Hansu Hanhi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hansu Hanhi
Hansu Hanhi Don Rosan taiteilemana
Hansu Hanhi Don Rosan taiteilemana
Ensiesiintyminen 1938
Henkilötiedot
Status aktiivinen
Ryhmäsidokset Ultrasankarit
Henkilöllisyydet Rautahansu (Ultrasankarit vs. Paha Seiska)
Suhteet
Sukulaiset Mummo Ankka (isotäti)
Aku Ankka (pikkuserkku)

Hansu Hanhi (aiemmin suomennettu Hannuna[1], engl. Gus Goose) on Disneyn sarjakuvamaailmassa esiintyvä sivuhahmo. Hän on Mummo Ankan laiska renki, jonka ruokahalu on lähes loputon ja unenlahjat erittäin hyvät.

Don Rosan laatiman Ankkojen sukupuun mukaan Hansu on Hanna ja Martti Hanhen poika. Hanna Hanhen isä on Mummo Ankan veli Konrad Ankanpää. Täten Mummo on renkinsä isotäti ja Hansu Mummolle veljentyttären poika. Aku Ankka on puolestaan hänen pikkuserkkunsa.

Hahmon luominen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hansun hahmo sai alkunsa vuoden 1937 lopulla, jolloin Disneyn animaatiostudioilla suunniteltiin lyhytelokuvaa Interior Decorator, jossa Aku olisi remontoinut vanhaa kartanoa kömpelö serkkunsa apunaan. Serkusta tehtiin monenlaisia hahmotelmia, jotka vaihtelivat Milt Neilin piirtämästä olkihattuisesta maalaispojasta Bill Peetin tummaihoiseen työläiseen. Suunnitteluun osallistui myös Carl Barks, joka piirsi hahmosta kaksi versiota. Hahmolle suunnitellut ruoka-aiheiset vitsit vaikuttivat siihen, että lihavampi Barksin luonnoksista valittiin hahmon pohjaksi. Barksin toisen, hintelämpivartaloisen luonnoksen on nähty enteilleen hänen vuosia myöhemmin luomaa toista hahmoa, Pelle Pelotonta. Hahmon nimeksi valittiin Gus, koska se muistuttaa englannin sanaa goose ’hanhi’.[2]

Interior Decorator ei lopulta valmistunut, mutta Hansu lainattiin hahmona vuotta myöhemmin aloitettuun lyhytelokuvaan Hansu-serkun vierailu. Hansu ehti kuitenkin esiintyä sarjakuvastripissä jo 9. toukokuuta 1938, vuotta ennen 19. toukokuuta 1939 ensi-iltansa saanutta elokuvaa.[2] Stripin oli käsikirjoittanut Bob Karp ja piirtänyt Al Taliaferro. Sarjakuvalehtiin Hansu vakiintui vasta vuonna 1950, jolloin hänet esiteltiin Mummon renkinä Vacation Parade -lehden ensimmäisessä numerossa. Käsikirjoittaja teki Hansusta Mummon veljen- tai sisarenpojan selittääkseen, miksei Mummo hennonut antaa rengilleen potkuja tämän laiskuudesta huolimatta.[2]

Muutamissa tarinoissa Hansu Hanhella on esiintynyt myös tyttöystävä nimeltä Kielo Kenokaula.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Hansu Hanhi Aku Ankka. Sanoma Oy. Viitattu 14.6.2016.
  2. a b c Blum, Geoffrey: ”Hansu hahmottuu”, Carl Barksin kootut: Osa VIII, s. 79–80. Helsinki: Sanoma Magazines Finland, 2009. ISBN 978-951-32-2223-9.
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.