San (kirjain)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kreikkalainen kirjaimisto
Α α alfa Β β beeta Γ γ gamma
Δ δ delta Ε ε epsilon Ζ ζ zeeta
Η η eeta Θ θ theeta Ι ι ioota
Κ κ kappa Λ λ lambda Μ μ myy
Ν ν nyy Ξ ξ ksii Ο ο omikron
Π π pii Ρ ρ rhoo Σ σ ς sigma
Τ τ tau Υ υ ypsilon Φ φ fii
Χ χ khii Ψ ψ psii Ω ω oomega
Käytöstä poistuneet:
Ϝ ϝ digamma Ϛ ϛ stigma Ͱ ͱ heeta
Ϻ ϻ san Ϙ ϙ koppa Ͳ ͳ sampii
Ϸ ϸ shoo

San (isona kirjaimena Ϻ, pienenä ϻ) on käytöstä pois jäänyt kirjain kreikkalaisessa kirjaimistossa. Sen äännearvo muinaiskreikassa oli mahdollisesti alun perin [z] ja myöhemmin [s].[1] Aakkostossa se sijaitsi piin ja koppan välissä. San ei ollut käytössä kreikkalaisena numerona.[2]

Muoto ja sen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

San on kehittynyt foinikialaisen kirjaimiston kirjaimesta (sade).[2] Myöhemmin sanin on kirjaimistossa korvannut kirjain sigma. San oli alun perinkin käytössä pääosin vain niissä paikallisissa kreikkalaisissa kirjaimistoissa, joissa sigmaa ei käytetty. Tällaisia olivat muun muassa Korintin, Korkyran, Sikyonin, Fleiuksen, Akhaian, Aitolian, Eliin, Kreetan, Theran ja Meloksen kirjaimistot.[3]

Epigrafisissa lähteissä sanista esiintyy muun muassa seuraavanlaisia variantteja:[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Non-Attic Letters: San Greek Unicode. Viitattu 15.1.2018.
  2. a b Kiilunen, Jarmo & Nikki, Nina: Alfasta oomegaan. Uuden testamentin kreikan tukipaketti, s. 124–127. Suomen eksegeettisen seuran julkaisuja 103. Helsinki: Suomen eksegeettinen seura, 2013. ISBN 978-951-9217-58-1.
  3. Karali, M.: ”Writing systems”. Teoksessa Christidis, A.-F. (toim.): A History of Ancient Greek. From the Beginnings to Late Antiquity, s. 204–205. Cambridge University Press, 2007. ISBN 978-0-521-83307-3.
  4. Ancient Greek letter forms Poinikastas. Centre for the Study of Ancient Documents, University of Oxford. Viitattu 15.12018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]