Hannu Hanhi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hannu Hanhi
Hannu Hanhi Don Rosan taiteilemana.
Hannu Hanhi Don Rosan taiteilemana.
Luoja(t) Carl Barks
Ensi-
esiintyminen
Tammi-helmikuussa 1948, Carl Barksin tarinassa Se parhaiten nauraa....
Kustantaja Disney
Henkilötiedot
Status Ei tee ikinä töitä, maailman onnekkain olento
Asuinpaikka Ankkalinna
Luonteenpiirteet Onnekas, laiska, ärsyttävä, ylimielinen, vahingoniloinen
Suhteet
Vanhemmat Hjalmar Hanhi
Dora Ankka
Isovanhemmat Mummo Ankka
Hepsu Ankka
Tädit ja sedät Aaron Ankka (eno)
Serkut Aku Ankka
Della Ankka
Sisuvius Ankka
Touho Ankka
Muut sukulaiset Tupu, Hupu ja Lupu
Roope Ankka
Tutut Iines Ankka

Hannu Hanhi (engl. Gladstone Gander) on Carl Barksin luoma kuvitteellinen sarjakuvahahmo ja Aku Ankan serkku, joka seikkailee Disneyn eläinmaailmassa Ankkalinnassa. Hän on maailman onnekkain. Hannu esiintyi ensi kerran vuonna 1948 Carl Barksin piirtämässä tarinassa ”Se parhaiten nauraa...”[1] (Wintertime Wager). Suomen yleiskielessä on käsitteeksi muodostunut kutsua jotakuta ”hannuhanheksi”, jos hänellä on hyvä onni.[1]

Aku Ankan suhteen Hannu Hanhi on Iines Ankan kilpakosija, minkä takia serkuksilla on usein kovia riitoja. Suhde Iinekseen onkin yksi niitä harvoja asioita, joissa Aku enimmäkseen voittaa Hannun.

Luonne ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hannu Hanhea ei nähdä työnteossa, koska hän tietää onnensa tuovan hänelle kaiken, mitä hän haluaa. Hänen ei esimerkiksi tarvitse maksaa pääsylippua huvipuistoon, koska on sen 10 000:s asiakas ja saa sen ilmaiseksi. Hän myös usein ylpeilee väittämällä, ettei koskaan ole tehnyt työtä. Tämän hän kuitenkin joutui perumaan, kun Barksin tarinassa "Onnen kantamoinen" (Gladstone's Terrible Secret) paljastui, että kolikko, jota hän piilottelee kassakaapissaan, on palkka siitä ainoasta kerrasta, kun hän on tehnyt töitä.[1]

Hannu Hanhi on tarkoituksella luotu ärsyttäväksi hahmoksi ja Akun kilpailijaksi, mutta onnekkuus ominaisuutena tuli mukaan vasta myöhemmin, kun tästä piti saada pysyvästi ärsyttävä hahmo.[1] Hannu on onnekas, koska hän on syntynyt onnentähden alla tai onnetar valitsi hänet kaikista Ankkalinnan asukkaista. Pääasiassa onnekkuutensa vuoksi hän näyttäytyy kaikille laiskana, itserakkaana sekä vahingoniloisena muiden vastoinkäymisille (etenkin Akulle), mutta esimerkiksi Barksin tarinassa ”Aku Ankka pelastaa Tyhjälän joulun” (A Christmas for Shacktown) on osoitettu, että Hannu osaa myös käyttää onneaan muidenkin auttamiseen.

Aku Ankkaan nähden Hannulla on pienemmät silmät ja tunnistettavat kiharat hiukset. Varhaisimmissa esiintymisissään Barksin tarinoissa Hannun nokka oli paikoin Akun nokkaa hieman pidempi, kunnes ajan saatossa nokka muovautui samaan kokoluokkaan kuin muillakin. Hänellä on yllään yleensä lierihattu, yksinappinen kaulustakki, rusetti ja jaloissaan damaskit.

Sukulaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hannun sanotaan syntyneen onnellisten tähtien alla. Jo Hannun äiti, Dora Ankka, oli onnekas. Dora on Kaino-Vienon eli Mummo Ankan lapsi. Ankka-taiteilija Don Rosan tarinan mukaan Kaino-Vienon odottaessa vielä Doraa syntyväksi, oli hänen puolisonsa Hepsu Ankka palkannut maalarin maalaamaan heidän omistamansa ladon seinät. Maalari halusi antaa oman lahjansa syntyvälle pienokaiselle ja maalasi onnea tuovan taikamerkin ns. Tikliaisen merkin ladon seinään tuomaan onnea, ja ladon toiselle puolelle väärin päin maalatun merkin pitämään huonon onnen takanapäin. Erityistä onnea se toivotti Doralle, koska siihen oli maalattu ylimääräinen kolmas onnea tuova lintusymboli. Dora Ankasta tuli näin ollen hyvin onnekas ja hänen munittua poikansa Hannun, hänen uskomaton onnensa periytyi ja näin ollen Hannusta tuli maailman onnekkain. Hannun isän nimi on Don Rosan mukaan Hjalmar Hanhi.

Animaatioesiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hannu Hanhi teki animaatiodebyyttinsä vuonna 1987 ilmestyneessä Ankronikkassa, jossa hänen äänenään toimi Rob Paulsen. Hannu nähtiin myös vuonna 2017 käynnistyneessä DuckTales -sarjassa, jossa hänen äänenään toimi Paul F. Tompkins. Uuden sarjan suomenkielisessä dubbauksessa Hannun äänenä kuullaan Tero Koponen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Jukka Heiskanen: Hannu Hanhi 60 vuotta. Aku Ankka 3/2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]