Tom Pryce

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Tom Pryce
Pryce Yhdysvaltain GP:ssä vuonna 1975.
Pryce Yhdysvaltain GP:ssä vuonna 1975.
Ura Formula 1:n MM-sarjassa
Kansalaisuus Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta
Aktiivivuodet 1974-1977
Talli(t) Token, Shadow
Kilpailuja 42
Maailmanmestaruuksia 0
Voittoja 0
Palkintosijoja 2
Paalupaikkoja 1
Nopeimpia kierroksia 0
MM-pisteitä 19
Ensimmäinen kilpailu Belgian GP 1974
Ensimmäinen voitto -
Viimeinen voitto -
Viimeinen kilpailu Etelä-Afrikan GP 1977

Tom Pryce (15. heinäkuuta 1949 Ruthin5. maaliskuuta 1977 Kyalami) oli walesilainen Formula 1 -ajaja, joka ajoi MM-sarjassa vuosina 19741977. Pryce osallistui urallaan 42 GP-kilpailuun, joissa hänellä oli yksi paalupaikka ja joista hän sai 19 MM-pistettä.

Pryce nousi Formula 1 -luokkaan Englannin Formula 3 -luokasta, jossa hänet oli palkittu kauden parhaana kotimaisena kuljettajana vuonna 1973. Hän ajoi ulos radalta kolmessa ensimmäisessä F1-kilpailussaan, mutta MM-sarjan ulkopuolisen Mestareiden ajon paalupaikka ja voitto vuonna 1975 vakuuttivat Shadow-tallin johdon siitä, että Pryce oli tulevaisuuden nimi.

Pryce ei kuitenkaan koskaan ehtinyt osoittaa todellisia kykyjään, sillä hän sai surmansa ratavalvojan arviointivirheen takia sattuneessa onnettomuudessa Etelä-Afrikan GP:ssa vuonna 1977.

Prycen kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tom Prycen kuolemaan johtanut tapahtumasarja vuoden 1977 Etelä-Afrikan GP:ssa on varmasti yksi Formula 1:n historian omalaatuisimmista.kenen mukaan? Kilpailun 22. kierroksella Prycen tallikaveri, italialainen Renzo Zorzi joutui pysäyttämään autonsa pääsuoran varteen. Auton polttoaineputki oli katkennut, ja siitä valunut bensiini syttyi palamaan.

Kaksi radan toisella puolella odottanutta ratavalvojaa odottivat hetkeä, jolloin he pääsisivät sammuttamaan palon. Heidän lähtiessään juoksemaan radan poikki Hans-Joachim Stuck ja Tom Pryce olivat juuri aloittaneet 23. kierroksensa ja lähestyivät mäenharjannetta, jonka takana ratavalvojat olivat. Nähdessään rataa ylittämässä olleet miehet heidän oli liian myöhäistä väistää. Ensimmäinen ratavalvoja ehti alta pois, mutta Pryce törmäsi toiseen. Ratavalvoja, 19-vuotias Johannesburgin lentokentän varausvirkailija Jansen van Vuuren pirstoutui radan viereen ja sai surmansa heti. Van Vuurenin kantama 18 kilogramman vaahtosammutin kuitenkin sinkoutui Prycen päähän surmaten hänet.

Prycen Shadow-auto jatkoi matkaansa kuolleen kuljettajansa jalka yhä kaasupolkimella. Kun auto lähestyi suoran päässä Crawthornen kaarretta, takaa tullut Jacques Laffite nousi Ligierillään sen rinnalle. Ranskalaiskuljettaja ei tiennyt, että mitä hetkeä aiemmin oli tapahtunut. Laffiten hämmästykseksi Shadowin kuljettaja ei jarruttanutkaan mutkaan, vaan auto jatkoi suoraan ja törmäsi Laffiten Ligierin kylkeen. Molemmat autot liukuivat ulos radalta ja törmäsivät verkkoaitaan. Laffitelle ei käynyt kuinkaan, mutta Pryce kuoli. Tapahtumaketjun aloittanut Zorzin auton tulipalo sammui itsekseen ennen kuin kukaan ehti tehdä sille mitään.