Luettelo Yhdistyneen kuningaskunnan pääministereistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Yhdistyneen kuningaskunnan pääministereistä. Nimitys on ollut käytössä 1700-luvun alkupuolelta, jolloin sitä ruvettiin käyttämään esimmäisenä Sir Robert Walpolesta. Hänen roolinsa oli kuitenkin primus inter pares eli toimia ensimmäisenä vertaistensa joukossa ja pyrkiä sujuvaan yhteistoimintaan. Luettelossa on mainittu monarkit jonka alaisena pääministerit ovat toimineet.

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

pääministeri[1] Virka-aika[1] puolue[1] monarkki
Robertwalpole cropped cropped.jpg Robert Walpole 4. huhtikuuta 1721 (15. toukokuuta 1730)-11. helmikuuta 1742 Whig Yrjö I
Yrjö II
Spencer Compton 1st Earl of Wilmington cropped.jpg Spencer Compton 16. helmikuuta 1742-2. heinäkuuta 1743 Whig Yrjö II
Henry Pelham cropped.jpg Henry Pelham 27. elokuuta 1743-7. maaliskuuta 1754 Whig
ThomasPelham-Holles.jpg Thomas Pelham-Holles 16. maaliskuuta 1754-16. marraskuuta 1756 Whig
William Cavendish, 4th Duke of Devonshire cropped.JPG William Cavendish 16. marraskuuta 1756-25. kesäkuuta 1757 Whig
ThomasPelham-Holles.jpg Thomas Pelham-Holles 2. heinäkuuta 1757-26. toukokuuta 1762 Whig
John Stuart, 3rd Earl of Bute cropped cropped.jpg John Stuart 26. toukokuuta 1762-16. huhtikuuta 1763 Tory
George Grenville cropped.jpg George Grenville 16. huhtikuuta 1763-13. heinäkuuta 1765 Whig
2nd Marquess of Rockingham cropped.jpg Charles Watson-Wentworth 13. heinäkuuta 1765-30. heinäkuuta 1766 Whig
Elderpitt.jpg William Pitt 30. heinäkuuta 1766-14. lokakuuta 1768 Whig
Grafton3.JPG Augustus Henry Fitzroy 14. lokakuuta 1768-28. tammikuuta 1770 Whig
Nathaniel Dance Lord North.jpg Frederick North 28. tammikuuta 1770-22. maaliskuuta 1782 Tory
2nd Marquess of Rockingham.jpg Charles Watson-Wentworth 27. maaliskuuta 1782-1. heinäkuuta 1782 Whig
Sir William Petty.jpg William Petty 4. heinäkuuta 1782-2. huhtikuuta 1783 Whig
3rd Duke of Portland 1804 cropped cropped.jpg William Henry Cavendish-Bentinck 2. huhtikuuta 1783-19. joulukuuta 1783 kokoomushallitus
Pitt the Younger.jpg William Pitt nuorempi 19. joulukuuta 1783-14. maaliskuuta 1801 Tory
John Singleton Copley - Henry Addington, First Viscount Sidmouth cropped cropped.jpg Henry Addington 17. maaliskuuta 1801-10. toukokuuta 1804 Tory
Pitt the Younger.jpg William Pitt nuorempi 10. toukokuuta 1804-23. tammikuuta 1806 Tory
1st Baron Grenville cropped.jpg William Wyndham Grenville 11. helmikuuta 1806-31. maaliskuuta 1807 kokoomushallitus
3rd Duke of Portland 1804 cropped cropped.jpg William Henry Cavendish-Bentinck 31. maaliskuuta 1807-4. lokakuuta 1809 Tory
Spencerperceval.jpg Spencer Perceval 4. lokakuuta 1809-11. toukokuuta 1812
(murhattiin)
Tory
Earl jenkinson.jpg Robert Banks Jenkinson 9. kesäkuuta 1812-10. huhtikuuta 1827 Tory
George Canning by Richard Evans - detail.jpg George Canning 10. huhtikuuta 1827-8. elokuuta 1827 Tory
Frederick John Robinson, 1st Earl of Ripon by Sir Thomas Lawrence cropped.jpg Frederick John Robinson 31. elokuuta 1827-22. tammikuuta 1828 Tory
1st Duke of Wellington 1831 cropped cropped.jpg Arthur Wellesley 22. tammikuuta 1828-22. marraskuuta 1830 Tory
Charles Grey, 2nd Earl Grey by Sir Thomas Lawrence cropped.jpg Charles Grey 22. marraskuuta 1830-16. heinäkuuta 1834 Whig Vilhelm IV
2nd V Melbourne.jpg William Lamb 16. heinäkuuta 1834-17. marraskuuta 1834 Whig
1st Duke of Wellington 1831 cropped cropped.jpg Arthur Wellesley 17. marraskuuta 1834-9. joulukuuta 1834 konservatiivi
Robert Peel.jpg Sir Robert Peel 10. joulukuuta 1834-18. huhtikuuta 1835 konservatiivi
2nd V Melbourne.jpg William Lamb 18. huhtikuuta 1835-30. elokuuta 1841 Whig Vilhelm IV
Viktoria
Robert Peel.jpg Sir Robert Peel 30. elokuuta 1841-30. kesäkuuta 1846 konservatiivi Viktoria
Lord John Russell.jpg John Russell 30. kesäkuuta 1846-23. helmikuuta 1852 Whig
Edward Smith-Stanley, 14th Earl of Derby-1865.jpg Edward Geoffrey Smith Stanley 23. helmikuuta 1852-19. joulukuuta 1852 konservatiivi
Earlofaberdeen.jpg George Hamilton Gordon 19. joulukuuta 1852-6. helmikuuta 1855 peeleläinen/kokoomushallitus
Henry John Temple, 3rd Viscount Palmerston.jpg Henry John Temple 6. helmikuuta 1855-20. helmikuuta 1858 Whig
Edward Smith-Stanley, 14th Earl of Derby-1865.jpg Edward Geoffrey Smith Stanley 20. helmikuuta 1858-12. kesäkuuta 1859 konservatiivi
Henry John Temple, 3rd Viscount Palmerston.jpg Henry John Temple, Palmerstonin III varakreivi 12. kesäkuuta 1859-18. lokakuuta 1865 liberaali
Lord John Russell.jpg John Russell 29. lokakuuta 1865-28. kesäkuuta 1866 liberaali
Edward Smith-Stanley, 14th Earl of Derby-1865.jpg Edward Geoffrey Smith Stanley 28. kesäkuuta 1866-27. helmikuuta 1868 konservatiivi
Disraeli.jpg Benjamin Disraeli 27. helmikuuta 1868-3. joulukuuta 1868 konservatiivi
William Ewart Gladstone - 1866.jpg William Ewart Gladstone 3. joulukuuta 1868-20. helmikuuta 1874 liberaali
Disraeli.jpg Benjamin Disraeli 20. helmikuuta 1874-23. huhtikuuta 1880 konservatiivi
William Ewart Gladstone - 1866.jpg William Ewart Gladstone 23. huhtikuuta 1880-23. kesäkuuta 1885 liberaali
Robert cecil.jpg Robert Gascoyne-Cecil 23. kesäkuuta 1885-1. helmikuuta 1886 konservatiivi
William Ewart Gladstone - 1866.jpg William Ewart Gladstone-1. helmikuuta 1886 25. heinäkuuta 1886 liberaali
Robert cecil.jpg Robert Gascoyne-Cecil 3. elokuuta 1886-15. elokuuta 1892 konservatiivi
William Ewart Gladstone - 1866.jpg William Ewart Gladstone 15. elokuuta 1892-5. maaliskuuta 1894 liberaali
Archibaldprimrose1847.jpg Archibald Philip Primrose 5. maaliskuuta 1894-25. kesäkuuta 1895 liberaali
Robert cecil.jpg Robert Gascoyne-Cecil 25. kesäkuuta 1895-12. heinäkuuta 1902 konservatiivi/unionisti
Arthur Balfour, photo portrait facing left.jpg Arthur Balfour 12. heinäkuuta 1902-5. joulukuuta 1905 konservatiivi/unionisti Edvard VII
Henry Campbell-Bannerman photo.jpg Henry Campbell-Bannerman 5. joulukuuta 1905-7. huhtikuuta 1908 liberaali
Herbert Henry Asquith.jpg Herbert Henry Asquith 7. huhtikuuta 1908-27. toukokuuta 1915 liberaali
Herbert Henry Asquith.jpg Herbert Henry Asquith 27. toukokuuta 1915-7. joulukuuta 1916 liberaali/kokoomushallitus
David Lloyd George.jpg David Lloyd George 7. joulukuuta 1916-23. lokakuuta 1922 laaja liberaali/kokoomushallitus Yrjö V
Andrew Bonar Law 02.jpg Andrew Bonar Law 23. lokakuuta 1922-22. toukokuuta 1923 konservatiivi
Stanley Baldwin ggbain.35233.jpg Stanley Baldwin 22. toukokuuta 1923-22. tammikuuta 1924 konservatiivi
Ramsay MacDonald ggbain 35734.jpg Ramsay MacDonald 22. tammikuuta 1924-4. marraskuuta 1924 Työväenpuolue
Stanley Baldwin ggbain.35233.jpg Stanley Baldwin 4. marraskuuta 1924-5. kesäkuuta 1929 konservatiivi
Ramsay MacDonald ggbain 35734.jpg Ramsay MacDonald 5. kesäkuuta 1929-24. elokuuta 1931 Työväenpuolue
Ramsay MacDonald ggbain 35734.jpg Ramsay MacDonald 24. elokuuta 1931-7. kesäkuuta 1935 laaja Työväenpuolue /kokoomushallitus
Stanley Baldwin ggbain.35233.jpg Stanley Baldwin 7. kesäkuuta 1935-28. toukokuuta 1937 Konservatiivi/laaja kokoomushallitus Yrjö V
Edward VIII
Yrjö VI
Neville Chamberlain 28. toukokuuta 1937-10. toukokuuta 1940 konservatiivi/laaja kokoomushallitus Yrjö VI
Churchill HU 90973.jpg Winston Churchill 10. toukokuuta 1940-23. toukokuuta 1945 konservatiivi/kokoomushallitus
Churchill HU 90973.jpg Winston Churchill 23. toukokuuta 1945-26. heinäkuuta 1945 konservatiivi/virkamieshallitus
Attlee BW cropped.jpg Clement Attlee 26. heinäkuuta 1945-26. lokakuuta 1951 Työväenpuolue
Churchill HU 90973.jpg Winston Churchill 26. lokakuuta 1951-6. huhtikuuta 1955 konservatiivi Yrjö VI
Elisabet II
Eden, Anthony.jpg Sir Anthony Eden 6. huhtikuuta 1955-10. tammikuuta 1957 konservatiivi Elisabet II
Harold Macmillan number 10 official.jpg Harold Macmillan 10. tammikuuta 1957-19. lokakuuta 1963 konservatiivi
Alec Douglas Home Allan Warren cropped.jpg Alec Douglas-Home 19. lokakuuta 1963-16. lokakuuta 1964 konservatiivi
Dodwilson.JPG Harold Wilson 16. lokakuuta 1964-19. kesäkuuta 1970 Työväenpuolue
Heathdod.JPG Edward Heath 19. kesäkuuta 1970-4. maaliskuuta 1974 konservatiivi
Dodwilson.JPG Harold Wilson 4. maaliskuuta 1974-5. huhtikuuta 1976 Työväenpuolue
James Callaghan.JPG James Callaghan 5. huhtikuuta 1976-4. toukokuuta 1979 Työväenpuolue
Margaret Thatcher cropped2.png Margaret Thatcher 4. toukokuuta 1979-28. marraskuuta 1990 konservatiivi
John Major 1996.jpg John Major 28. marraskuuta 1990-2. toukokuuta 1997 konservatiivi
TonyBlairBasra.JPG Tony Blair 2. toukokuuta 1997-27. kesäkuuta 2007 Työväenpuolue
GordonBrown1234 cropped.jpg Gordon Brown 27. kesäkuuta 2007-11. toukokuuta 2010 Työväenpuolue
David Cameron official.jpg David Cameron 11. toukokuuta 2010-Virassa Konservatiivi/laaja kokoomushallitus

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Past Prime Ministers of United Kingdom GOV.UK. Viitattu 26.1.2014.