Midas

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee fryygialaista kuningasta. Muita merkityksiä luetellaan täsmennyssivulla.
Gordionista löydetyn oletetun kuningas Midaan haudan rekonstruktio.

Midas (muinaiskreikaksi Μίδας) oli muinaisen Fryygian toinen kuningas, joka on jäänyt historiaan kreikkalaisen mytologian ansiosta. Midas hallitsi isänsä Gordioksen kuoltua Fryygian valtakuntaa kahdeksannen vuosisadan viimeisillä vuosikymmenillä ennen ajanlaskun alkua.

Midaan loppu oli traaginen: kimmerialaisten hyökättyä Fryygiaan ja tuhottua hänen kaupunkinsa Midaan kerrotaan tehneen itsemurhan juomalla härän verta. Muutamat tutkijat arvelevat, että veri olisi mahdollisesti muuttunut myrkylliseksi sen seisottua pitkään. Myrkyllisyyden olisi ilmeisesti aiheuttanut botuliini.lähde? Vuonna 1957 muinaisen Fryygian pääkaupungista Gordionista löydettiin hauta, jonka sanotaan olleen Midaan. Ilmeisesti Midas oli haudattu puiseen arkkuun, joka oli 50 metriä korkean savesta tehdyn hautakummun sisässä.

Myytit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarun mukaan Silenos oli harhautunut pois muiden sileeneiden luota lähdettyään harhailemaan juotuaan runsaasti viiniä. Midas otti harharetkeläisen huomaansa ja huolehti tästä, kunnes kymmenen päivän kuluttua palautti tämän Dionysoksen luokse. Tästä kiitollisena Dionysos antoi Midaan toivoa mitä tahansa. Hän toivoi, että kaikki mihin hän koskee muuttuu kullaksi. Toive toteutui, mutta myös ruoka, juoma, ja Midaan yrittäessä halata tytärtään tämäkin muuttui kullaksi. Lopulta kuningas joutui katumaan pyyntöään ja luopumaan lahjastaan.

Historiallinen tarina Aristoteleen mukaan oli että, Midas kuoli nälkään ahneen toivomuksensa mukaan. Historian kirjojen mukaan hän perusti isänsä kanssa Phrygian kaupungin. Myöhemmällä iällä hänet tunnettin Pan jumalan palvojana. Toinen puoli tarinoista oli että hän pyysi jumalilta kiroustaan anteeksi ja se kumottiin.

Inhoten tämän jälkeen kaikkea mammonaa Midas ryhtyi Panin seuraajaksi. Kerran Apollonin ja Panin järjestettyä kilpailun soittotaidoistaan ilmaisi paikalla ollut Midas ääneen tyytymättömyytensä vuorenjumala Tmoloksen päätökseen valita Apollon voittajaksi. Tästä rangaistukseksi Apollon kasvatti Midaalle aasin korvat.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.