Khii

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kreikkalainen kirjaimisto
Α α alfa Β β beeta Γ γ gamma
Δ δ delta Ε ε epsilon Ζ ζ zeeta
Η η eeta Θ θ theeta Ι ι ioota
Κ κ kappa Λ λ lambda Μ μ myy
Ν ν nyy Ξ ξ ksii Ο ο omikron
Π π pii Ρ ρ rhoo Σ σ ς sigma
Τ τ tau Υ υ ypsilon Φ φ fii
Χ χ khii Ψ ψ psii Ω ω oomega
Käytöstä poistuneet:
Ϝ ϝ digamma Ϛ ϛ stigma Ͱ ͱ heeta
Ϻ ϻ san Ϙ ϙ koppa Ͳ ͳ sampii
Ϸ ϸ shoo

Khii (isona kirjaimena Χ, pienenä χ, m.kreik. χι, khi, kreik. χι, chi) on kreikkalaisen kirjaimiston 22. kirjain. Sen äännearvo oli alun perin muinaiskreikassa aspiroitu velaarinen klusiili [kʰ], joka myöhemmin muuttui hankausäänteeksi yhdessä Θ- ja Φ-kirjainten kanssa. Nykykreikassa sen äännearvo on [ç] tai [χ] riippuen sen asemasta sanassa. Kreikkalaisissa numeroissa khiin lukuarvo on 600.[1]

Kyrillisessä kirjaimistossa khiitä vastaa kirjain Х/х. Suomen kieleen khii translitteroidaan muinaiskreikasta kh ja nykykreikasta ch.

Muoto ja sen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Khii ei ilmeisesti perustu foinikialaisen kirjaimiston esikuvaan, kuten useimmat muut kreikkalaiset kirjaimet, vaan se on kreikkalaisten omaa keksintöä.[1] Samasta syystä se on sijoitettu kreikkalaisen aakkoston loppupuolelle foinikialaisperäisten kirjainten jälkeen.

Khii oli käytössä useimmissa paikallisissa kreikkalaisissa kirjamistoissa. Siitä esiintyi kahta yleisintä muotoa: toinen muistutti nykyistä khiitä ja samalla latinalaisen kirjaimiston X-kirjainta, ja toinen puolestaan enemmän psii-kirjainta. Joissakin paikallisissa kirjaimistoissa, kuten Theran ja Meloksen kirjaimistoissa, khiitä ei kuitenkaan ollut, vaan sen äänne esitettiin kapan ja heetan (tai eetan) avulla.[2][3]

Epigrafisissa lähteissä khiistä esiintyy muun muassa seuraavanlaisia variantteja:[4]

Merkityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Kiilunen, Jarmo & Nikki, Nina: Alfasta oomegaan. Uuden testamentin kreikan tukipaketti, s. 124–127, 161–162. Suomen eksegeettisen seuran julkaisuja 103. Helsinki: Suomen eksegeettinen seura, 2013. ISBN 978-951-9217-58-1.
  2. Voutiras, E.: ”The introduction of the alphabet”. Teoksessa Christidis, A.-F. (toim.): A History of Ancient Greek. From the Beginnings to Late Antiquity, s. 267. Cambridge University Press, 2007. ISBN 978-0-521-83307-3.
  3. Karali, M.: ”Writing systems”. Teoksessa Christidis, A.-F. (toim.): A History of Ancient Greek. From the Beginnings to Late Antiquity, s. 204–205. Cambridge University Press, 2007. ISBN 978-0-521-83307-3.
  4. Ancient Greek letter forms Poinikastas. Centre for the Study of Ancient Documents, University of Oxford. Viitattu 15.12018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]