Turenki

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Turengin rautatieasema on Suomen vanhimpia.

Turenki (ruots. Turengi) on noin 8 000 asukkaan taajama Janakkalan kunnassa. Turengin rautatieasema sijaitsee Helsinki–Tampere-rautatien varressa. Turenki on Janakkalan päätaajama, ja siellä sijaitsevat monet palvelut kuten kunnanvirasto ja kunnan terveyskeskus-sairaala, jossa on myös vuodeosasto. Kunnan terveysasema sijaitsee Tervakoskella. Myös seurakunnallisen elämän keskus on muodostunut Turenkiin, vaikka varsinainen Janakkalan kirkko sijaitsee Tarinmaan kylässä, viiden kilometrin päässä Turengista.

Kylä on kasvanut vanhan sokeritehtaan ympärille. Lähistöllä on edelleen sokerijuurikkaan sopimusviljelijöitä. Turengissa on mm. Nestlén jäätelötehdas, Valion iskukuumennettujen maitotuotteiden tehdas ja saksalaisen päivittäistavarakauppa Lidlin suuri jakelukeskus. Aivan kylän tuntumassa sijaitsee Kalpalinnan laskettelukeskus.

Turenki on Monopoli-lautapelin Tässä ja nyt - Suomi version kallein tontti.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turenki on saavuttanut MM-mitaleita Voimamieskilpailuissa ja Veteraanien alppihiihdossa. Lukuisia SM-mitaleita ja edustaneet suomea arvokisoissa mm. painissa ja yleisurheilussa. Myös Salibandyssä SC Urbans on voittanut poikien SM-pronssin.

Kuuluisia turenkilaisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä suomalaiseen kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.