Black Mesa (videopeli)

Wikipedia
(Ohjattu sivulta Black Mesa (modifikaatio))
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Black Mesa
Kehittäjä Crowbar Collective
Julkaisija Crowbar Collective
Jakelija Steam
Käsikirjoittaja(t) Marc Laidlaw
Säveltäjä(t) Joel Nielsen
Pelisarja Black Mesa
Kuvasuhde 4:3, 16:9, 16:10
Pelimoottori Source
Julkaisuaika 5. toukokuuta 2015
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Alusta Windows
Jakelualusta Steam-lataus
Laitevaatimukset Minimi: 1.7 Ghz. prosessori, 2 Gt. RAM muistia, DirectX9.0c-yhteensopiva näytönohjain,;13 Gt. kovalevy tilaa, Windows XP, Internet-yhteys
Suositus: 3.0 Ghz. prosessori, 4 Gt. RAM muistia, DirectX9.0c-yhteensopiva näytönohjain, 20 Gt. kovalevy tilaa, Windows 7, Internet-yhteys
Resoluutio 1920x1080
Oheislaite VT-laitteet tuettu
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Black Mesa (ent. Black Mesa: Source) on ensimmäisen persoonan ammuntapeli, jota nykyisin kehittää ja julkaisee Crowbar Collective. Peli käyttää Source-pelimoottoria joka mahdollistaa muun muassa realistisen fysiikan. Alun perin kyseessä oli noin 40 hengen vapaaehtois modi-projekti jonka tavoiteena oli siirtää Valven klassinen Half-Life-peli Source-pelimoottorille. Sittemmin itse modin kehitys on lopetettu ja kehittäjät ovat ilmoittaneet tukevansa nyt itsenäistä peliä. Pelin nimi viittaa fiktiiviseen Black Mesan tutkimuslaitokseen, johon suurin osa Half-Lifen tapahtumista ja toiminnasta sijoittuu. Lisäksi alkuperäisestä pelistä tuttu Xen-ulottuvuus puuttuu Black Mesasta mutta pelin ostaneet voivat ladata sen ilmaisena päivityksenä kunhan se valmistuu.

Vaikka itse modia ei tueta, Black Mesa-modin lataaminen tulee olemaan täysin maksutonta ja modin pelaamisen tarvitaan ainoastaan Valven Steam-ohjelma sekä jokin Source-pelimoottori pohjainen peli.[1].

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli sijoittuu Black Mesaan, fiktiiviseen tutkimuskeskukseen New Mexicossa. Pelaaja omaksuu Gordon Freemanin roolin. Peli on ensimmäisen persoonan ammuntapeli eli tapahtumat kuvataan päähenkilön silmin. Itse Freemanista pelaaja näkee vain kädet ellei käytä erillisiä huijauskoodeja.

Moninpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Black Mesan moninpeli on lähes identtinen ja alkuperäis-uskollinen alkuperäisen Half-Lifen-moninpelille. Vanhat kartat on restauroitu, esim. Stalkyard. Moninpeli sisältää oman ääninäyttelynsä sekä kaksi tiimiä joista toiset ovat H.E.V-pukuisia tiedemiehiä ja toiset ovat H.E.C.Un sotilaita. Pääpiirteisenä ideana on ampua vastustajat.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin juoni on lähes identtinen alkuperäisen Half-Lifen juonen kanssa. Päähenkilö Gordon Freeman osallistuu kokeeseen joka epäonnistuu mutta samalla aiheuttaa "resonannsikaskadin" joka johtaa portaalimyrskyyn. Tällöin Xen-ulottovuuden vihamieliset oliot pääsevät Black Mesaan ja taistelu elämästä ja kuolemasta alkaa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Black Mesa aloitetaan pitkällä esittelykohtauksella, jossa 27-vuotias tiedemies nimeltä Gordon Freeman matkustaa maanalaisen Black Mesan tutkimuslaitoksen halki modernin junanvaunun kyydissä. Kohtauksen aikana pelaaja näkee tutkimuslaitoksen työntekijöiden työskentelyä ja samalla hänelle esitellään hänen tuleva peliympäristönsä. Kun junavaunu pysähtyy sektori C:n rautatieasemalle, turvamies ilmestyy ja päästää Freemanin ulos junasta.

Junamatkan päätyttyä Freeman saapuu työpaikalleen ja pukeutuu panssaroituun HEV-pukuunsa, minkä jälkeen hän osallistuu koekammio c/33-a:ssa suoritettavaan kokeeseen. Koekammiota tarkkailevat tiedemiehet ilmoittavat hänelle, että Freemanin tehtävän on työntää kristalli vastakappalespektrometriin. Samalla hetkellä kun Freeman työntää kristallin laitteseen, vastakappalespektrometri ylikuormittuu ja kristalli aiheuttaa ”resonanssikaskadina” tunnetun tieteellisen ilmiön. Tiedemiehet eivät kykene sammuttamaan laitetta, minkä seurauksena kristallin läheisyydessä oleva Freeman kaukosiirtyy Xen-nimiseen ulottuvuuteen. Lyhyen hetken ajan Freeman näkee Xenin erilaisia elämänmuotoja, kunnes hän palaa takaisin maapallolle ja menettää tajuntansa.

Kun Freeman herää, resonanssikaskadi on raunioittanut koko tutkimuslaitoksen ja useimmat Freemanin työtovereista ovat kuolleet. Freeman poistuu koekammiosta, minkä jälkeen onnettomuudesta selviytyneet tiedemiehet kehottavat häntä poistumaan laitoksesta ja pyrkimään maanpinnalle. Pian Freeman saa huomata, että resonanssikaskadi on avannut Maan ja Xenin välille portaalin, jonka kautta Xenistä peräisin olevat muukalaisolennot kykenevät ilmestymään laitoksen sisätiloihin. Koska olennot osoittavat vihamielistä käyttäytymistä ja hyökkäävät kohtaamiensa Black Mesan työntekijöiden kimppuun, Freeman joutuu puolustamaan itseään ja kohtaa lisää onnettomuudesta selviytyneitä henkilökunnan jäseniä.

Freemanille kerrotaan, että Yhdysvaltain asevoimat on lähettänyt Hazardous Environment Combat Unit -erikoisyksikön, jonka tehtävänä on taistella muukalaisolentoja vastaan. Pian Freemanille kuitenkin ilmenee, että sotilaille on myös annettu käsky eliminoida kaikki Black Mesan työntekijät, jotta nämä eivät voisi kertoa resonanssikaskadin jälkiseurauksista tai Black Mesan salaisista tutkimuksista. Freeman joutuu taisteluihin sotilaita vastaan, minkä jälkeen yksinäinen tiedemies kertoo hänelle, että vain Black Mesan Lambda -kompleksin tiedemiehet voivat ratkaista onnettomuuden.

Freeman pyrkii Lambda-kompleksiin, mutta hänen tehtäväänsä vaikeuttavat Xenin muukalaiset ja Hazardous Environment Combat Unitin sotilaat. Kun Freeman saapuu ohjussiiloon, hän kohtaa valtavan lonkerohirviön, jonka hän joutuu tappamaan voidakseen jatkaa matkaansa tutkimuslaitoksessa. Lonkerohirviön kuoltua Freemanin täytyy käynnistää Black Mesan hylätty rautatie, minkä jälkeen hän matkustaa tutkimuslaitoksen halki laukaisukeskukseen, jossa hänen täytyy laukaista avaruusraketti – tieteilijöiden mukaan raketin laukaiseminen kykenee ”kumoamaan” resonanssikaskadin vaikutukset.

Kun Freeman pyrkii poistumaan laitoksesta, hän joutuu taisteluun salamyhkäisiä kommandoja vastaan. Vaikka hän onnistuukin tappamaan kommandot, hän joutuu kahden HECU-sotilaan vangiksi. Sotilaat yrittävät tappaa Freemanin paiskaamalla hänet jätemurskaimeen, mutta Freeman onnistuu pakenemaan ja tunkeutuu Black Mesan jätteidenkäsittelylaitokseen.

Jätteidenkäsittelylaitoksesta Freeman joutuu sektori E:n bioholvikompleksiin, minne Black Mesan tiedemiehet ovat vanginneet Xenin eläimistöä jo ennen resonanssikaskadia. Freeman pelastaa kolme tiedemiestä, jotka päästävät hänet tutkimuslaitoksesta ulos maanpinnalle, sillä siellä sijaitsee ainoa jäljellä oleva reitti Lambda-kompleksiin.

Black Mesan ulkopuolella Freeman joutuu liikkumaan miinakenttien, kalliokielekkeiden ja raunioituneiden rakennelmien halki. Samalla Freeman huomaa, että tutkimuslaitos on muuttunut sotilaiden ja muukalaisten väliseksi taistelutantereeksi, ja että miestappioiden ja kalustomenetysten kasvaessa Hazardous Environment Combat Unit on saanut käskyn vetäytyä Black Mesasta. Kun Freeman lähestyy Lamdba-kompleksia, hän käyttää sotilaiden hylkäämiä varusteita tilatakseen ilmaiskun, jonka avulla hän kykenee tunkeutumaan Lamdba-kompleksiin johtavaan tunneliin.

Tunnelissa Freeman joutuu liikkumaan Black Mesan kanavajärjestelmän halki, minkä jälkeen saapuu Lamdba-kompleksiin. Lamdba-kompleksissa Freeman joutuu käynnistämään kompleksin generaattorijärjestelmän, minkä jälkeen hän kohtaa tieteilijöitä, jotka kertovat, ettei Freemanin aikaisemmin laukaisema raketti kyennyt sulkemaan Maan ja Xenin välistä portaalia. Heidän mukaansa jonkinlainen Xenissä asuva voimakas muukalaisolento ylläpitää portaalia, joten ainoa keino ratkaista onnettomuus on surmata tämä olento. Tiedemiehet käyttävät Lambda-kompleksin salaista kaukosiirrintä ja siirtävät sen avulla Freemanin Xeniin. Tällöin Black Mesa loppuu mutta Xen-osa on kehityksessä ja pelin omistajat saavat sen ilmaisena päivityksenä.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Black Mesan kehittäminen käynnistyi hieman sen jälkeen, kun vuoden 2004 marraskuussa Valve julkaisi Half-Life: Sourcen, jota mainostettiin Source-pelimoottorille käännettynä Half-Lifen ”digitaalisesti uudistettuna” versiona. Monien alkuperäisen pelin ystävien pettymykseksi Half-Life: Source ei kuitenkaan hyödyntänyt paljoakaan Sourcen mahdollistamaa fysiikanmallinnusta eikä edes uudistanut alkuperäisen pelin grafiikkaa, vaan lähinnä paranteli pelin heijastus- ja valaistustehosteita enemmän Half-Life 2:n tyylisiksi. Black Mesan suunnittelu ja kehitys etenivät nopeasti, ja vuonna 2005 peli voitti Mod DB:n ”vuoden lupaavimman Half-Life 2 -modin” palkinnon. Palkinto toi pelille laajaa huomiota pelimaailmassa, minkä seurauksena Valve Corporationin edustajat ottivat yhteyden pelin kehitystiimiin ja pyysivät heitä jättämään sanan ”Source” pois nimestä, jotta ihmiset eivät luulisi sen olevan Valven tekemä. Modin nimi vaihdettiin pelkäksi Black Mesaksi eikä pelin kehityksestä enää julkaistu uusia uutisia.

Yli vuotta myöhemmin, 28. marraskuuta 2006, Black Mesan kehitystiimi esitteli uudistetun pelin kotisivuston, jonne oli lisätty runsaasti uusia kuvakaappauksia pelin aseista, hahmomalleista ja ympäristöistä sekä lyhyitä musiikkinäytteitä Joel Nielsenin säveltämästä soundtrackista. 25. tammikuuta 2007 Black Mesa voitti toistamiseen Mod DB:n ”vuoden lupaavimman Half-Life -modin” palkinnon. Pelintekijöiden mukaan Black Mesa on ”edennyt toiselle kehitysvaiheelle” ja muutamat pelin kentistä ovat miltei valmiita. Pelin ennakkotraileri on jo julkaistu ja se esittelee ”Anomalous Materials-”, ”Blast Pit-”, ”Residue Processing-”, ”Lambda Core-” ja ”Surface Tension” -tasojen alueita.

6. kesäkuuta 2006 pelin kotisivuston keskustelualue joutui hakkerin ilkivallan kohteeksi ja jouduttiin sulkemaan, jolloin yli 3 500 käyttäjätiliä sekä kaikki viestit tuhoutuivat. 17. kesäkuuta keskustelualue uudelleenkäynnistettiin, mutta jo seuraavan päivän, 18. kesäkuuta, aikana keskustelupalsta joutui uudestaan hakkerin ilkivallan kohteeksi. Nykyisin keskustelualue on turvallisuussyistä yhdistetty GamerNoden keskustelupalstan kanssa.

30. marraskuuta 2008 julkaistiin pelin toinen traileri, pari viikkoa laajan mediajulkaisun jälkeen. Traileri esittelee monia paikkoja valmiilta näyttävästä pelistä, ja trailerin lopussa ilmoitetaan julkaisuajankohdaksi vuosi 2009.

Joulukuussa 2009 pelin sivustolla ilmoitettiin, että peli ei ehdi vuoden 2009 puolelle. Pelin kehitysversion saanut Australian Pc PowerPlay -lehti kuitenkin kehui peliä ja sen kehitystä.

Seuraavien vuosien aikana peli voitti vähäisempiä tunnustuksia ja palkintoja.

Sivuston betavaiheessa ollut Wiki julkaistiin kokonaisena 24. tammikuuta 2010. Saman vuoden maaliskuussa tiimi myös luopui Co-Opin kehityksestä. Tiimi julkaisi uutisen, että projekti on aikataulussa, mutta ilmoitti ettei julkaisupäivämäärää julkaista ennen kuin projektin lähestyessä loppuaan.

Vuoden 2011 maaliskuussa pelin soundtrack saatiin valmiiksi. Se on suunnitteilla julkaistavaksi noin kaksi viikkoa ennen itse pelin julkaisua.

Modi ilmestyi 14. syyskuuta 2012 ladattavaksi Internetistä.[2]

Vuonna 2015 Black Mesan kehittäjätiimi (myöhemmin Crowbar Collective) ilmoitti että Black Mesa ilmestyy itsenäisenä pelinä Steamissä.

5.5.2015 Black Mesa ilmestyi Early Acces-versiona Steamissä. Isoin ero modiin on uusi, lisätty moninpeli.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]