Viron lippu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Viron lippu.
Tasavallan presidentin lippu.
Viron lippu Pikk Hermannin tornissa - Viron lipun tunnetuimmassa paikassa. Se, mikä lippu tornissa on liehunut, on osoittanut, kenellä on valta Virossa.

Viron lippu (viroksi Eesti lipp tai sinimustvalge eli sinimustavalkoinen) on Viron tunnus vaakunan ja kansallislaulun ohella. Se koostuu kolmesta vaakasuorasta palkista, joiden värit ovat ylhäältä alaspäin sininen, musta ja valkoinen ja sen suhteet ovat 7:11. [1] Lipun sininen väri kuvaa taivasta tai uskollisuutta ja lojaaliutta. Musta kuvaa menneisyyden synkkiä kärsimyksiä tai maata. Valkoinen kuvaa lunta tai toivoa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lipun otti ensimmäisenä käyttöön Eesti Üliõpilaste Selts (Viron ylioppilasseura) 4. kesäkuuta 1884 Tarton yliopistossa. Siitä tuli Viron kansallismielisyyden ja kansallisen vapauden symboli, ja virallisesti lippu otettiin käyttöön yhdeksän kuukautta Viron itsenäistymisen jälkeen 21. marraskuuta 1918.

Itsenäisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lippu tuli liitetyksi virolaiseen nationalismiin ja sitä alettiin käyttää kansallislippuna, kun Viron itsenäisyysjulistus julkaistiin 24. helmikuuta 1918. Ensimmäisen kerran lippu nostettiin kansallisena symbolina Pikk Hermanniin 12. joulukuuta 1918.[2]

Neuvostoliiton miehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neuvostoliitto kielsi lipun käytön miehitettyään Viron kesäkuussa 1940. Viron ollessa vielä itsenäinen 21. kesäkuuta 1940 lippu otettiin alas sen symbolisimmasta paikasta, Pikk Hermannin tornista. Seuraavana päivänä, 22. kesäkuuta, se nostettiin punalipun myötä takaisin. Trikolori katosi lopullisesti 27. heinäkuuta 1940, ja se korvattiin Viron sosialistisen neuvostotasavallan lipulla.

Saksan miehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksan miehityksen aikana 19411944 lippu hyväksyttiin virolaisten etniseksi lipuksi, mutta ei kansallislipuksi, koska Saksa ei hyväksynyt Viron itsenäisyyttä, niin kuin ei ollut hyväksynyt ensimmäisen maailmansodankaan aikana. Viron lippu liehui hetken eli 21. syyskuuta 1944 vuorokauden ajan Saksan joukkojen lähdettyä ennen Neuvostoliiton joukkojen saapumista Tallinnaan Pikk Hermanin tornissa.

Toinen Neuvostoliiton miehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neuvostohallinnon palattua syyskuussa 1944 lippu katosi jälleen, ja käyttöön otettiin neuvostotasavallan lippu. 1980-luvun lopulla perestroikan myötä lippu tuli esille, ja se nostettiin Pikk Hermanniin 24. helmikuuta 1989. Se otettiin uudelleen kansallislipuksi 7. elokuuta 1990 hieman ennen Viron uutta itsenäistymistä.

Aikaisemmat liput[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Johnson Barker, Brian: Maailman liput, s. 56. Viro. Gummerus, 2006. ISBN 951-20-7135-5.
  2. Estonian Embassy in Washington: Estonia's Blue-Black-White Tricolour Flag 01.01.2007. Washington D.C.. Viitattu 05.12.2008.