Kanadan kansallissymbolit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kanadan kansallissymboleita ovat symbolit, joita käytetään Kanadassa ja ulkomailla kuvastamaan Kanadaa ja sen kansaa.

Kansallisvärit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanadan kansallisvärit ovat punainen ja valkoinen.

Ristiretkillä jokaista kansaa edusti eri väri. Ranskan väri oli punainen ja Englannin valkoinen. Näin myös Kanada otti entisten siirtomaaisäntiensä tunnusvärit käyttöönsä. Vuonna 1921 värit hyväksyttiin Kanadan virallisiksi väreiksi.

Värit ovat esillä muun muassa vaakunassa ja lipussa, joka on kokonaan punavalkoinen. Aikaisemmin vaakunan lehdet olivat vihreitä, mutta ne vaihdettiin punaisiksi vuonna 1957.

Luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanada tunnetaan metsistään ja vuorijonoistaan, ja niissä asustelevista eläimistään, kuten hirvestä, karibusta, kanadanmajavasta, jääkarhusta, harmaakarhusta ja kanadanhanhesta.

Majava[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eurooppalaisille tutkimusmatkailijoille Kanadan merkittävin kauppatuote oli kanadanmajavan turkki, jota käytettiin tuolloin paljon hatuissa. Euroopan majavakanta ei vastannut kysyntää, joten Pohjois-Amerikasta tuotiinkin sitä paljon Eurooppaan. Turkiskauppa oli niin tuottavaa, että Hudson's Bay Company laittoi majavan kuvan vaakunansa kilpeen vuonna 1678. Sittemmin majava on esiintynyt Kanadan symbolina useissa yhteyksissä, kuten Kanadan ensimmäisessä postimerkissä vuonna 1851. 24. maaliskuuta 1975 majavasta tehtiinkin Kanadan virallinen tunnuskuva.

Vaahtera[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaahteran lehti

Puut olivat tärkeitä Kanadan kehityksessä, ja ne ovat edelleen tärkeitä niin kaupan, ympäristön, kuin esteettisyydenkin takia. Vaahterat ovat tärkeitä esimerkiksi niistä tehtyjen tuotteiden ja niiden kauneuden takia. Erityisesti Itä-Kanadassa vaahterat ovat tärkeitä teollisuudelle.

Vaahterasta tuli Kanadan virallinen puu 25. huhtikuuta 1996.

Vaahteranlehti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanadan alkuperäiskansat käyttivät vaahteran mahlaa, jota he keräsivät keväisin, jo ennen eurooppalaisten tuloa mantereelle. Monien historioitsijoiden mukaan vaahteranlehteä käytettiin jo 1700-luvulla kanadalaisena symbolina, mutta käyttö yleistyi vasta 1800-luvulla, kun lehteä alettiin laajalti käyttämään tunnuksena esimerkiksi virallisissa yhteyksissä.

Nykyään vaahteranlehti esiintyy muun muassa Kanadan lipussa, vaakunassa ja pennin kolikossa. Vuosina 1876–1901 se esiintyi peräti kaikissa Kanadan kolikoissa. Kun Kanadan uusi lippu julistettiin käyttöön vuonna 1965, tuli vaahteranlehdestä Kanadan merkittävin symboli.

Ratsupoliisi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Kanadan ratsupoliisi

Monarkian symbolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanadan monarkiaa symboloiva kruunu esiintyy vaakunassa, kenraalikuvernöörin lipussa, monien provinssien ja Nunavutin vaakunoissa, armeijan, ratsupoliisin, monien rykmenttien ja poliisivoimien arvomerkeissä, sekä joissain tiekylteissä. Kuningattaren kuva esiintyy hallintorakennuksissa, kouluissa, postimerkeissä, 20 dollarin seteleissä ja kaikissa kolikoissa.

Vaakuna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Kanadan vaakuna

Kanadan vaakunan julisti käyttöön otettavaksi Yhdistyneen kuningaskunnan kuningas Yrjö V 21. marraskuuta vuonna 1921. Se on hyvin samankaltainen Yhdistyneen kuningaskunnan vaakunan kanssa.

Lippu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Kanadan lippu
Maplea Leaf Flag eli Vaahteranlehtilippu on toiminut Kanadan lippuna vuodesta 1965 lähtien.

Kanadan lipussa on punaisella pohjalla valkoinen neliö, jonka sisällä on punainen, tyylitelty, 11-kärkinen vaahteranlehti. Lippu tunnetaan myös englanninkielisellä nimellä Maple Leaf ja ranskankielisellä nimellä l'Unifolié.

Lippu on toiminut virallisena Kanadan lippuna vuodesta 1965 alkaen, jolloin kuningatar Elisabet II julisti sen viralliseksi. Sitä ennen, ensimmäisen maailmansodan jälkeen, Kanada käytti useita variaatioita Red Ensign -lipusta, joka toimi Vaahteralipun käyttöönottoon asti Kanadan de facto -lippuna.

Laulut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet 18671980 O Canada, God Save the Queen ja The Maple Leaf Forever kilpailivat epävirallisen kansallislaulun asemasta. 1960-luvulle mennessä O Canada päätyi selvästi suosituimmaksi. Monet kanadalaiset yllättyivätkin, kun laulusta tehtiin virallinen kansallislaulu, koska he uskoivat sen jo olevan virallinen. God Save the Queen on Kanadan kuninkaallinen hymni ja The Maple Leaf Forever lähes unohdettu.

O Canada[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: O Canada

O Canada (englanniksi), Ô Canada (ranskaksi) tai O'Kanata (inuktitutiksi) on Kanadan kansallislaulu. Musiikin sävelsi Calixa Lavallée ja alkuperäiset sanat kirjoitti Sir Adolphe-Basile Routhier, kanadanranskalainen patriootti isänmaalliselle Société Saint-Jean-Baptiste -järjestölle. Englanninkieliset sanat kirjoitti Robert Stanley Weir vuonna 1908. Ne eivät ole kuitenkaan käännös alkuperäisestä.

Laulu esitettiin ensimmäisen kerran 24. kesäkuuta 1880 Saint-Jean-Baptisten päivän juhlallisuuksissa Québecissä, mutta siitä tuli virallinen kansallislaulu vasta 1. heinäkuuta 1980. Julkisissa tilaisuuksissa lauletaan usein ensimmäiset kaksi riviä englanniksi, seuraavat neljä ranskaksi ja loppu englanniksi.

God Save the Queen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: God Save the Queen


Maple Leaf Forever[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alexander Muirin vuonna 1867 säveltämä Maple Leaf Forever oli suosittu englanninkielisessä Kanadassa säveltämisestään lähtien, mutta koska sen sanoitukset ovat hyvin brittiläispainotteisia, ei vastaanotto ollut yhtä suopeaa ranskankielisessä Kanadassa.

Laulua pidettiin vielä 1920-luvulla Book of Knowledge -tietosanakirjassa Kanadan kansallislauluna, vaikkei se ollutkaan virallinen. O Canada, God Save the Queen ja Maple Leaf Forever taistelivatkin epävirallisen kansallislaulun asemasta vuosia, ja kun O Canadasta tuli suosituin ja lopulta virallinen, unohdettiin Maple Leaf Forever lähes kokonaan.

Provinssien ja territorioiden symbolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myös provinsseilla ja territorioilla on omat tunnuksensa. Alla mainittujen lisäksi käytetään myös provinssi- tai territoriotartaaneja.

Alberta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flag of Alberta.svg
Kontortamänty

Brittiläinen Kolumbia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flag of British Columbia.svg

Manitoba[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flag of Manitoba.svg
Valkokuusi

Newfoundland and Labrador[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flag of Newfoundland and Labrador.svg

New Brunswick[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flag of New Brunswick.svg

Ontario[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flag of Ontario.svg
Ametisti

Québec[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flag of Quebec.svg
Tunturipöllö

Nova Scotia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prinssi Edwardin saari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flag of Prince Edward Island.svg
Sinitöyhtönärhi

Saskatchewan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flag of Saskatchewan.svg
Potaska

Nunavut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flag of Nunavut.svg
Inukshuk

Luoteisterritoriot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flag of the Northwest Territories.svg
Tunturihaukka

Yukon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flag of Yukon.svg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kanadan kansallissymbolit.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d History Of PEI Seaside Properties. Viitattu 4.7.2011. (englanniksi)