Strobusmänty

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Strobusmänty
Pinus strobus trees.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Havupuut Pinophytina
Luokka: Havupuut Pinopsida
Lahko: Pinales
Heimo: Mäntykasvit Pinaceae
Suku: Männyt Pinus
Laji: strobus
Kaksiosainen nimi

Pinus strobus
L.[2]

Pinus strobus range map.svg
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Strobusmänty Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Strobusmänty Commonsissa

Strobusmänty (Pinus strobus) on havupuu, joka kasvaa luonnonvaraisena Pohjois-Amerikan itäosissa, Newfoundlandista Appalakkien vuoriston kautta Georgian pohjoisosiin.

Strobusmännyn neulaset ovat viiden ryhmissä yhdessä samassa kääpiöoksassa. Ne ovat taipuisia, sinivihreitä, hienosti sahalaitaisia, 5–13 cm pitkiä. Neulaset säilyvät tavallisesti noin 18 kuukautta. Kävyt ovat kapeita ja 8–16 cm pitkiä, täysin avautuneena 4–5 cm leveitä. Siemenet ovat 4–5 mm pitkiä ja niissä on 15–20 mm pitkä siipi tuulilevitystä varten. Käpysadossa on huippu aina 3–5 vuoden välein. Strobusmänty saavuttaa yleisesti 200 vuoden iän (parhaimmillaan 400 vuotta).[3] Se kasvaa parhaiten viileässä ja kosteassa ilmastossa.

Strobusmänty on itäisen Pohjois-Amerikan korkeimmaksi kasvava puulaji. Sen tiedetään kasvaneen jopa 70 metrin pituiseksi. Tyypillisimmillään se kasvaa 30–50-metriseksi ja 1–1,6 metrin paksuiseksi. Puu kestää metsäpaloja melko hyvin ja paloista säilyneet puut siementävät paloalueita uudelleen. Puhtaissa strobusmänniköissä rungot ovat tavallisesti oksattomia puoleen väliin saakka, sekametsissä puut kohoavat kaikkien muiden yläpuolelle.

Strobusmäntyjä kasvatetaan laajalti metsätaloudessa niiden luonnonvaraisella esiintymisalueella. Erilaisia lajikkeita on jalostettu runsaasti koristekasvikäyttöön. Monet niistä ovat hidaskasvuisia kääpiölajikkeita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pinus strobus IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)
  2. ITIS
  3. Eastern White Pine

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]