Turenki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Turenki
Turengin rautatieasema on Suomen vanhimpia.
Turengin rautatieasema on Suomen vanhimpia.

Turenki
Valtio Suomi
Maakunta Kanta-Hämeen maakunta
Seutukunta Hämeenlinnan seutukunta
Kunta Janakkala
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 14,05 km²
Väkiluku 7 516
 – Väestötiheys 534,9 as./km²
Väkiluku, pinta-ala ja väestötiheys koskevat taajamaa, ja luvut ovat vuodelta 2022.[1]


















Turenki (ruots. Turengi) on 7 516[1] asukkaan kylä ja taajama Janakkalan kunnassa. Turengin rautatieasema sijaitsee Helsinki–Tampere-rautatien varressa. Turenki on Janakkalan päätaajama, ja siellä sijaitsevat monet palvelut, kuten kunnanvirasto ja kunnan terveyskeskus-sairaala, jossa on myös vuodeosasto. Myös seurakunnallisen elämän keskus on muodostunut Turenkiin, vaikka varsinainen Janakkalan kirkko sijaitsee Tarinmaan kylässä, viiden kilometrin päässä Turengista.

Helsingistä Hämeenlinnaan kulkeva rautatie oli tärkeässä roolissa, kun Hämeen raakasokeritehdastoimikunta päätti rakennuttaa sokeritehtaan Turenkiin. Tehdas käynnistyi vuonna 1948 tuoden lähistölle sokerijuurikkaan sopimusviljelijöitä, minkä johdosta kylästä kehittyi nopeasti teollistunut maalaiskunta. 1960-luvulla Valio Meijerien Keskusosuusliike rakennutti iskukuumennettujen maitotuotteiden tehtaan kylään.

Nykyään Turengissa sijaitsee muun muassa Froneri Finlandin jäätelötehdas ja saksalaisen päivittäistavarakauppa Lidlin suuri jakelukeskus ja Janakkalan pääkirjasto. Aivan kylän tuntumassa on Kalpalinnan laskettelukeskus.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turenki on saavuttanut MM-mitaleita Voimamieskilpailuissa ja Veteraanien alppihiihdossa sekä lukuisia SM-mitaleita ja edustanut Suomea arvokisoissa mm. painissa ja yleisurheilussa. Myös Salibandyssä SC Urbans on voittanut poikien SM-pronssin (2001), hopean (2016) ja kullan (2017).

Jäätelötehdas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turengin jäätelötehdas perustettiin vuonna 1962 ja sen alkuperäinen omistaja oli Valio. Vuonna 2004 Valio myi jäätelöliiketoimintansa ja Turengin tehtaan Nestlé-konsernille, joka sai myös käyttöoikeuden Pingviini-brändiin määräajaksi. Yritysjärjestelyjen seurauksena Turengin jäätelötehdas on nykyään osa Froneri Finland Oy:tä.[2]

Kuuluisia turenkilaisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Taajamat väkiluvun ja väestöntiheyden mukaan, 2022 Tilastokeskus. Viitattu 2.4.2024.
  2. Pingviinin tarina | Pingviini-jäätelö www.pingviini.fi. Viitattu 23.9.2017.
  3. oscari2.blogspot.fi Kustaa Paturi (1812-1868) Janakkalan kunnanhallinnosta
  4. hameensanomat.fi Turenkilainen voitti Selviytyjät-kisan (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.