Karhukopla

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Disneyn sarjakuvahahmoja. Karhukopla on myös Suomen poliisin valmiusyksikön Karhu-ryhmän lempinimi.
Karhuveljekset sunnittelemassa Roope-sedän rahasäiliön ryöstämistä (Aku Ankka-lehden 26/2001 kannessa).
Kivisyömmi Karhula Don Rosan taiteilemana.

Karhukopla (engl. The Beagle Boys) on Carl Barksin luoma Aku Ankka -sarjakuvissa esiintyvä konnajoukko, joka toistuvasti pyrkii ryöstämään Roope Ankan rahat, mutta epäonnistuu yrityksissään ja joutuu vankilaan. Karhukopla esiintyi ensimmäisen kerran tarinassa Ankkalinnan pamaus (Terror of the Beagle Boys) vuonna 1951.[1]

Karhuveikot pukeutuvat yleensä mustaan silmänaamioon, sinisiin housuihin ja punaisiin paitoihin, joissa on luvuista 1, 7 ja 6 koostuvat sarjanumerot. Lakit voivat olla joko sinisiä tai vihreitä.

Karhukopla Carl Barksin ja Don Rosan tarinoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karhukopla koostui varhaisemmissa tarinoissa kuudesta veljeksestä. Nykyisten karhukonnien edeltäjiä Roopen nuoruudenseikkailuista kertovissa sarjoissa ovat Kivisyömmi Karhula poikineen.

Karhukoplan jäsenillä on myös nimet, mutta niitä ei koskaan mainita, eivätkä he käytä niitä itsekään. Niminä käytetään ensimmäiseltä vankilareissulta saatuja vankinumeroita. Kaikkien kuuden karhuveikon numero koostuu alkunumerosta 176 ja tämän jälkeen tulevasta numerosta, jossa on numerot 1, 7 ja 6 eri järjestyksissä: 176–167, 176–176, 176–617, 176–671, 176–716 ja 176–761.

Don Rosa toi Karhukoplaan erään lisäyksen: hänen tarinoissaan Karhuveikkoja on seitsemän. Myös seitsemännen Karhuveikon numero alkaa 176, mutta loppuosa on aina peitossa eikä sitä koskaan paljasteta. Tämä johtuu siitä, että kolmesta numeromerkistä on mahdollista tehdä ainoastaan kuusi erilaista yhdistelmää.

Karhukopla muissa tarinoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muun muassa Don Rosan ja Carl Barksin mukaan Karhukopla koostuu ainoastaan pienestä joukosta veljeksiä ja serkuksia, mutta jotkut piirtäjät ovat luoneet heistä maailmanlaajuisen verkoston. Eräässä Aku Ankka -lehdessä julkaistussa tarinassa kerrotaan 176-alkuliitteen koskevan vain Ankkalinnan Karhukoplaa. Akun tapaan koplalla on myös kolme veljenpoikaa: Karhukakarat tai Karhunpennut. Tarinoissa esiintyy toisinaan myös Karhuveikkojen äiti Konnamuori. Kivisyömmi Karhula esiintyy ajoittain myös tämän päivän koplasta kertovissa tarinoissa vanhempana veteraanisukulaisena, Karhuvaarina.

Monissa tarinoissa koplana esiintyy vain kolmikko numeroiltaan 176–167, 176–671 ja 176–761. Tällä kolmikolla on myös selkeimmät erot keskenään. 176–167 esiintyy koplan selvänä pomona ja muutkin veljet kutsuvat häntä koplan aivoiksi. 176–761 esitetään usein syöpöttelyyn taipuvaisena. 176–671 on joissain tarinoissa kuvattu hyvin uneliaaksi, mutta tämä ominaisuus on jäänyt vain muutamaan tarinaan. 176–176 on useimmiten koplan tietotekniikkavelho.

Vuonna 1987 valmistuneessa Ankronikka-piirrossarjassa koplalaisia kutsuttiin nimillä Kovanaama, Koljatti, Kepuli, Keksi-Keijo, Maitoparta, Kaappi-Kake sekä Megatavu.

Karhukopla Ankronikka-tarinoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karhukopla esiintyi Ankronikka animaatiosarjassa: tässä sarjassa jokaisella hahmolla oli huomattava ero toisiin (ulkonäkö ja persoonallisuus).

Kovanaama on pienin karhukonna Ankronikka sarjassa. Hän on yksi älykkäimmistä karhukonnista Megatavun ohella. Sarjassa hänen rintakyltisään oli numerot 167-671 mutta vastaava sarjakuvaversio olisi kai 176-167.

Keksi-Keijo on perso ruualle ja etenkin makealle. Keksi-Keijo ei ole kovin älykäs verrattuna esimerkiksi Kovanaamaan. Hänen rintakyltissään on numerot 761-167, sarjakuvavastine olisi 176-761.

Koljatti on toiseksi suurin karhukonna Ankronikka sarjassa. Hänet tunnistaa siitä että yksi hänen etuhampaistaan puttuu, kun hän hymyilee. Koljatti nähtiin tavallisesti Kovanaaman ja Keksi-Keijon seurassa. Hän esiintyi harvoin toisella tuotankokaudella (Konnamuori mainitsi hänen olevan vankilassa). Koljatin rintakyltissä ovat numerot 716-167.

Kepuli on tyhmin karhukonna Ankronikka sarjoissa. Hänet tunnistaa väljistä ylisuurista vaatteista. Kepuli "korvasi" Koljatin toisella tuotantokaudella, jollain Kojatti oli vankilassa. Hänen rintakyltissään on numerot 617-761.

Maitoparta on toiseksi lyhyin karhukonna Kovanaaman jälkeen. Hän on ainut, jolle ei ole kasvanut sänkipartaa ja hänellä on propelli hattunsa päällä. Maitoparran rintakyltissä on numerot 176-167 (jotka ovat kumma kyllä samat kuin Kovanaaman sarjakuvavastineella).

Kaappi-Kake on suurikokoisin ja vahvin karhuveljeksistä. Hänellä on pitkä leuka ja vahvat sekä voimakkaat käsivarret. Hän johtaa usein Karhukoplaa jaksoissa joissa Kovanaama ei esiinny. Kaappi-Kaken rintakyltissä on numerot 671-167.

Bebop /Bugle (hahmon nimeä ei ole suomennettu) on jazz-tyylisiin vaatteisiin pukeutuva karhukonna. Hänellä on joskus nähty kuunetlevan musiikkia kuulokkeet korvilla. Bebop ei käytä tavallisia kenkiä kuten muut koplan jäsenet, hänellä on usein nähty olevan sandaalit. Hänen rintakyltissään on numerot 671-761.

Megatavu on karhukoplan nerokkain jä älykkäin jäsen Ankronikassa. Hän on erikoistunut tietokoneisiin, mutta hän esiintyy sarjassa vain muutaman kerran toisella tuotantokaudella. Erään jakson mukaan Konnamuori olisi maksanut Megatavun opiskelurahat, mikä onkin todennäköistä. Hänen rintakyltissään on numeroiden 716 neliöjuuri, hänen sarjakuva vastineensa on 176-176. Vuoden 2013 käännoksissä Megatavua kutsuttiin nimellä Neropatti.lähde?

Pommi-Paavo esiintyy vain yhdessä jaksossa (Lentäjä-Ässä). Hän on suurin piirtein samankokoinen kuin Koljatti, sekä hyvä lentämään lentokoneella. Koska Kovanaama ja Kappi-Kake eivät esiinny kyseisessä jaksossa, ryhmän johtaminen jää Pommi-Paavon harteille. Hänen rintakyltissään on numerot 117-671.

Lukutoukka esiintyy eräässä Ankronikka-sarjakuvassa (Melskettä mikroista). Kuten Megatavu, hänkin on haka tietokoneiden kanssa. Ero kuitenkin on, että tarinan lopussa Lukutoukka jää kiinni. Hänen rintakyltissään on numerot 167-167

Konnamuori on karhukonnien äiti ja johtaa usein myös heitä. Jos Karhukopla joutuu vankilaan, hän usein auttaa heidät pakoon jollain tavalla. Konnamuorin suosikki on todennäköisesti Megatavu, koska tämä on ainoa, jolle muori ei koskaan huuda tai tee muuta vastaavaa. Konnamuoria ei pidä sekoittaa Karhumuoriin, joka on Karhuveljien isänäiti.

Muut karhukonnat Ankronikassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Karjapaimen
  • Napakymppi
  • Kupperi
  • Kalteri-Kake
  • Paukku-Pete
  • Ketku
  • Bonsai
  • Voipallo
  • Pekoni (lemmikkipossu)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sankarit: Karhukopla Akuankka.fi. Viitattu 21.7.2013.