. Ayrton Senna - Brazil ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  71. Ayrton Senna ChicaneF1.com. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  72. Jules Bianchi - France ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  73. Jules Bianchi ChicaneF1.com. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  74. Bianchi Taken to Hospital after Crash F1 News. 5.10.2014. Autosport.com. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  75. Bianchi Dies Nine Months after Crash F1 News. 15.7.2015. Autosport.com. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  76. Charles de Tornaco - Belgium ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  77. Eugenio Castellotti - Italy ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  78. Shane Summers ChicaneF1.com. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  79. Giulio Cabianca - Italy ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  80. Gary Hocking - Zimbabwe ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  81. Bob Anderson - Great Britain ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  82. Jo Siffert - Switzerland ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  83. Brian McGuire - Australia ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  84. Brian McGuire ChicaneF1.com. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  85. Patrick Depailler - France ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  86. Elio de Angelis - Italy ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  87. Maria de Villota - Spain ESPN. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)
  88. De Villota Found Dead in Hotel F1 News. 11.10.2013. Autosport.com. Viitattu 14.12.2015. (englanniksi)