Venäjän agraaripuolue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puolueen logo

Venäjän agraaripuolue (ven. Аграрная Партия России) oli venäläinen vasemmistolainen puolue. Se perustettiin helmikuussa 1993 ja oli siten yksi Venäjän vanhimmista puolueista.

Agraaripuolue oli ideologialtaan lähellä kommunisteja ja yleensä liitossa heidän kanssaan, minkä voi huomata jo puolueen sirppi ja vasara -logosta. Se kannatti kaiken maatalousmaan valtiollista omistusta.

Vuoden 1993 vaaleissa puolue sai 8 % äänistä ja 37 paikkaa. Vuosina 1994–1996 sen edustaja Ivan Rybkin oli duuman puhemies. Joulukuun 1995 vaaleissa puolue ei enää ylittänyt 5 % äänikynnystä, mutta sai paikkoja yhden edustajan piireistä. Puolue hajosi ennen 1999 vaaleja sen johtajan Mihail Lapšinin tukijoiden lähdettyä Isänmaa – Koko Venäjän -vaalilistalle. Tällöin sen toisen perustajan ja puheenjohtajan Nikolai Haritonovin tukijat liittoutuvat Venäjän federaation kommunistisen puolueen kanssa. Vaalien jälkeen osa puolueen edustajista liittyi Isänmaa – Koko Venäjän ryhmään (nyk. Yhtenäinen Venäjä). Vuoden 2003 vaaleissa agraaripuolue sai vielä 3 paikkaa yhden edustajan piireistä.

Puoluetta johti Mihail Lapšin aina vuoteen 2004. Entinen puolueen jäsen Nikolai Haritonov oli ehdolla vuoden 2004 presidentinvaaleissa kommunistisen puolueen ehdokkaana ja sijoittui toiseksi Putinin jälkeen saaden 13,7 % äänistä.

XV puoluekokous päätti 10. lokakuuta 2008 liittää puolueen Yhtenäiseen Venäjään.[1]

Puolue julkaisi lehteä Rossijskaja zemlja (Российская земля).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.agroparty.ru/actual/podrobnee/523/