Black Mesa (videopeli)

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Black Mesa (modifikaatio))
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Black Mesa
Black Mesa Logo.jpg
Kehittäjä Crowbar Collective
Julkaisija Crowbar Collective
Jakelija Valve Corporation (verkkomyynti)
Käsikirjoittaja(t) Marc Laidlaw
Säveltäjä(t) Joel Nielsen
Pelisarja Black Mesa
Pelimoottori Source
Julkaisuaika 5. toukokuuta 2015
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Alusta Windows
Jakelualusta Steam-lataus
Laitevaatimukset
Oheislaite VT-laitteet tuettu
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Black Mesa (ent. Black Mesa: Source) on ensimmäisen persoonan ammuntapeli, jota nykyisin kehittää ja julkaisee Crowbar Collective.

Peli käyttää Source-pelimoottoria, joka mahdollistaa mm. realistisen fysiikan. Alun perin kyseessä oli noin 40 hengen modaus-projekti, jonka tavoiteena oli siirtää Valve Corporationin klassinen Half-Life-peli Source-pelimoottorille. Sittemmin modin kehitys lopetettiin ja kehittäjät ilmoittivat tukevansa itsenäistä peliä.

Pelin nimi viittaa fiktiiviseen Black Mesan tutkimuslaitokseen, johon suurin osa Half-Lifen tapahtumista ja toiminnasta sijoittuu. Alkuperäisestä pelistä tuttu Xen-ulottuvuus puuttuu Black Mesasta, mutta pelin ostaneet voivat ladata sen ilmaisena päivityksenä kunhan se valmistuu.

Vaikka itse modia ei tueta, Black Mesa -modin lataaminen tulee olemaan täysin maksutonta ja modin pelaamisen tarvitaan ainoastaan Valven Steam-ohjelma sekä jokin Source-pelimoottoripohjainen peli.[1]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli sijoittuu fiktiiviseen Black Mesan Tutkimuskeskukseen New Mexicossa. Pelaaja ohjaa Gordon Freemania, jonka näkökulmasta tapahtumat kuvataan. Juonenkuljetus tapahtuu putkessa eli pelaaja siirtyy koko ajan eteenpäin. Lisäksi peli käyttää skriptattuja kohtauksia eli pelaajan eteen voi ilmestyä avaruusolio kuin tyhjästä. Gordon on 27-vuotias fyysikko ja koeassistentti joka osallistuu kokeeseen jonka pieleen mentyä hän pyrkii pakenemaan raunioituneesta keskuksesta. Matkalla hän törmää vihamielisiin avaruusolioihin sekä armeijan lähettämiin Hazardous Enviroment Combat Unitin sotilaisiin jotka ovat lähetetty tappamaan kaikki muukalaiset sekä keskuksen työntekijät. Myöhemmin pelissä Freeman kohtaa Black Opseja jotka pyrkivät tuhoamaan tutkimuslaitoksen lämpöydinpommilla. Freemanin asevalikoima kasvaa pelin edetessä ja se koostuu mm. tuliaseista sekä myös hieman scifi-tyyppisistä laser-aseista. Gordon voi käyttää myös kranaatteja savustaakseen vihollisia pois erilaisista muodostelmista. Peli sisältää myös ystävällisiä hahmoja kuten tiedemiehiä jotka avaavat ovia sekä vartijoita jotka antavat tulitukea. Gordon liikkuu välillä myös vanhalla kuljetusvaunulla ja hän joutuu toisinaam ratkomaan fysiikkaan ja liikkeseen perustuvia pulmia.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin juoni on lähes identtinen alkuperäisen Half-Lifen kanssa. Päähenkilö Gordon Freeman osallistuu kokeeseen, joka epäonnistuu aiheuttaen samalla "resonanssikaskadin", joka johtaa portaalimyrskyyn. Tällöin Xen-ulottovuuden vihamieliset oliot pääsevät Black Mesaan ja taistelu elämästä ja kuolemasta alkaa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Black Mesa alkaa pitkällä esittelykohtauksella, jossa 27-vuotias tiedemies Gordon Freeman matkustaa modernin junanvaunun kyydissä maanalaisen Black Mesan tutkimuslaitoksen läpi. Kohtauksen aikana pelaaja näkee tutkimuslaitoksen työntekijöiden työskentelyä ja hänelle esitellään tuleva peliympäristö. Junavaunu pysähtyy sektori C:n rautatieasemalle ja turvamies päästää Freemanin ulos junasta.

Junamatkan päätyttyä Freeman saapuu työpaikalleen ja pukeutuu panssaroituun HEV-pukuunsa, minkä jälkeen hän osallistuu koekammio c/33-a:ssa suoritettavaan kokeeseen. Koekammiota tarkkailevat tiedemiehet ilmoittavat hänen tehtäväkseen työntää kristalli vastakappalespektrometriin. Kun Freeman työntää kristallin laitteseen, vastakappalespektrometri ylikuormittuu ja kristalli aiheuttaa ”resonanssikaskadina” tunnetun tieteellisen ilmiön. Tiedemiehet eivät kykene sammuttamaan laitetta, minkä seurauksena kristallin läheisyydessä oleva Freeman kaukosiirtyy Xen-nimiseen ulottuvuuteen. Lyhyen hetken ajan Freeman näkee Xenin erilaisia elämänmuotoja, kunnes hän palaa takaisin maapallolle ja menettää tajuntansa.

Kun Freeman herää, resonanssikaskadi on raunioittanut koko tutkimuslaitoksen ja useimmat Freemanin työtovereista ovat kuolleet. Freeman poistuu koekammiosta, minkä jälkeen onnettomuudesta selviytyneet tiedemiehet kehottavat häntä poistumaan laitoksesta ja pyrkimään maanpinnalle. Freeman huomaa, että resonanssikaskadi on avannut Maan ja Xenin välille portaalin, jonka kautta Xenistä peräisin olevat muukalaisolennot kykenevät ilmestymään laitoksen sisätiloihin. Koska olennot osoittavat vihamielistä käyttäytymistä ja hyökkäävät kohtaamiensa Black Mesan työntekijöiden kimppuun, Freeman joutuu puolustamaan itseään ja kohtaa lisää onnettomuudesta selviytyneitä henkilökunnan jäseniä.

Freemanille kerrotaan Yhdysvaltain asevoimien lähettäneen paikalle Hazardous Environment Combat Unit -erikoisyksikön, jonka tehtävänä on taistella muukalaisolentoja vastaan. Pian kuitenkin ilmenee, että sotilaille on myös annettu käsky eliminoida kaikki Black Mesan työntekijät, jotta nämä eivät voisi kertoa resonanssikaskadin jälkiseurauksista tai Black Mesan salaisista tutkimuksista. Freeman joutuu taistelemaansotilaita vastaan, minkä jälkeen yksinäinen tiedemies kertoo hänelle, että vain Black Mesan Lambda -kompleksin tiedemiehet voivat ratkaista onnettomuuden.

Freeman pyrkii Lambda-kompleksiin, mutta hänen tehtäväänsä vaikeuttavat Xenin muukalaiset ja Hazardous Environment Combat Unitin (H.E.C.U.) sotilaat. Kun Freeman saapuu ohjussiiloon, hän kohtaa valtavan lonkerohirviön, jonka hän joutuu tappamaan voidakseen jatkaa matkaansa tutkimuslaitoksessa. Lonkerohirviön kuoltua Freeman käynnistää Black Mesan hylätyn rautatien ja matkustaa tutkimuslaitoksen halki laukaisukeskukseen, missä hänen täytyy laukaista avaruusraketti. Tieteilijöiden mukaan raketin laukaiseminen kykenee ”kumoamaan” resonanssikaskadin vaikutukset.

Kun Freeman pyrkii pois laitoksesta, hän joutuu taisteluun kommandoja vastaan ja jää kahden HECU-sotilaan vangiksi. Sotilaat yrittävät tappaa Freemanin paiskaamalla hänet jätemurskaimeen, mutta Freeman pakenee ja tunkeutuu Black Mesan jätteidenkäsittelylaitokseen. Siellä Freeman joutuu sektori E:n bioholvikompleksiin, minne Black Mesan tiedemiehet ovat vanginneet Xenin eläimistöä ennen resonanssikaskadia. Freeman pelastaa kolme tiedemiestä, jotka päästävät hänet tutkimuslaitoksesta ulos maanpinnalle, missä sijaitsee ainoa jäljellä oleva reitti Lambda-kompleksiin.

Black Mesan ulkopuolella Freeman liikkuu miinakenttien, kalliokielekkeiden ja raunioituneiden rakennelmien halki. Samalla hän huomaa tutkimuslaitoksen muuttuneen sotilaiden ja muukalaisten väliseksi taistelutantereeksi, ja että miestappioiden ja kalustomenetysten kasvaessa H.E.C.U. on saanut käskyn vetäytyä Black Mesasta. Freemanin lähestyessä Lamdba-kompleksia hän käyttää sotilaiden hylkäämiä varusteita tilatakseen ilmaiskun, jonka avulla hän kykenee tunkeutumaan Lamdba-kompleksiin johtavaan tunneliin.

Tunnelissa Freeman liikkuu Black Mesan kanavajärjestelmän halki, minkä jälkeen hän saapuu Lamdba-kompleksiin. Siellä Freeman käynnistää kompleksin generaattorijärjestelmän ja kohtaa tieteilijöitä, joiden mukaan Freemanin aikaisemmin laukaisema raketti ei kyennyt sulkemaan Maan ja Xenin välistä portaalia. He kertovat jonkinlaisen Xenissä asuvan voimakkaan muukalaisolennon ylläpitävän portaalia, joten ainoa keino ratkaista onnettomuus on surmata tämä olento. Tiedemiehet siirtävät Freemanin Xeniin Lambda-kompleksin salaisen kaukosiirtimen avulla ja peli päättyy.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Black Mesan kehittäminen käynnistyi hieman sen jälkeen, kun vuoden 2004 marraskuussa Valve julkaisi Half-Life: Sourcen, jota mainostettiin Source-pelimoottorille käännettynä Half-Lifen ”digitaalisesti uudistettuna” versiona. Monien alkuperäisen pelin ystävien pettymykseksi Half-Life: Source ei kuitenkaan hyödyntänyt paljoakaan Sourcen mahdollistamaa fysiikanmallinnusta eikä edes uudistanut alkuperäisen pelin grafiikkaa, vaan lähinnä paranteli pelin heijastus- ja valaistustehosteita enemmän Half-Life 2:n tyylisiksi. Black Mesan suunnittelu ja kehitys etenivät nopeasti, ja vuonna 2005 peli voitti Mod DB:n ”vuoden lupaavimman Half-Life 2 -modin” palkinnon. Palkinto toi pelille laajaa huomiota pelimaailmassa, minkä seurauksena Valve Corporationin edustajat ottivat yhteyden pelin kehitystiimiin ja pyysivät heitä jättämään sanan ”Source” pois nimestä, jotta ihmiset eivät luulisi sen olevan Valven tekemä. Modin nimi vaihdettiin pelkäksi Black Mesaksi eikä pelin kehityksestä enää julkaistu uusia uutisia.

Yli vuotta myöhemmin, 28. marraskuuta 2006, Black Mesan kehitystiimi esitteli uudistetun pelin kotisivuston, jonne oli lisätty runsaasti uusia kuvakaappauksia pelin aseista, hahmomalleista ja ympäristöistä sekä lyhyitä musiikkinäytteitä Joel Nielsenin säveltämästä soundtrackista. 25. tammikuuta 2007 Black Mesa voitti toistamiseen Mod DB:n ”vuoden lupaavimman Half-Life -modin” palkinnon. Pelintekijöiden mukaan Black Mesa on ”edennyt toiselle kehitysvaiheelle” ja muutamat pelin kentistä ovat miltei valmiita. Pelin ennakkotraileri on jo julkaistu ja se esittelee ”Anomalous Materials-”, ”Blast Pit-”, ”Residue Processing-”, ”Lambda Core-” ja ”Surface Tension” -tasojen alueita.

6. kesäkuuta 2006 pelin kotisivuston keskustelualue joutui hakkerin ilkivallan kohteeksi ja jouduttiin sulkemaan, jolloin yli 3 500 käyttäjätiliä sekä kaikki viestit tuhoutuivat. 17. kesäkuuta keskustelualue uudelleenkäynnistettiin, mutta jo seuraavan päivän, 18. kesäkuuta, aikana keskustelupalsta joutui uudestaan hakkerin ilkivallan kohteeksi. Nykyisin keskustelualue on turvallisuussyistä yhdistetty GamerNoden keskustelupalstan kanssa.

30. marraskuuta 2008 julkaistiin pelin toinen traileri, pari viikkoa laajan mediajulkaisun jälkeen. Traileri esittelee monia paikkoja valmiilta näyttävästä pelistä, ja trailerin lopussa ilmoitetaan julkaisuajankohdaksi vuosi 2009.

Joulukuussa 2009 pelin sivustolla ilmoitettiin, että peli ei ehdi vuoden 2009 puolelle. Pelin kehitysversion saanut Australian Pc PowerPlay -lehti kuitenkin kehui peliä ja sen kehitystä.

Seuraavien vuosien aikana peli voitti vähäisempiä tunnustuksia ja palkintoja.

Sivuston betavaiheessa ollut Wiki julkaistiin kokonaisena 24. tammikuuta 2010. Saman vuoden maaliskuussa tiimi myös luopui Co-Opin kehityksestä. Tiimi julkaisi uutisen, että projekti on aikataulussa, mutta ilmoitti ettei julkaisupäivämäärää julkaista ennen kuin projektin lähestyessä loppuaan.

Vuoden 2011 maaliskuussa pelin soundtrack saatiin valmiiksi. Se on suunnitteilla julkaistavaksi noin kaksi viikkoa ennen itse pelin julkaisua.

Modi ilmestyi 14. syyskuuta 2012 ladattavaksi Internetistä.[2]

Vuonna 2015 Black Mesan kehittäjätiimi (myöhemmin Crowbar Collective) ilmoitti että Black Mesa ilmestyy itsenäisenä pelinä Steamissä.

5.5.2015 Black Mesa ilmestyi Early Acces-versiona Steamissä. Isoin ero modiin on uusi, lisätty moninpeli.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]