Clash of Clans

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Clash of Clans
Clash of Clans.jpg
Kehittäjä Supercell
Julkaisija Supercell
Julkaisuaika iOS
2. elokuuta 2012
Android
7. lokakuu 2013
Lajityyppi Strategiapeli
Ikäluokitus PEGI: 7,[1] Apple: 9+ [2]
Alusta Android, iOS
Jakelualusta Google Play,[1] iTunes
Laitevaatimukset iOS 5.1.1[3]
Android 4.0.3[4]
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Clash of Clans on suomalaisen peliyhtiö Supercellin vuonna 2012 iOS:lle ja vuonna 2013 Androidille julkaisema videopeli.[5] Pelissä on tarkoitus rakentaa oma kylä ja hyökätä toisten pelaajien kyliin. Clash of Clans on saavuttanut suurta suosiota ja on ollut App Storen latauslistan kärjessä.[6] Peli on ilmainen, mutta ostamalla jalokiviä, kolikoita ja eliksiiriä oikealla rahalla pelaaja etenee pelissä nopeammin. Clash of Clansin ja Hay Dayn jalokivikauppa tuotti yhtiölle 2,4 miljoonaa dollaria päivässä vuoden 2013 ensimmäisellä puoliskolla.[7][8]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvakaappaus Clash of Clans -pelin pelitilanteesta. Kuvassa näkyy kylä, jonka kimppuun pelaaja on hyökkäämässä.

Pelissä rakennetaan itse oma kylä käyttäen kultaa, jalokiviä, eliksiiriä ja tummaa eliksiiriä. Oman kylän puolustamiseksi voi rakentaa ansoja, muureja, puolustuslaitteita sekä klaanilinnan, jossa olevat joukot puolustavat kylääsi. Pelissä voi liittyä klaaneihin, joissa voi lahjoittaa klaanikavereille sotureita. Klaanilaisilta saadut soturit myös puolustavat omaa kylääsi, kun sinne hyökätään.

Hyökkäys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Clash of Clansissa voi hyökätä muiden pelaajien kyliin onlinessa, tai pelin valmiisiin maahiskyliin. Jos pelaajalla on suojakilpi, se menettää osan suojaavasta ajastaan, kun hyökkää onlinessa. Tuhoamalla vähintään puolet vihollisen kylästä saavuttaa yhden tähden. Tuhoamalla vähintään puolet kylästä sekä town hallin saa kaksi tähteä, ja tuhoamalla kylän täydellisesti saa kolmannen tähden. Lisäksi hyökkäyksen voittamisesta saa palkintopisteitä riippuen saamiesi tähtien määrästä ja vastustajan palkintopisteistä. Omaan kylään hyökänneille pelaajille voi kostaa, ellei hänellä ole kilpeä, pelaaja ole parhaillaan onlinessa tai pelaaja ole juuri toisen pelaajan hyökkäyksen kohteena. Kyliin hyökätään sotajoukoilla, joita voi kouluttaa kasarmeissa ja pimeissä kasarmeissa. Sotajoukot varastoituvat armeijaleireille ja näiden lukumäärä ja taso määrää kuinka ison armeijan pelaaja voi rakentaa. Sotureita ja niiden ominaisuuksia voi parannella laboratoriossa. Loitsuja voi luoda loitsukoneessa, ja tummia loitsuja voi luoda pimeässä loitsukoneessa.

Puolustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Omaa kylää voi puolustaa ansoilla, muureilla, erilaisilla puolustusrakennuksilla, pommeilla, ilmatorjuntatykeillä ja klaanilinnassa olevilla joukoilla. Pelaaja voi hyökätä toisen kylään vain silloin, kun toinen pelaaja ei ole pelaamassa ja hänellä ei ole suojakilpeä.

Klaanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun pelaaja on korjannut klaanilinnan, hän voi liittyä klaaniin. Klaanilaiset voivat antaa toistensa klaanilinnoihin apujoukkoja, jotka puolustavat kylää (pelaajan omat joukot eivät osaa puolustaa pelaajan omaa kylää). Apujoukkoja voi käyttää myös hyökätessään toisiin kyliin. Klaanissa on oma chat, jossa voi keskustella ja suunnitella klaanin sisäisiä asioita. Lisäksi on yleistä jakaa hyökkäyksiään ja puolustuksiaan muiden katseltavaksi, jolloin toiset voivat antaa esimerkiksi neuvoja paremman kylän rakentamiseen. Klaaneilla on usein pokaalirajoituksia, eli pelaaja ei pääse klaaniin, mikäli hänellä ei ole tarpeeksi pokaalipisteitä. Klaanilla voi olla yksi kolmesta tilasta:

  1. anyone can join, jolloin pelaajat pääsevät liittymään vapaasti klaaniin mikäli kerätyt pokaalit ovat klaanin rajoitusten mukaiset.
  2. invite only, jolloin pelaaja voi lähettää hakemuksen, jonka klaanin johtajat hyväksyvät tai hylkäävät. Klaaniin ei voi hakea mikäli klaanin pokaalirajoitus ei täyty, mutta liittyminen onnistuu mikäli saa klaanista kutsun.
  3. closed, jolloin klaaniin ei pääse ilman kutsua.

Clan Wars[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Clan Wars eli klaanisota on Clash of Clansiin huhtikuun 2014 alussa lisätty pelimuoto. Klaanin johtaja tai apujohtaja voi päättää milloin klaani aloittaa sodan, jolloin peli etsii automaattisesti mahdollisimman samantasoisen klaanin heidän vastustajakseen. Yksi sota kestää kaksi päivää: ensimmäinen päivä on valmistelupäivä, jolloin War Mapista voi vakoilla vastustajaklaanin War baseja ja lahjoittaa klaanilaisilleen apujoukkoja, toisena päivänä jokaisella klaanilaisella on käytössään kaksi hyökkäystä vihollisklaanin kyliin. Jokainen kylä muistaa vain parhaan hyökkäyksen, joten klaanilaisten on tärkeä sopia, kuka hyökkää mihinkin kylään. On myös fiksua jättää helpommat kylät klaanin heikoimmille ja vaikeammat vahvimmille pelaajille hyökkäysten rajallisuuden huomioon ottaen. Sodan tarkoituksena on hankkia yhteensä mahdollisimman paljon tähtiä. Kun sota loppuu, enemmän tähtiä saanut klaani voittaa ja saa keräämänsä kullat, eliksiirit ja pimeät eliksiirit itselleen. Myös hävinneen klaanin pelaajat saavat pienen palkkion.

Rakennuksien, rakennelmien ja aseiden parantelu ja rakentaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennuksia ja aseita voi parannella eri tasoille. Esimerkiksi tykin parantelu tasolta kolme tasolle neljä parantaa tykin tehoa sekä kestävyyttä. Parantelu ja rakennus kestää minuutista jopa kahteen viikkoon. Tätä voi nopeuttaa jalokivillä, joita voi ostaa kaupasta, hankkia tehtävistä tai löytää. Rakentamiseen tarvitaan aina rakentajia, joita on rakentajamökeissä. Rakentajat pystyvät parantelemaan tai rakentamaan vain yhtä asiaa kerrallaan. Rakentajia voi ostaa vain jalokivillä ja niiden maksimi määrä on viisi.

Merkitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Clash of Clans nauttii maailmanlaajuista suosiota, ja parhaat pelaajat ovat saavuttaneet tässä alakulttuurissa maailmanlaajuisen julkkisstatuksen[9]. Menestyneimmät pelaajat ovat kuluttaneet peliin jopa satoja dollareita viikossa, ja peli on muodostunut addiktioksi.[10]lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Clash of Clans