Ero sivun ”Robotti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
AlleborgoBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: oc:Robòt
Rivi 53: Rivi 53:
[http://www.robocup.org Robocup ] jalkapallokilpailussa on autonomisten robottien sarjat ihmisen kokoisista aina nyrkinkokoiseen.
[http://www.robocup.org Robocup ] jalkapallokilpailussa on autonomisten robottien sarjat ihmisen kokoisista aina nyrkinkokoiseen.


[http://www.eurobot.org Eurobot ] on myös autonomisten robottien kilpailu, jossa pienet 30x30x30cm kokoiset robotit pelaavat "pallopelejä" vuosittain vaihtuvilla säännöillä 210x300cm kokoisella pelikentällä. Yleensä ottelussa on kaksi robottia vastakkain, erien kestäessä yleensä puolitoista minuuttia. Suomesta kilpailuun [[2006]] osallistui [[Tampereen_teknillinen_yliopisto|Tampereen teknillisen yliopiston]] [http://roboteam.servu.org/roboteam Roboteam ], [[Teknillinen_korkeakoulu|Teknillisen Korkeakoulun]] Mekatroniikan kurssi ja [[Yrkesh%C3%B6gskolan_Arcada|Arcadan joukkue]] Paavo Robotics. Tänä vuonna aiheena oli mielenkiintoinen [http://www.eurobot.org/eng/rules.php roskienkeruu ]. Tampereen [http://roboteam.servu.org/roboteam Roboteam ] joukkue selvisi finaalien kuudenneksi.
[http://www.eurobot.org Eurobot ] on myös autonomisten robottien kilpailu, jossa pienet 30x30x30cm kokoiset robotit pelaavat "pallopelejä" vuosittain vaihtuvilla säännöillä 210x300cm kokoisella pelikentällä. Yleensä ottelussa on kaksi robottia vastakkain, erien kestäessä yleensä puolitoista minuuttia. Suomesta kilpailuun [[2006]] osallistui [[Tampereen_teknillinen_yliopisto|Tampereen teknillisen yliopiston]] [http://roboteam.servu.org/roboteam Roboteam ], [[Teknillinen_korkeakoulu|Teknillisen Korkeakoulun]] Mekatroniikan kurssi ja [[Yrkesh%C3%B6gskolan_Arcada|Arcadan joukkue]] Paavo Robotics. Vuonna 2007 aiheena oli mielenkiintoinen [http://www.eurobot.org/eng/archives.php roskienkeruu ]. Tällöin Tampereen [http://roboteam.servu.org/roboteam Roboteam ] joukkue selvisi finaalien kuudenneksi.


[http://www.elrob.org European Land-Robot Trial] (ELROB) järjestettiin vuonna 2007 ensimmäistä kertaa myös siviilipuolen osallistujille ([http://www.c-elrob.eu]C-ELROB). Kisassa tavoitteena on esitellä nykytilaa eurooppalaisessa miehittämättömien yksiköiden tutkimuksessa. Tavoitteena on, että esiteltävät robotit ovat toteutuskelpoisia lyhyelläkin aikavälillä. Kisaa järjestetään vuorovuosina siviili- ja militaarikäyttöön suunnitelluille roboteille. Kilpailussa on useita osa-alueita sekä ohjattaville että autonomisille maa- ja lentoyksiköille, urbaanissa ja ei-urbaanissa ympäristössä toimiville roboteille. Siviilipuolen kilpailuun osallistui Suomesta vuonna 2007 joukkue Oulun yliopiston Sähkö- ja tietotekniikan osastolla toimivasta [http://www.ee.oulu.fi/research/isg/celrob Älykkäiden järjestelmien tutkimusryhmän robottitiimistä].
[http://www.elrob.org European Land-Robot Trial] (ELROB) järjestettiin vuonna 2007 ensimmäistä kertaa myös siviilipuolen osallistujille ([http://www.c-elrob.eu]C-ELROB). Kisassa tavoitteena on esitellä nykytilaa eurooppalaisessa miehittämättömien yksiköiden tutkimuksessa. Tavoitteena on, että esiteltävät robotit ovat toteutuskelpoisia lyhyelläkin aikavälillä. Kisaa järjestetään vuorovuosina siviili- ja militaarikäyttöön suunnitelluille roboteille. Kilpailussa on useita osa-alueita sekä ohjattaville että autonomisille maa- ja lentoyksiköille, urbaanissa ja ei-urbaanissa ympäristössä toimiville roboteille. Siviilipuolen kilpailuun osallistui Suomesta vuonna 2007 joukkue Oulun yliopiston Sähkö- ja tietotekniikan osastolla toimivasta [http://www.ee.oulu.fi/research/isg/celrob Älykkäiden järjestelmien tutkimusryhmän robottitiimistä].

Versio 19. tammikuuta 2008 kello 03.42

Tämä artikkeli käsittelee robottikäsitettä laajasti, teollisuusrobotista on oma artikkeli.
Toyotan valmistama humanoidirobotti, Toyota Partner Robot
Hondan valmistama ASIMO-humanoidirobotti

Robotti tarkoittaa useimmiten mekaanista laitetta tai konetta, joka osaa jollain tavoin toimia fyysisessä maailmassa. Alkujaan robotti-sanalla sen etymologian mukaisesti on tarkoitettu mekaanista työläistä tai orjaa ja tämä vaikuttaa sanan robotti käsitteeseen yhä niin, että mikä tahansa automaatti ei ole robotti vaan robotilla tulisi olla joitakin ihmisen kaltaisia piirteitä. Esimerkiksi teollisuusrobottina käytetty nivelrobotti matkii ihmisen käsivarren rakenteita. Tiukasti käsitettynä kauko-ohjattuja laitteita ei pitäisi pitää robotteina, mutta koska robotti-sanalla on ollut markkinavoimaa, niin robotti-sanan merkitys on laajentunut siten, että robotiksi kutsuttu laite voi suorittaa monimutkaisia tehtäviä joko suoraan ihmisen käskyttämänä, osittain ihmisen käskyttämänä, ihmisen valvonnan alla tai täysin autonomisesti (tietokoneen käskyttämänä).


Robottien historia

Ensimmäisen toimivan robotin rakensi Jacques de Vaucanson vuonna 1738. Hänen robottinsa pystyi soittamaan huilua; hän rakensi myös mekaanisen ankan, joka kuvausten mukaan söi jyviä ja ulosti.

Jos kauko-ohjattavat laitteet katsotaan roboteiksi, niin ensimmäisenä nykyaikaisena robottina pidetään Nikola Teslan vuonna 1898 esittelemää kauko-ohjattavaa venettä, josta hän toivoi voivansa kehittää aseen (nykyinen torpedo) Yhdysvaltain laivastolle.

Varsinaisten tietokoneohjattujen robottien, joita nykyään kutsuttaisiin teollisuusroboteiksi, historia alkoi George Devolin ja Joseph F. Engelbergerin perustaessa yrityksen nimeltä Unimation 1956. Unimation toi ensimmäisenä markkinoille hydraulisen teollisesti käyttökelpoisen tietokoneohjatun robotin 1970-luvun alussa. Strömberg (nykyään ABB) hankki tällaisen Helsingin Pitäjänmäen tehtaalle 1974. Asea Ab (nykyään ABB) kehitti ensimmäisen sähköservoilla toteutetun robotin IRB6 1970-luvun lopulla. Nokia Oyj valmisti robotteja 1980-luvulla Unimationin lisenssillä. Suomen suurin robottien valmistaja on Ulvilassa toimiva Cimcorp Oy, jonka portaalirobottiratkaisut kehitettiin 1970-luvun lopulla Valcon kuvaputkitehtaaseen.

Robotit fiktiossa

Sana "robotti" tulee tšekin kielen sanasta "robota", mikä tarkoittaa (pakko)työtä. Sanaa käytettiin ensimmäisen kerran Karel Čapekin näytelmässä R.U.R. (Rosumovi Umělí Roboti) (1920).

Čapekin robotit olivat keinotekoisia ihmisiä, mutta sana robotti on vakiintunut merkitsemään mekaanista laitetta. Termi androidi tarkoittaa ihmisen näköistä keinotekoista oliota ja kyborgi oliota, jossa on sekä orgaanisia, että mekaanisia osia.

Termiä "robotiikka" käytti ensimmäisen tieteiskirjailija Isaac Asimov 1942. Asimov kirjoitti paljon roboteista, ja muotoili kirjoissaan ns. Robotiikan lait:

  1. Robotti ei saa vahingoittaa ihmistä eikä toiminnasta pidättäytymällä saattaa tätä vahingoittumaan.
  2. Robotin täytyy totella ihmisten sille antamia määräyksiä, paitsi milloin ne ovat ristiriidassa ensimmäisen pääsäännön kanssa.
  3. Robotin täytyy varjella omaa olemassaoloaan sikäli kuin se ei ole ristiriidassa ensimmäisen tai toisen pääsäännön kanssa.

Myöhemmin listaan lisättiin nollas laki:

  • Robotti ei voi vahingoittaa ihmiskuntaa, eikä antaa ihmiskunnan vahingoittua.

Erilaisia ideoita keinotekoisista ihmisistä on ollut jo kauan. Aristoteles mainitsee Politiikassaan ohimennen mahdollisuuden itseään ohjaavista koneista. Kalevalassa Seppo Ilmarinen takoo itselleen hopeasta ja kullasta morsiamen. Vanha juutalainen legenda kertoo Golemista, savipatsaasta, joka saadaan elämään loitsulla. Könnin kuokkamies on Suomen tunnetuimpia kansantarinoita mekaanisesta "robotista", jonka avulla Könnin mestarit raivasivat maata viljelyyn.

Ensimmäinen varsinainen suunnitelma humanoidin muotoisesta robotista on Leonardo da Vincin laatima noin vuonna 1495. Hän laati tarkan suunnitelman mekaanisesta ritarista tutkittuaan anatomiaa.

Erilaiset robotti- ja androidihahmot ovat olleet pää- tai sivuosassa lukuisissa elokuvissa jo 1900-luvun alkupuolelta lähtien. Tunnettuja robottihahmoja esiintyy esimerkiksi elokuvissa Metropolis 1927, Uhkavaatimus maalle 1951, Kielletty planeetta 1956 ja Tähtien sota -elokuvasarjassa.

Myöhemmin robotteja yleisemmiksi ovat tulleet erilaiset androidit ja kyborgit, kuten elokuvissa Blade Runner 1982, Terminator – tuhoaja 1984, RoboCop 1987 jatko-osineen ja A.I. Tekoäly 2001.

Robottien käyttökohteita teollisuuden ulkopuolella

Teollisen valmistamisen käytössä olevat robotit edustavat suurinta osaa roboteista, mutta kasvava määrä kuluttajarobotteja on kehityksessä. Robotit ovat nykyään löytämässä tien viihteen ja terveydenhuollon käyttöön, kuten esimerkiksi sosiaalisia tarpeita palveleva Aibo.

Robotteja tyypillisesti käytetään tekemään tehtäviä jotka ovat liian yksinkertaisia, likaisia, vaarallisia tai tarkkoja ihmisille. Sovelluksia ovat mm. lattioiden siivous, ruohikon leikkuu, myrkkyjen siivous, vedenalainen ja avaruudessa tapahtuva tutkimus, kirurgia, kaivostoiminta, etsintä ja pelastus, räjähteiden paikannus.

Kotitalouksiin on kehitetty muun muassa imurointi- ja ruohonleikkuurobotteja, mutta ne eivät ole vielä yleistyneet. Palvelurobotiikka on kehittyvä alue. Joseph Engelberger, joka kehitti teollisuusrobotin, siirtyi myöhemmin kehittämään palvelurobotteja. Hänen yrityksensä on tuottanut vihivaunu-tyyppisen ratkaisun sairaaloiden lääkkeiden ja muiden pienehköjen tavaroiden jakeluun. Teollisuuden ulkopuolelta löytyy kohteita, joissa voidaan käyttää teollisuusrobotteja. Esimerkiksi Espoossa sijaitsevan kauppakeskus Sellon palautuspullojen lajittelussa on käytössä robotti. Robotteja käytetään myös laboratorioissa näytteiden käsittelyn automaatioon, kun päivittäin käsiteltävien näytteiden määrä suuri.

Robottikilpailut

Ulkomailla

DARPA Grand Chanllengessä oikeankokoiset robottiautot ajavat aavikkorallia.

The Association for Unmanned Vehicle Systems International (AUVSI) järjestää kansainvälisiä kilpailuita, joissa opiskelijaryhmät kisaavat miehittämättömien maa-, ilma-, ja vesiajoneuvojen kehittämisessä.

Robocup jalkapallokilpailussa on autonomisten robottien sarjat ihmisen kokoisista aina nyrkinkokoiseen.

Eurobot on myös autonomisten robottien kilpailu, jossa pienet 30x30x30cm kokoiset robotit pelaavat "pallopelejä" vuosittain vaihtuvilla säännöillä 210x300cm kokoisella pelikentällä. Yleensä ottelussa on kaksi robottia vastakkain, erien kestäessä yleensä puolitoista minuuttia. Suomesta kilpailuun 2006 osallistui Tampereen teknillisen yliopiston Roboteam , Teknillisen Korkeakoulun Mekatroniikan kurssi ja Arcadan joukkue Paavo Robotics. Vuonna 2007 aiheena oli mielenkiintoinen roskienkeruu . Tällöin Tampereen Roboteam joukkue selvisi finaalien kuudenneksi.

European Land-Robot Trial (ELROB) järjestettiin vuonna 2007 ensimmäistä kertaa myös siviilipuolen osallistujille ([1]C-ELROB). Kisassa tavoitteena on esitellä nykytilaa eurooppalaisessa miehittämättömien yksiköiden tutkimuksessa. Tavoitteena on, että esiteltävät robotit ovat toteutuskelpoisia lyhyelläkin aikavälillä. Kisaa järjestetään vuorovuosina siviili- ja militaarikäyttöön suunnitelluille roboteille. Kilpailussa on useita osa-alueita sekä ohjattaville että autonomisille maa- ja lentoyksiköille, urbaanissa ja ei-urbaanissa ympäristössä toimiville roboteille. Siviilipuolen kilpailuun osallistui Suomesta vuonna 2007 joukkue Oulun yliopiston Sähkö- ja tietotekniikan osastolla toimivasta Älykkäiden järjestelmien tutkimusryhmän robottitiimistä.

Suomessa

Suomessa järjestettiin Tampereen Teknillisessä Korkeakoulussa 1980-luvulla kansainvälisiä Mikrohiiri-kilpailuja, joissa pienoisrobotin piti etsiä sokkelosta loppupiste. Professori Yrjö Neuvo oli tuomarina. Eräänä vuonna voitti englantilainen hiiri, jossa oli vain kaksi mikrokytkintä ja vetomoottori. Sääntöjä sittemmin muutettiin.

Suomen Robottiyhdistys järjesti 15. heinäkuuta 2006 SM2006 OFF-Road [[2]] robottiautokilpailut Jämillä. Robottien tarkoituksena oli kulkea tiellä ja maastossa tuomarin kymmenen minuuttia ennen kilpailuja tekemä rata mahdollisimman nopeasti ilman kauko-ohjausta. Rata koostui neljästä puukepistä, jotka muodostivat noin 200 metrin radan. Yksi robottiauto selvityi tehtävästä. Robottiautoilla on hyvin vähän vaatimuksia: niiden pitää mahtua 1m*1m*1m laatikkoon.

Vuoden 2007 OFF-ROAD-robottikilpailut pidettiin Jämillä 14.7.2007 kello 12.00. Säännöt melkein samat kuin edellisenä vuonna. [[3]].

Suomen Robotityhdistys järjestää Off-road robottikilpalut Tampereella 29.9.2007.

Luettelo roboteista

Katso myös

Aiheesta muualla

  • Suomen robottiyhdistyksen robottitietoa Wikidot

Malline:Link FA