Puolisotilaalliset joukot

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Puolisotilaallisuus)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Puolisotilaallinen joukko on siviileistä koostuva, sotilaallisesti järjestynyt ja koulutettu yksikkö. Siitä käytetään myös nimitystä paramilitääri tai paramilitaari. Puolisotilaallista joukkoa kutsutaan myös nimellä miliisi.

Puolisotilaalliset joukot voivat olla sissejä tai hallituksien luomia joukkoja turvallisuuden takaamiseksi. Osa puolisotilaallisista yksiköistä on kommandoyksikköjä, jotka taistelevat armeijan ulkopuolella (esimerkiksi poliisin erikoisosastot). Osa taas on sotilaallisesti järjestettyjä joukkoja, joita ei kuitenkaan ole tarkoitettu taistelemaan. Yleensä puolisotilaalliset yksiköt ovat kevyesti aseistettuja.

Monet puolisotilaalliset järjestöt ovat tulleet kuuluisiksi tekemistään ihmisoikeusrikoksista, kuten serbien četnikit ja hutujen Interahamwe. Latinalaisen Amerikan sotilasdiktatuureissa toimi esim. 1970-luvulla kuolemanpartioita, jotka taistelivat kommunistisissejä ja muuta oppositiota vastaan. Vuonna 2011 alkaneen Syyrian sisällissodan hallitusta tukevat shahibat ovat puolisotilaallisia joukkoja.

Puolisotilaallisia järjestöjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]