Kansan vapauden puolue Parnas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kansan vapauden puolue "Parnas" (ven. Партия народной свободы "Парнас", Partija narodnoi svobody "Parnas") oli venäläinen liberaalidemokraattinen puolue. Puolueen edeltäjä tasavaltalaispuolue (RPR) perustettiin 17. marraskuuta 1990 yhtenä ensimmäisistä Neuvostoliiton loppuajan oppositiopuolueista.

Venäjän korkein oikeus määräsi puolueen lakkautettavaksi jo vuonna 2007. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin totesi määräyksen laittomaksi, joten se saattoi rekisteröityä uudelleen toukokuussa 2012.

PARNAS taas perustettiin 2010. RPR ja PARNAS yhdistyivät kesäkuussa 2012.[1] Pelkkä nimi PARNAS omaksuttiin heinäkuussa 2015.

Venäjän korkein oikeus lakkautti puolueen lopulta 25. toukokuuta 2023.[2]

Puolue korosti olevansa "eurooppalainen valinta" ja piti Venäjää osana eurooppalaista sivilisaatiota. Puolue oli suhtautui kriittisesti Venäjän hallintoon sekä korosti avoimuutta, ihmisoikeuksia ja markkinataloutta.[3] Puolue oli liberaalipuolueiden ALDE:n jäsen.[4]

Puolueen eräs edeltäjä, Venäjän federaation tasavaltalainen puolue (Республиканская партия России, RPR) rekisteröitiin 1991 NKP:sta irtautuneen Demokraattisen ohjelman liikkeen perustalta, joten se oli yksi kolmesta ensimmäisestä puolueesta Venäjällä. Puolue oli edustettuna neljässä duumassa. 2000-luvulla se liittyi Toinen Venäjä -liikkeeseen ja osallistui Erimielisten marsseille. Puolue menetti rekisteröintinsä vuonna 2007.lähde?

Vuonna 2010 puolue liittyi "Kansan vapauden puolue – Venäjä ilman mielivaltaa ja korruptiota" -liikkeeseen (Parnas). Koalitioon kuuluivat silloin:lähde?

Vuonna 2012 Venäjän oikeusministeriö palautti puolueen puoluerekisteriin oikeudenkäynnin jälkeen, joka oli edennyt Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen saakka. Parnas-liikkeen aktivistit liittyivät tuolloin puolueeseen, ja 15. puoluekokous 16. kesäkuuta 2012 muutti puolueen nimen muotoon RPR-Parnas ja Kasjanov ja Nemtsov nousivat sen kanssapuheenjohtajiksi Ryžkovin rinnalle.lähde?

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]