Mustakaapu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mustakaapu
Luoja(t) Floyd Gottfredson
Ted Thwaites
Bill Wright
Merrill De Maris
Näyttelijä(t) Frank Welker (1987, 2010)
John O'Hurley (2002 - 2003)
Giancarlo Esposito (2020)
Ensi-
esiintyminen
Mickey Mouse Outwits The Phantom Blot (20. toukokuuta 1939)
Kustantaja Disney
Henkilötiedot
Ammatti rikollinen
Sukupuoli mies
Luonteenpiirteet korkea älykkyys, toisinaan armollinen
Suhteet
Muut sukulaiset tytär
kaksoisveli Valkokaapu

Mustakaapu (engl. The Phantom Blot) on kuvitteellinen rikollinen, joka esiintyy Disneyn eläinmaailmassa. Hän on yksi Mikki Hiiren kuuluisimmista sekä pahimmista vihollisista. Hänen ensiesiintymisensä oli Floyd Gottfredsonin tekemässä Mikki Hiiren seikkailussa Mickey Mouse Outwits The Phantom Blot, joka julkaistiin 20. toukokuuta 1939. Mustakaapu on rikollisnero, jonka suunnitelmat ovat lähes aina monimutkaisia tai sisältävät edistyneitä teknisiä laitteita. Hän allekirjoittaa kaikki viestinsä mustetahralla (eng. blot). Hänen tavaramerkkejään on tahran lisäksi poliisin pilkkanaan pitäminen ja ilkeä nauru.

Mustakaapu Ankronikka-piirretyssä.

Monet laitteet tai aineet, joita hän joko tavoittelee tai on keksinyt, liittyvät maailmanherruuteen. Hänellä on myös erittäin voimakas ego, ja hän kehuu itseään hyvin usein.

Hän on monesti yrittänyt murhata Mikin tässä kuitenkaan onnistumatta. Ensimmäisessä esiintymisessään hän tosin paljastaa, ettei voinut noin vain murhata Mikkiä, vaan jätti tämän ansaan, josta oli nokkeluudella mahdollista selvitä. Hän perustelee tätä sillä, että haluaa antaa uhrilleen aina mahdollisuuden ja epäilee olevansa liian hempeä. Monella tapaa Mustakaapu on klassinen hullu tiedemies -hahmo.

Kaapu toimii usein yksin, mutta hänellä saattaa välillä olla apurinaan rotevia korstoja. Myös Musta Pekka on ollut Kaavun apuna, mutta yleensä möhlinyt ja pilannut Kaavun loistavan juonen.

Eräissä tarinoissa esiintyy myös Mustakaavun kaksosveli Valkokaapu (Kalpo-Kaapo), joka on luonteeltaan täysin päinvastainen, eli hyvyyteen pyrkivä ja avulias (Tämä tehdään selväksi AATK 204 -numeron tarinassa, jossa Valkokaapu ja Mikki kohtaavat ensi kerran). Tällä saatetaan myös korostaa Kaavun luonteen dualismia, joka on edellä mainittu. Kaapu ei myöskään kykene vahingoittamaan veljeään fyysisesti, mutta pyrkii pilaamaan tämän maineen ja uran. Myös muita Mustakaavun sukulaisia on nähty, mutta he ovat enemmän tai vähemmän vain kertakäyttöhahmoja. Tarinassa "Mustakaavun paluu" (The Return of Phantom Blot) Hessu Hopo saa iskun päähänsä ja alkaa toimia hänen sijaisenaan, koska Mustakaapu itse on vankilassa.

Joissain tarinoissa Mustakaapu on näkynyt ilman hänen kasvojaan peittävää huppua; hänellä on tällöin näkynyt sliipatut hiukset, ohuet viikset ja koirankuono.

Kaapu on sarjakuvien lisäksi myös esiintynyt Disney-sarjoissa. Hänet nähtiin Ankronikka sarjassa vuonna 1987. Hän on myös ollut Mickey Mouse Works ja House of Mouse sarjoissa. Kaapu teki comebackin Disneyn uuden Ducktales-sarjan kolmannella kaudella. Kaavulla oli siinä maailmanherruuden sijasta tavoitteena hävittää kaikki taikuus maailmasta, mutta tässä hän ei onnistunut.

Henkilötietoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ensiesiintyminen: 20. toukokuuta 1939 sarjakuvatarinassa Mickey Mouse Outwits The Phantom Blot
  • Oikea nimi: Tuntematon (1970-luvun taskukirjoissa mainittu suomennosniminä Al Rapina.
  • Ammatti: Rikollinen
  • Tunnetut sukulaiset: Tytär (engl. Phantom Brat), joka on esiintynyt harvoin. Kaksosveli Valkokaapu, joka myös on esiintynyt harvoin sekä pesulan omistaja Bruno (serkku) sekä muita, jo kuolleita rosvoesi-isiä
  • Hiuksien väri: Mustat (ilman kaapua)
  • Silmien väri: Mustat (ilman kaapua)
  • Lempinimi: Kaapu