Kansan vapauden puolue Parnas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kansan vapauden puolue "Parnas" (ven. Партия народной свободы "Парнас", Partija narodnoi svobody "Parnas") on venäläinen puolue, joka rekisteröitiin 2012. Puolueen edeltäjien juuret yltävät 1990-luvulle. Se kertoo olevansa "eurooppalainen valinta" ja pitää Venäjää osana eurooppalaista sivilisaatiota ja korostaa avoimuutta, ihmisoikeuksia ja markkinataloutta.[1] Puolue on liberaalipuolueiden ALDE:n jäsen.[2]

Puolueen eräs edeltäjä, Venäjän federaation republikaaninen (tai tasavaltalainen) puolue (Республиканская партия России, RPR) rekisteröitiin 1991 NKP:sta irtautuneen Demokraattisen ohjelman liikkeen perustalta, joten se oli yksi kolmesta ensimmäisestä puolueesta Venäjällä. Puolue oli edustettuna neljässä duumassa. 2000-luvulla se liittyi Toinen Venäjä -liikkeeseen ja osallistui Erimielisten marsseille. Puolue menetti rekisteröintinsä vuonna 2007.lähde?

Vuonna 2010 puolue liittyi "Kansan vapauden puolue – Venäjä ilman mielivaltaa ja korruptiota" -liikkeeseen (Parnas). Koalitioon kuuluivat silloin:lähde?

Vuonna 2012 Venäjän oikeusministeriö palautti puolueen puoluerekisteriin oikeudenkäynnin jälkeen, joka oli edennyt Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen saakka. Parnas-liikkeen aktivistit liittyivät tuolloin puolueeseen, ja 15. puoluekokous 16. kesäkuuta 2012 muutti puolueen nimen muotoon RPR-Parnas ja Kasjanov ja Nemtsov nousivat sen kanssapuheenjohtajiksi Ryžkovin rinnalle.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]