Nikolai Haritonov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nikolai Haritonov (2024)

Nikolai Mihailovitš Haritonov (ven. Николай Михайлович Харитонов; s. 30. lokakuuta 1948) on venäläinen poliitikko. Hän on entinen Venäjän agraaripuolueen jäsen ja Venäjän federaation kommunistinen puolueen ryhmässä Venäjän duumassa.

Haritonov opiskeli Novosibirskissä maatalousinstituutissa ja työskenteli agronomina 1972–1994 ja johti sovhoosia Novosibirskin alueella.

Hänet valittiin 1990 Venäjän sosialistisen federatiivisen neuvostotasavallan kansanedustajaksi. Hän oli perustamassa Agraaripuoluetta ja hänet valittiin Mihail Lapšinin varapuhemieheksi. Lapšin ei itse päässyt duumaan 1995, joten Haritonov johti agraariryhmää. Haritonov tuki kommunistien ehdokasta Gennadi Zjuganovia vuoden 1996 presidentinvaaleissa. Hänet valittiin myös kolmanteen duumaan 1999.

Haritonov riitautui Lapšinin kanssa ennen vuoden 1999 vaaleja Agraaripuolueen lähdettyä yhteistyöhän entisen pääministeri Jevgeni Primakovin Isänmaa – Koko Venäjän -puolueen kanssa, jolloin Haritonovin kannattajat liittyivät kommunistien riveihin. Vaalien jälkeen Haritonovin kannattajat ja kommunistit muodostivat duumassa "agroteollisen ryhmän", jotka Haritonov johti.

Haritonov valittiin 2004 kommunistien presidenttiehdokkaaksi hänen voittaessaan äänestyksessä jopa Zjuganovin ja hän sijoittui toiseksi saaden 9,4 miljoonaa ääntä (13,7 %).

Venäjän federaation kommunistinen puolue asetti Haritonovin ehdolle Venäjän vuoden 2024 presidentinvaaleihin.[1]

Näkemyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2017 Haritonov kannatti Josif Stalinin oppeja reaalitalouden kehittämiseksi.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]