Luxemburgin lippu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Luxemburgin kansallislippu 12. kesäkuuta 1845–

Luxemburgin lippu on Luxemburgin tunnus vaakunan, moton ja kansallislaulun ohella. Lippu on virallisesti hyväksytty 23. kesäkuuta 1972 ja sen kokosuhde on 3:5 tai 1:2. Lippu koostuu kolmesta poikittaisesta, yhtä leveästä raidasta väreiltään ylhäältä alas punainen-valkoinen-sininen. Lipun erottaa Alankomaiden lipusta siitä, että kaikki lipun värit ovat vaaleampia. Lippua käytettiin ensimmäisen kerran vuosien 18451848 välisenä aikana.[1]

Lipun kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurherttuallisen säädöksen (Arkistoitu – Internet Archive), joka on annettu 27. kesäkuuta 1993, mukaisesti valtion lipun värit ovat:

  • Punainen: Pantone 032 c or CMYK: C 0% M 90% Y 85% - K 0%
  • Sininen: Pantone 299 c or CMYK: C 85% M 20% Y 0% K 0%
  • Keltainen (ainoastaan Roude Léiw (punaisen leijonan) varusteissa): Pantone 116c or CMYK: C 0% M 15% Y 95% K 0%
  • Valkoinen

Lipun historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luxemburgin lipun värit on kuvattu ensimmäistä kertaa noin vuonna 1839 kun käytiin Belgian vallankumousta.lähde? Ne ovat mahdollisesti peräisin Limburgin maakunnan vaakunakilvestä. Ainoa ero maakunnan vaakunaan verrattuna on, että tausta on vaihtunut hopeiseksi, jossa on sinisiä raitoja. Horisontaalinen, kolmivärinen lippu on ollut muuttumaton 12. kesäkuuta 1845 jälkeen.

Ennen 23. kesäkuuta 1972 annettua asetusta lailla ei lainkaan säädelty Luxemburgin lippua. Tämä sama vuoden 1972 laki määrittelee myös kauppamerenkulun lipun ja ilta-aluksien ja kaupparekisterin alusten tunnukset Luxemburgissa.

Eräs keskeinen lippua selventävä seikka lainsäädännöllä oli, se määritteli tarkasti sinisen värin sävyn. Tämän tuli olla hyvin heleän sininen. Tämä oli määritelmänä kontrastina Alankomaiden lipulle, jonka lipussa värinä on hyvin tumma sininen. Molempien maiden liput ovat muutoin kuvioinniltaan täsmälleen samannäköiset, paitsi sinisen sävy on erilainen.[1]

Vaakuna on kymmenesti katkoinen hopeaan ja siniseen, päällä punainen leijona kultaisin varustein.

Luxemburgin alusten lippu, jonka kokosuhde on: 5:7

Kauppalaivasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punainen leijona, Limburgin vaakunakuvion mukaisesti, on kauppalaivaston tunnus Luxemburgissa. Sitä käyttävät niin jokialukset kuin valtamerialukset, sekä myös ilmanalukset. Tämä lippu pohjautuun täysin Luxemburgin vaakunaan ja tämän lipun käytön perussyynä on, että sitä ei voi yhdistää Alankomaisen alusten tunnuksiin. Lipun taustalla on kymmenen sinistä ja valkoista raitaa ja kentän keskellä on punainen seisova ja kruunupäinen leijona, jonka varusteet ovat kultaiset. Tämän lipun mittasuhteet ovat 5:7.[1]

Tämän lisäksi Luxemburgissa käytetään, esimerkiksi Naton AWACS-lentokoneissa pyöreää tunnuskuvioita, joka on alusten tunnuskuvion kanssa muuten yhtenevä, mutta muodoltaan pyöreä ja siinä punainen leijona täyttää koko kentän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Dorling Kinderley Limited, London: Suuri lippukirja, s. 132. Suomentanut Niina Mäki-Kihniä. The Bonnier Group, 2010. ISBN 978-952-220-281-9.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Suuri lippukirja, s. 132

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]