Keskinäisen taloudellisen avun neuvosto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Flag of Comecon.svg
Perustettu 1949
Lakkautettu 1991
Päämaja Neuvostoliiton lippu Moskova, Neuvostoliitto
Jäsenet 11 jäsenvaltiota
Viralliset kielet albania, bulgaria, espanja, puola, romania, saksa, slovakki, tšekki, unkari, venäjä, vietnam

Keskinäisen taloudellisen avun neuvosto (ven. Совет Экономической Взаимопомощи, Sovet Ekonomitšeskoi Vzaimopomoštši) eli SEV[1] oli vuosina 19491991 sosialististen valtioiden talousyhteisö ja vastine Euroopan talousyhteisölle. Yhteisöstä käytettiin joissakin yhteyksissä sen englanninkielisen nimen (The Council for Mutual Economic Assistance) mukaista lyhennettä Comecon.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euroopassa SEV:iin kuuluivat samat itäblokin maat, jotka olivat myös Varsovan liiton jäseniä. Muiden maanosien valtioista SEV:iin liittyivät myöhemmin Mongolia, Kuuba ja Vietnam. Lisäksi Suomi, Irak, Meksiko, Nicaragua ja Mosambik tekivät SEV:n kanssa yhteistyötä. Suomen EEC-vapaakauppasopimus tasapainotettiin ulkopoliittisesti Kevsos-sopimuksella.

Alkujaan SEV oli lähinnä Neuvostoliiton vastaveto Marshall-avulle mutta sai pian käänteisiä piirteitä. Itäisen Keski-Euroopan kehittyneet teollisuusmaat, ennen muuta Tšekkoslovakia ja Saksan demokraattinen tasavalta, olivat taloudellisesti nettomaksajan roolissa,lähde? mutta myös ne nauttivat Neuvostoliiton maailmanmarkkinahinnat kolmanneksella tai puolella alittavista energianhinnoista.

Erityisen tärkeä SEV oli Kuuballe, joka onnistui sen kautta vuosikymmenien ajan korvaamaan Yhdysvaltain taloussaarrosta johtuvan länsimarkkinoiden puutteen. Neuvostoliitto korvasi Kuuballe sen markkinamahdollisuuksien puuttumisen ostamalla Kuubasta sokeria maailmanmarkkinahinnat ylittävään hintaan.

SEV:in organisaatio pyrki saavuttamaan kaikki päätökset yksimielisesti. Erillistä veto-oikeutta jäsenillä ei ollut, vaan erimielisyyden ilmetessä ne saattoivat jättäytyä pois projekteista, joihin eivät halunneet osallistua. Näin tehdyt päätökset tyydyttivät kaikkia, mutta eivät voineet sitouttaa haluttomia maita toimintaan. Tämä oli yksi SEV:n pääheikkouksista jäsenmaiden huomattavan erilaisten teollisten kehitysasteiden ohella. SEV:ta pidettiinkin lännessä yleisesti heikohkona talousliittona, eikä sen toimivuus ollut Euroopan talousyhteisön tasoa.

Liitto lakkautettiin sen jäsenmaiden enemmistön luovuttua sosialistisesta suunnitelmataloudesta kylmän sodan päättymisen myötä. Päätös SEV:in lakkauttamisesta tehtiin tammikuun alussa 1991 ja sen toiminta päättyi saman vuoden kesäkuun lopussa.

SEV:n 30-vuotisen olemassaolon kunniaksi vuonna 1979 julkaistu neuvostoliittolaispostimerkki.
Euroopan talousliitot 1988.
  EEC
  EFTA
  SEV
SEV:in jäsenmaat 1986
  Jäsenvaltiot
  Jäsenvaltiot, jotka eivät enää osallistuneet yhteistyöhön
  Liitännäisjäsenet
  Tarkkailijajäsenet

Jäsenvaltiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

tammikuu 1949:

helmikuu 1949:

1950:

1962:

1972:

1978:

Tarkkailijamaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1964:

1973:

1975:

1984:

1986:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lyhenneluettelo 20.12.2013. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 19.1.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]