Venäjän kansallinen yhtenäisyys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Venäjän kansallinen yhtenäisyys

Perustettu 1990
Johtaja Alexander Barkashov
Ideologia valkoinen nationalismi
kristinusko
venäläinen nationalismi
kansallissosialismi
kolmas tie
antisemitismi
Toimisto Moskova
Jäsenmäärä 100 000
Värit
Kotisivu www.barkashov.com

Venäjän kansallinen yhtenäisyys (ven. Русское Национальное Единство, Russkoje Natsionalnoje Jedinstvo), tai sananmukaisemmin käännettynä ”Venäläinen etninen yhtenäisyys”, on Venäjällä ja venäläisten asuttamilla seuduilla toimiva kansallissosialistinen, puolisotilaallinen liike, oman määritelmänsä mukaan ”täysin venäläinen patrioottinen kansanliike”. Liikettä ei tule sekoittaa Yhtenäinen Venäjä -puolueeseen, joka on maan valtapuolue.

Liikkeen nimessä oleva venäjänkielen sana ”natsionalnost” on sukua monien kielten valtiota tai kansakuntaa tarkoittaville sanoille, mutta venäjässä tarkoittaa pikemminkin etnisyyttä. Liikettä ei ole rekisteröity, ja se on kielletty monilla alueissa, kuten Moskovassa.

Ideologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liikkeen iskulause on ”Venäjä venäläisille ja maanmiehille”. Liike ei hyväksy sellaisten etnisyyksien läsnäoloa Venäjällä, joiden ”alkuperäinen kotimaa” on Venäjän ulkopuolella, ja liike haluaisi karkottaa varsinkin Kaukasian alueelta tulleita ja juutalaisia. Liikkeen vision mukaan vain venäläisillä ja heidän ”maanmiehillään”, eli käytännössä Venäjän alueen alkuperäisasukkailla, on oikeus asua Venäjällä. Rodullisesti toisistaan poikkeavat etnisyydet eivät kuitenkaan saisi sekoittua keskenään.

Liike kouluttaa joitakin jäseniään aseelliseen taisteluun ja terrorismiin, ja on tehnyt ainakin yhden pommi-iskun synagogaan, jossa kolme haavoittui.

Liikkeen suhde Venäjän hallintoon ja viranomaisiin on monimutkainen. Ylin hallinto suhtautuu liikkeeseen yleensä jyrkän torjuvasti, ja liikkeen on vaikea päästä politiikkaan mukaan. Liike on kielletty monin paikoin. Venäjän ulkopuolella Latviassa se sai kuitenkin osallistua kunnallisvaaleihin 2001. Toisaalta jotkut Venäjän viranomaiset ja liikemiehet ovat avustaneet liikettä, muun muassa tarjoamalla tiloja taistelulajien harjoitukseen tai sotilaskoulutukseen, univormujen tekoon ja tiedotusmateriaalin valmistukseen. Liike on myös voinut toisinaan toimia yhteistyössä poliisin kanssa katuparaatien järjestämisessä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]