Liettuan lippu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Liettuan lippu

Liettuan lippu on Liettuan tunnus vaakunan, moton ja hymnin ohella. Se koostuu kolmesta vaakasuorasta, keskenään samankokoisesta palkista, joiden värit ovat ylhäältä alas keltainen, vihreä ja punainen. Lipun mittasuhteet ovat 3:5. Väreistä keltainen kuvaa kypsyvää vehnää ja sen antamaa hyvinvointia. Vihreä kuvaa metsiä ja toivoa. Punainen kuvaa isänmaallisuutta[1].

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolme nykyisin lipussa olevaa väriä omaksuttiin ensimmäisen kerran vuonna 1918 kun Liettua itsenäistyi. Lippu oli voimassa aina vuoteen 1940 asti kunnes Neuvostoliitto miehitti valtion. Samalla tuli käyttöön Liettuan neuvostotasavallan lippu, joka oli käytössä aina vuoteen 1989 saakka. Itsenäisen Liettuan tasavallan lippu otettiin käyttöön vuonna 1989 ja sen värisävyjä ja kokosuhteita muutettiin lainsäädännölle 1. syyskuuta 2004.[2]

Muut liput[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liettuan tasavallan presidentin lippu

Liettuan tasavallan presidentin lipussa on kansallisvaakuna, joka täyttää koko lipun kentän.

Liettuan laivaston lippu

Liettuan laivaston lipussa on valkoisella pohjalla sininen tasaristi. Vasemmassa yläkulmassa, tangon puolessa on koko ko. kulmakentän täyttävä kansallislippu. Liettuan laivaston lippu on ollut virallisessa käytössä vuodesta 1992 asti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Johnson Barker, Brian: Maailman liput, s. 57. Liettua. Gummerus, 2006. ISBN 951-20-7135-5.
  2. Flag of Lithuania lithu.ania.lt. Viitattu 1.1.2011. (englanniksi)