Milla Magia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Milla Magia
Milla Magia Don Rosan taiteilemana
Milla Magia Don Rosan taiteilemana
Luoja(t) Carl Barks
Näyttelijä(t) June Foray (1987–2013)
Catherine Tate (2017–2021)
Seela Sella (suomenkielinen, 1990-luvulla)
Karolina Blom (suomenkielinen, 2013)
Susa Saukko, Katja Aakkula ja Katja Sirkiä (suomenkielinen, DuckTales)
Ensi-
esiintyminen
Midaan kosketus, 1961.
Kustantaja Disney (useita kustantamoita, joilla lisenssi)
Henkilötiedot
Koko nimi Milla Magia
Sukupuoli Nainen
Kotipaikka Vesuvius, Italia
Luonteenpiirteet Noita (ankka), osaa taikoa, haluaa sulattaa Roopen ensilantin amuletiksi, jotta saisi Midaan kosketuksen
Suhteet
Sisarukset Poe (Millan veli, joka on muuttunut korpiksi, esiintyy Ankronikka- ja DuckTales-televisiosarjoissa)
Serkut Hilla Lumo
Muut sukulaiset Leena Magia (DuckTales -televisiosarjassa esiintyvä hahmo, jonka ensimmäisen kauden lopussa selviää olevan Millan varjo)
Tutut Roope Ankka
Korri/Rotannaama
Hokkus ja Pokkus

Milla Magia (engl. Magica De Spell) on Disneyn sarjakuvamaailmassa esiintyvä ankkahahmo, joka esiintyi ensimmäisen kerran Carl Barksin piirtämässä ja käsikirjoittamassa tarinassa Midaan kosketus vuodelta 1961.

Hahmo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Milla Magia on kaanonista riippuen joko täysi noita tai vain pelkkä velho, jonka elämäntehtävä on siepata Roope Ankan ensilantti, jotta hän voisi valmistaa siitä voimallisen amuletin saadakseen Midaan kosketuksen – kyvyn muuttaa puhtaaksi kullaksi kaiken mihin hän koskee. Joissakin tarinoissa Milla yrittää sulattaa ensilantista onnenkalun, joka toisi hänelle vaurautta. Kaiken takana on Millan ahneus ja halu rikastua: hän haluaa tulla maailman rikkaimmaksi henkilöksi keinolla millä hyvänsä. Eräässä tarinassa Milla sai Midaan kosketuksen muiden pankkiirien lanteista, mutta halusi kuitenkin kostaa Roopelle muuttamalla hänen säiliönsä kullaksi.

Milla ei ollut Barksin ensimmäinen noitahahmo: myös tarinoissa Kultainen joulupuu vuodelta 1948 sekä Karkkeja ja kepposia vuodelta 1952 esiintyi noitia, vaikka kumpikaan ei ollut Barksin käsikirjoittama; Kultaisen joulupuun käsikirjoittivat Barksin toimittajat ja Karkkeja ja kepposia pohjautuu samannimiseen Disneyn lyhytpiirrettyyn. Barks kertoi sittemmin käyttäneensä Millan esikuvina italialaista näyttelijä Sophia Lorenia sekä Charles Addamsin luomaa Morticia-hahmoa.

Tarinassa Midaan kosketus Milla tulee ostamaan Roopen ensilanttia. Hän on ostanut jo muiltakin miljardööreiltä ensilanttejaan ja Roope on viimeinen listalla. Tässä tarinassa Roope ei vielä tunne Millaa, mutta vähitellen tästä tulee Karhukoplan ja Kulta-Into Piin ohella yksi vanhan visukintun pahimmista vastustajista. Milla asuu pienessä mökissä Vesuviuksen rinteillä. Don Rosan epävirallisen aikajanan mukaan Milla syntyi vuonna 1908 Napolissa. Millalla on lemmikkinään korppi, joka on useimmissa tarinoissa nimeltään Korri (engl. Ratface ’rotannaama’). Toisinaan Korrin nimi on suomenkielisissäkin tarinoissa Rotannaama. Hänen sukulaisistaan ei tiedetä paljon, mutta hänen luonaan on ainakin vieraillut hänen rasittava tätinsä ja hänellä on hyvä haltiaserkku. Piirrossarja Ankronikan mukaan Millalla on veli nimeltä Poe, jonka hän vahingossa muuttaa korpiksi. Milla valehtelee hyväuskoiselle veljelleen, että ensilantin voimasta hän voisi muuttaa tämän takaisin itseksensä, minkä vuoksi korppi eli Poe auttaa Millaa kaikin keinoin saamaan lantin Millan haltuun. Poe nähdään Ankronikan jaksoissa Millan seurassa.

Barksin tarinoissa Milla oli alun perin tavallinen ankkaneiti, joka vain hieman tuntee taikuuteen liittyviä muinaisia salaisuuksia (Barksin käsikirjoittamissa tarinoissa ei esiinny yliluonnollisia ilmiöitä). Vähitellen muiden piirtäjien tarinat kuitenkin muuttivat Millan nykyisenlaiseksi ”oikeaksi” noidaksi.

Millan ensimmäisen loitsun kohde on sarjakuvalehti. Millan oli pitänyt suorittaa noitakoulun loppukoe, ja hänen piti lausua hänen ensimmäinen loitsunsa. Hän yritti kutistaa erään oppikirjan, joka löytyi yhdestä pohjoisitalialaisesta painotalosta. Jännitys sai hänen kätensä tärisemään, ja hän osui vahingossa peiliin, josta loitsu kimposi erääseen sarjakuvaan.[1] Saman tarinan mukaan noitien tulee pitää itsellään ensimmäisen loitsunsa kohde. Jos se katoaa, myös taikavoimat häviävät.[1]

Kuitenkin, Roopen ja Millan välistä suhdetta voi toisinaan kuvailla jopa romanttiseksi, erityisesti italialaistaiteilijoiden tarinoissa.

Aseet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Millan yleisimpiä aseita sarjakuvissa ovat ”posauspommit” (engl. foof bombs). Hän on käyttänyt vuosikymmenten varrella myös useita muita aseita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Sarda, Bruno: ”Ensikipaleen Jäljillä”, Rahat Mielessä, s. 189–192. Helsinki: Sanoma Magazines, 2011. ISBN 978-951-32-3134-7. Suomi

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]