Golem

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo juutalaisen taruston olennosta. Gustav Meyrinkin romaania käsittelee artikkeli Golem (kirja) ja Pokémon-hahmoa artikkeli Golem (Pokémon).
Golem ja rabbi Löw

Golem on juutalaisessa tarustossa esiintyvä olento, joka on muodostettu maasta tai savesta Kabbalan oppien mukaan ja herätetty eloon kirjoittamalla sen otsaan heprean kielen sana emet ’totuus’.

Tarusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Golemilla viitataan Raamatussa psalmissa 139 ja Talmudiin liittyvässä kirjallisuudessa kehittymättömään tai keskeneräiseen olentoon. Keskiajalla sana sai kuitenkin muita konnotaatioita, kun syntyi legendoja miehistä, jotka pystyivät tekemään ihmishahmoisia veistoksia eläviksi loitsuilla tai pyhiä sanoja muodostavilla kirjaimilla tai Jumalan nimellä. Paperille kirjoitetut kirjaimet sijoitettiin golemin suuhun tai muuhun päässä olevaan ruumiinaukkoon, ja ne tekivät näin veistoksesta elävän. Kirjainten poistaminen puolestaan palautti veistoksen epäeläväksi.[1] Taruston mukaan Golemin saa hengettömäksi pyyhkimällä sen otsasta ensimmäisen kirjaimen, alefin. Näin jäljelle jää met, joka tarkoittaa ”hän on kuollut”.

Golem oli varhaisissa taruissa pääsääntöisesti täydellinen palvelija, jonka suurimmat puutteet olivat mestarinsa kirjaimellinen tulkinta ja mekaaninen totteleminen. Golemiin alettiin 1500-luvulla vainojen aikaan viitata myös juutalaisten suojelijana. Samalla hahmoon tuli myös pelottavia aineksia.[1] Tunnetun prahalaisen golem-tarinan rabbi Löw herätti Golemin synagogan ja Prahan gheton suojelijaksi. Sapattina, lepopäivänä, myös Golemin oli määrä levätä eli hänestä oli tehtävä hengetön. Rabbin seurakunnan ollessa valmistautumassa erääseen sapattiin rabbi kuitenkin unohti pyyhkiä Golemin otsasta emetin. Golem alkoi riehua ja hajottaa synagogaa, jolloin Löw joutui tuhoamaan Golemin.

Prahassa sijaitsee yhä Vanhauusi synagoga (Staronová Synagóga), jonne Golemin jäänteet on tarinan mukaan piilotettu. Synagogan ullakolle, jonne saviolento on suljettuna sinetöiydyn oven takana, johtaa pienet tikapuut. Etsinnöistä huolimatta golemia ei ole löydetty.

Kulttuuriviitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Golem on kirjoitettu moniin kaunokirjallisiin teoksiin. Rabbi Löwin golem oli esikuvana kauhu- ja jännityskirjailija Gustav Meyrinkin kirjaan Golem (Der Golem, 1915) ja saksalaiseen elokuvaan Golem: miten hän tuli maailmaan (1920).[1] Kirjassa on paljon samankaltaisuuksia Frankensteinin hirviön kanssa. Myös Terry Pratchettin fantasiakirjassa Savijaloilla golemit ovat keskeisessä osassa. Golem esiintyy myös Michael Grantin fantasiakirjasarjassa Mahtavat 12.

Golem on mukana useissa rooli- ja tietokonepeleissä. Näitä ovat mm. Clash of Clans, Clash Royale, RuneScape, Final Fantasy, Heroes of Might and Magic ja Dungeons & Dragons. Golem tulee esiin myös Minecraftissa, tosin raudasta tehtynä versiona. Peleissä nimitys on laventunut tarkoittamaan monenlaisia keinotekoisia olentoja, ja golemit on usein lisäksi tyypitetty rakennusmateriaalinsa mukaan (esimerkiksi kivi-, savi-, liha- ja rautagolemeihin).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Golem Encyclopædia Britannica. 3.2.2013. Encyclopædia Britannica, inc. Viitattu 3.7.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]