Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”HUS” ohjaa tänne. Muita merkityksiä luetellaan täsmennyssivulla Hus.
Meilahden sairaala Helsingissä on HUS:in suurin sairaala.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (lyhenne HUS[1], ruots. Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, HNS) on Suomen suurin sairaanhoitopiiri ja toiseksi suurin työnantaja. HUS-kuntayhtymän palveluksessa on 21 700 henkilöä[2]. HUS on perustettu vuoden 2000 alussa, sitä ennen erikoissairaanhoitoa järjestivät Helsingin alueella Helsingin kaupungin hallintoon kuulunut Helsingin sairaanhoitopiiri (HSHP), muissa Uudenmaan kunnissa toiminut Uudenmaan sairaanhoitopiiri (USHP) ja näiden piirien yhteisenä keskussairaalana toiminut Helsingin yliopistollinen keskussairaala (HYKS), jonka nimeksi tuli HUS:n perustamisen yhteydessä Helsingin seudun yliopistollinen keskussairaala.

HUS-kuntayhtymällä on 22 sairaalaa. Lisäksi HUS hoitaa potilaitaan Auroran ja Herttoniemen sairaaloissa.

HUS on jaettu viiteen sairaanhoitoalueeseen. Nämä ovat HYKS-sairaanhoitoalue, Hyvinkään sairaanhoitoalue, Lohjan sairaanhoitoalue, Länsi-Uudenmaan sairaanhoitoalue ja Porvoon sairaanhoitoalue. Suomen muissa sairaanhoitopiireissä ei ole sairaanhoitoaluejakoa. Sairaanhoitoaluejaon lisäksi HUS:n toiminta on pääosin organisoitu lääketieteellisiksi tulosyksiköiksi, liikelaitoksiksi sekä tytäryhtiöiksi.

Vuonna 2012 HUS-sairaaloiden palveluja käyttäneitä eri henkilöitä oli 497 826. Samana vuonna HUS-sairaaloissa tehtiin 89 455 leikkausta.[3] Sairaansijoja oli 3 128. Synnytyksiä hoidettiin yhteensä 18 099.

Valtaosa hoitoa saavista potilaista tulee sairaanhoitopiirin jäsenkunnista, joiden alueella asuu noin 1,5 miljoonaa asukasta. Yliopistosairaala Hyksin erityisvastuualueeseen kuuluvat myös Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote ja Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä Carea. Lisäksi HUS vastaa joistakin valtakunnallisesti keskitetyistä erityistason erikoissairaanhoidon palveluista koko maassa. Näitä ovat muun muassa elinsiirrot.

HUS on yliopistollinen sairaanhoitopiiri: opetuksessa ja tutkimuksessa sen yhteistyö on tiivistä Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kanssa. Yhteistyön yksi tulos vuonna 2010 oli HUS:n uusi tutkimusstrategia. Lääketieteen ja hammaslääketieteen perusopetusta saa vuosittain yli 700 opiskelijaa. Vuonna 2012 lääkärikoulutuksesta valmistui 285 lääkäriä. 129 väitteli tohtoriksi. Noin 4 000 terveydenhuoltoalan opiskelijaa sai käytännön opetusta HUS:ssa.

Kuntayhtymän liikevaihto on noin 1,7 miljardia euroa vuodessa. Jäsenkuntien maksuosuudet palvelutuloista olivat 866 euroa asukasta kohden vuonna 2012.[4]

Kuntayhtymän ylintä päätösvaltaa käyttää valtuusto. Jäsenkuntien valtuustot valitsevat kuntayhtymän perussopimuksen mukaan HUS:n valtuustoon 2–5 jäsentä sekä kullekin henkilökohtaisen varajäsenen kunnanvaltuustojen toimikautta vastaavaksi ajaksi. Valtuuston jäsenten lukumäärä määräytyy jäsenkuntien peruspääomaosuuksien mukaisessa suhteessa. Lisäksi Helsingin yliopistolla on oikeus nimetä HUS:n valtuustoon kaksi jäsentä ja heidän henkilökohtaiset varajäsenensä.[5]

Kuntayhtymää johtaa valtuuston alaisena 17-jäseninen hallitus, jonka valtuusto valitsee toimikaudekseen ja johon Helsingin yliopisto myös nimeää kaksi jäsentä. Sairaanhoitoalueiden lautakunnat johtavat hallituksen ohjauksessa oman sairaanhoitoalueensa toimintaa. Hallitus ja hallituksen alainen konsernijaosto ohjaavat HUS:n liikelaitosten johtokuntia ja HUS:n tytäryhtiöitä.[6]

Jäsenkunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HUS on kuntayhtymä, jonka omistaa kaikki Uudellamaalla sijaitsevat kunnat lukuun ottamatta Pukkilaa ja Myrskylää, jotka kuuluvat Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymään (Myrskylä vaihtoi HUS:sta Päijät-Hämeeseen vuoden 2005 alussa[7]). Vuoden 2009 alussa HUS:n alueella tapahtui kuntaliitoksia, ja jäsenkuntien määrä väheni kolmella. Tammisaaren ja Karjaan kaupungit sekä Pohjan kunta yhdistyivät Raaseporin kaupungiksi ja Sammatin kunta liittyi Lohjan kaupunkiin. Seuraavan vuoden alussa Loviisan kaupunkiin liitettiin Pernaja ja Liljendal sekä Ruotsinpyhtää ilman Haaviston ja Vastilan alueita. Vaikka Ruotsinpyhtää sijaitsi Itä-Uudellamaalla, se kuului Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymään. Vuoden 2013 alussa Karjalohjan ja Nummi-Pusulan kunnat liittyivät Lohjan kaupunkiin.

Sairaalat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensihoidon järjestämisalueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HUS:n ensihoidon järjestämisalueet ovat:[8]

  1. Helsinki
  2. Jorvi
  3. Peijas
  4. Hyvinkää
  5. Lohja
  6. Länsi-Uusimaa
  7. Porvoo

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]