Rahasäiliö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Roopen rahasäiliö Don Rosan piirtämänä.
Roope sekä Tupu, Hupu ja Lupu rahasäiliön sisällä Don Rosan piirtämässä tarinassa Hämäyksen hurrikaani.
Nykyisen rahasäiliön tilalla oli ennen Ankkalinnake.

Rahasäiliö on yhdysvaltalaisen sarjakuvapiirtäjän Carl Barksin keksimä kuvitteellinen rakennus, joka esiintyy Disneyn sarjakuvamaailmassa Roope Ankan kotina ja rahavarojen säilytyspaikkana.

Säiliö nähtiin ensimmäisen kerran 31. heinäkuuta 1951 julkaistussa tarinassa Betonikolossi. Barks oli kuitenkin käyttänyt aiemminkin rahasäiliön kaltaisia rakennuksia tarinoissa Lumottu papukaija vuodelta 1950 ja Ankkalinnan pamaus vuodelta 1951.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rahasäiliö on kuution muotoinen betoninen varastorakennus, joka sijaitsee Rahasäiliökukkulalla keskellä Ankkalinnan kaupunkia. Julkisivua koristaa valtava dollarin tunnus tai suomennoksissa usein Roopen nimikirjaimet RA. Carl Barksin mukaan Rahasäiliön holvin tilavuus on kolme kuutioeekkeriä. Ilmaus on Barksille tyypilliseen tapaan paradoksaalinen, sillä eekkeri on tosiasiassa pinta-alan yksikkö eikä ”kuutioeekkeri” tarkoita mitään. Vuonna 2001 Don Rosa piirsi yhdessä ystävänsä Dan Shanen kanssa Rahasäiliön yksityiskohtaisen pohjapiirroksen, joka julkaistiin Talon kokoinen vastustaja -tarinan yhteydessä. Piirustusten mukaan säiliö on ulkomitoiltaan 43 metriä korkea, 40 metriä leveä ja 40 metriä pitkä.[1] Varsinaisen holvin lisäksi rakennuksessa on Roopen toimisto ja asuintilat. Rahasäiliössä työskentelee Roopen ohella paljon henkilökuntaa, kuten sihteeri neiti Näpsä.

Rahasäiliö on hyvin varusteltu Roopen vihollisten – yleensä Karhukoplan – hyökkäyksiltä ja sen asejärjestelmiin on kuulunut eri tarinoissa muiden muassa ansaluukkuja, rikkihapolla täytettyjä altaita, karhunrautoja ja maamiinoja. Roopen toimistossa säilytetään buurisodan (vanhoissa suomennoksissa Suomen sodan) aikaista kanuunaa, jota käytetään toimistoon tunkeutuvia vihollisia vastaan. Säiliö on kuitenkin monissa tarinoissa onnistuttu kutistamaan, laukaisemaan avaruuteen, upottamaan valtameren syvyyksiin tai jopa tuhoamaan.

Carl Barksin tarinassa Rahalähde paljastetaan, että Rahasäiliön vieressä oli alun perin Ankkalinnan perustajan Julle Ankanpään omistama linnoitus nimeltä Ankkalinnake. Suositun piirtäjän Don Rosan – jonka koko tuotanto sisältää valtavasti viittauksia Barksin tarinoihin – tekemän tarinan Ankkalinnakkeen valloittaja mukaan Roope rakensi Rahasäiliön Ankkalinnakkeen paikalle vuonna 1902.

Kukkulaa, jonka päällä linnake sijaitsi ja jossa rahasäiliö nykyisin sijaitsee, kutsutaan suomeksi Rahasäiliökukkulaksi. Kukkulan alkuperäinen nimi oli Don Rosan mukaan englanniksi ”Killmule Hill” eli Ankkalinnakkeen Valloittajan uudessa suomennoksessa "Muulinsurmamäki", mutta kun Roopen Rolls Regal -merkkinen automobiili ei pääse kukkulan päälle (Roope Ankan elämä ja teot osa 10, "Aku Ankka Lataamo" numero 49L 15). Niin kukkula sai nykyisen (todellisuudessa Carl Barksin antaman) nimensä ”Killmotor Hill” eli ”Moottorinrikkojakukkula” tai uuden suomennoksen mukaisesti "Moottorinsurmamäki". Englanninkielisessä versiossa uuden nimen kukkulalle "antaa" Mummo Ankan eli Kaino-Vienon puoliso Hepsu. Don Rosan mukaan Roope ostaa mäkeä alas rymistäneelle autolleen Mummolta tallin, josta tämä noutaa sen myöhemmin Carl Barksin tarinassa Ankkalinnan Juhla-ajot; näin Roopen kottero ei hajonnut, vaikka Hepsu tokaisee uudessa suomennoksessa mäen ottavan hengen myös uusmuotisilta automobiileilta.

Roope Ankan kilpailijalla Kulta-Into Piillä on hyvin samankaltainen rahasäiliö Etelä-Afrikassa sijaitsevassa Limpopon laaksossa.

Tärkeitä esineitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hanhenmunahippu, hanhenmunan kokoinen kultakimpale jonka Roope löysi kaivauksiltaan Klondikesta
  • Karamelliraitainen rubiini, jonka Roope kadotti ja löysi uudelleen Tyynenmeren saarelta
  • Ensilantti, Roopen ensimmäinen raha, jonka hän ansaitsi kymmenenvuotiaana kengänkiillottajana kotikaupungissaan Glasgow’ssa, Skotlannissa
  • Kultu Kimalluksen hiuskiehkura, jonka Roope sai pelastettuaan Kultun karhun hyökkäyksestä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rosa, Don: Talon kokoinen vastustaja. Aku Ankka, 27.6.2001, nro 26, s. 4–20. Helsinki: Helsinki Media. ISSN 0355-2101.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Markoff, Jonathan: The Money Bin I.N.D.U.C.K.S.. 16.2.1999. Arkistoitu 30.1.2020. Viitattu 13.6.2020. (englanniksi)
  • The Money Bin  Who's who in Duckburg . Arkistoitu 24.9.2007 . Viitattu 13.6.2020. (englanniksi)
  • The blueprints of The Money Bin (black & white), part 1 Who's who in Duckburg. Arkistoitu 26.12.2008. Viitattu 13.6.2020. (englanniksi)