Kieppi, Kokkolan luonnontieteellinen museo

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Kieppi (museo))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kieppi, Kokkolan luonnontieteellinen museo on Veikko Salkion perustama kolmesta laajasta yksityiskokoelmasta koostuva museo. Kieppi sijaitsee Kokkolan keskustassa, museokorttelissa.

Kokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Museon jatkuva näyttely koostuu kolmesta kattavasta kokoelmasta:

Veikko Salkio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Veikko Salkio (1912-2006) työskenteli luonnonsuojelualueiden vartijana. Hänen elämäntyö tähtäsi luonnonsuojelun ja ympäristökasvatuksen edistämiseen. Salkio kiinnostui luonnosta jo lapsena, ja eläinten täyttäminen oli hänelle läpi elämän kestänyt harrastus. Kiepissä sijaitsevaan Salkion luontokokoelmaan lukeutuu lähes kaikki suomalaiset nisäkkäät ja noin 230 eri lintulajia. Erityisen tärkeä Salkiolle oli huomionarvoinen hirvieläinten ja onttosarvisten sarvi- ja kallokokoelma. Salkion fossiilikokoelma alkoi karttua nopeasti 1980-luvun alussa Huippuvuorten retkien kautta sekä kanadansuomalaisen Ray Rinnan ryhdyttyä lähettämään näytteitä eri puolilta maailmaa.

Salkio halusi lahjoittaa kokoelmansa kaikille, jotka olivat kiinnostuneita luonnosta ja sen eläimistä. Salkion toiveena oli, että myös jälkipolvet saisivat nähdä luonnon moninaisuuden. Kokkolan kaupunki mahdollisti luontokokoelman täydentämisen ja on edelleen nähnyt sen kehittämisen tärkeänä. Kieppi jatkaa perustajansa Veikko Salkion työtä jakamalla luontotietoutta kokoelmien näytteiden kautta.

Viljo Nissinen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viljo Nissisen (1914-2000) tavoitteena oli mahdollisimman täydellisen kokoelman hankkiminen: hän halusi kerätä kaikki maailman mineraalit. Näytteiden kauneus ja virheettömyys oli Nissiselle tärkeää. Kokoelma sisältää yli 1500 mineraalinäytettä, jotka on järjestetty vitriineihin kemiallisen luokittelun ja kiderakenteen perusteella. Kävijä voi perehtyä myös eri kivilajeihin ja niiden syntyyn. Kokoelmasta löytyy Fennoskandian kilven vanhin kivi, noin 3500 miljoonan vuoden ikäinen Siuruan gneissi.

Armas Järvelä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Armas Järvelän (1918-2002) perhoskokoelmaan kuuluu yli 21 000 näytettä. Järvelän kokoelma kattaa lähes kaikki Suomessa esiintyvät perhoslajit. Järvelä aloitti perhosten systemaattisen keräilyn ja tutkimuksen kesällä 1960. Perhosharrastus oli Järvelälle hyvin mieluinen ja hän myös kasvatti toukista harvinaisuuksia. Perhosten suuren määrän vuoksi eri lajeja asetetaan yleisön nähtäville teemoittain. Näin päiväperhoset, kiitäjät ja kehrääjät, koit ja kääriäiset, yökköset ja mittarit tulevat kaikki Kiepissä tutuiksi.

Tulipalo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Museon vanhassa hirsirakennuksessa syttyi tammikuussa 2019 sähkökaapista alkunsa saanut tulipalo. Museorakennukset kärsivät vaurioita, mutta pääosa kokoelmista saatiin pelastettua. Rakennuksen korjausten valmistuttua Kiepin näyttelyt rakennetaan uudelleen.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kieppi, Paula Hyttinen & Mari Mäenpää, Lönnberg Painot Oy, Helsinki 2012.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Heini Holopainen, Sari Vähäsarja: Luonnontieteellinen museo nousee tuhkasta Kokkolassa 4.5.2019. Yle.fi, uutiset. Viitattu 4.5.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]