Golem

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo juutalaisen taruston olennosta. Pokémon-hahmoa käsittelee artikkeli Golem (Pokémon).
Golem ja rabbi Löw

Golem on juutalaisessa tarustossa esiintyvä olento, joka on muodostettu maasta tai savesta Kabbalan oppien mukaan ja herätetty eloon kirjoittamalla sen otsaan heprean kielen sana emet ’totuus’.

Taruston mukaan Golemin saa hengettömäksi pyyhkimällä sen otsasta ensimmäisen kirjaimen, alefin. Näin jäljelle jää met, joka tarkoittaa ”hän on kuollut”. Alkuperäisen Golem-tarun mukaan prahalainen oppinut rabbi Löw herätti Golemin synagogan ja Prahan gheton suojelijaksi. Sapattina, lepopäivänä, myös Golemin oli määrä levätä eli hänestä oli tehtävä hengetön. Rabbin seurakunnan ollessa valmistautumassa erääseen sapattiin rabbi kuitenkin unohti pyyhkiä Golemin otsasta emetin. Golem alkoi riehua ja hajottaa synagogaa, jolloin Löw joutui tuhoamaan Golemin.

Prahassa sijaitsee yhä Vanhauusi synagoga (Staronová Synagóga), jonne Golemin jäänteet on tarinan mukaan piilotettu. Synagogan ullakolle, jonne saviolento on suljettuna sinetöiydyn oven takana, johtaa pienet tikapuut. Etsinnöistä huolimatta golemia ei ole löydetty.

Kirjallisuudessa ja peleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaunokirjallisuudessa Golem esiintyy muun muassa itävaltalaissyntyisen kauhu- ja jännityskirjailija Gustav Meyrinkin teoksessa Golem (Der Golem, 1915). Golemissa on paljon samankaltaisuuksia Frankensteinin hirviön kanssa. Myös Terry Pratchettin fantasiakirjassa Savijaloilla golemit esiintyvät keskeisessä osassa.

Golem esiintyy myös useissa rooli- ja tietokonepeleissä, kuten esimerkiksi Clash of Clans, RuneScape, Final Fantasy ja Dungeons & Dragons. Golem esiintyy myös Minecraftissa, jossa se on tosin valmistettu raudasta. Peleissä nimitys on laventunut tarkoittamaan monenlaisia keinotekoisia olentoja, ja golemit on usein lisäksi tyypitetty rakennusmateriaalinsa mukaan (esimerkiksi kivi-, savi-, liha- ja rautagolemeihin).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]