Amerikanhuuhkaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amerikanhuuhkaja
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Pöllölinnut Strigiformes
Heimo: Pöllöt Strigidae
Suku: Huuhkajat Bubo
Laji: virginianus
Kaksiosainen nimi

Bubo virginianus
J.F. Gmelin, 1788

Amerikanhuuhkajan esiintymisalue
Amerikanhuuhkajan esiintymisalue
Katso myös

  Amerikanhuuhkaja Wikispeciesissä
  Amerikanhuuhkaja Commonsissa

Amerikanhuuhkaja (Bubo virginianus) on amerikkalainen suurikokoinen pöllö.

Koko ja ulkonäkö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnun pituus on 46–63,5 cm, siipien kärkiväli 91–152 cm ja paino 900–1 800 g. Kooltaan amerikanhuuhkaja on selvästi huuhkajaa pienempi. Sen väritys vaihtelee punaruskeasta harmaaseen ja mustavalkoiseen. Sillä on keltaiset silmät oranssin naamakiehkuran keskellä ja pitkät korvatöyhdöt. Naaras on koirasta kookkaampi.

Amerikanhuuhkaja elää kaikissa kolmessa Uuden maailman maanosassa, pohjoisessa Alaskasta ja Kanadan keskiosista Yhdysvaltain kautta Keski-Amerikkaan ja monin paikoin Etelä-Amerikassa, kuten Andeilla, Amazonin altaan eteläpuolella ja aivan mantereen koillisella rannikkokaistaleella. Sen elinympäristön ala on noin 24 miljoonaa neliökilometriä ja maailman populaation koko on noin 5,3 miljoonaa yksilöä. Se on enimmäkseen paikkalintu, jonka pohjoisimmat kannat voivat muuttaa hieman etelämmäksi talveksi.

Elinympäristö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajille kelpaavat monenlaiset elinympäristöt tiheistä metsistä aavikoihin ja kaupunkien puistoihin.

Lisääntyminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikanhuuhkaja ei rakenna varsinaista pesää, vaan pesii esimerkiksi muiden lintujen, kuten varislintujen, haukkojen tai haikaroiden vanhoihin pesii, rakennuksiin, kalliojyrkänteen ulkonemalle, puun onkaloon tai vanhaan oravanpesään. Naaras munii 2–4 munaa, joita se hautoo 26–35 päivää. Poikaset lähtevät pesästä 6–7 viikon ikäisinä ja oppivat lentämään 9–10 viikkoisina, jonka jälkeen emot ruokkivat niitä vielä joidenkin viikkojen ajan. Poikaset itsenäistyvät syksyllä ja lähtevät vaeltamaan jopa 250 kilometrin päähän. Laji on yksiavioinen ja sen reviirin koko on noin 2,5 neliökilometriä. Vankeudessa se on elänyt yli 30-vuotiaaksi, luonnossa vanhin yksilö on ollut 13-vuotias.

Amerikanhuuhkajan pääravintoa ovat kanit ja jänikset, mutta sen ruokavalioon kuuluvat myös jyrsijät ja muut nisäkkäät, linnut, matelijat, sammakkoeläimet, kalat, kovakuoriaiset ynnä muut selkärangattomat ja tuoreet raadot.

  1. BirdLife International: Bubo virginianus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3. 2014. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 20.2.2015. (englanniksi)