Georgi Brasov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Georgi Brasov

Kreivi Georgi Mihailovitš Brasov (ven. Гео́ргий Миха́йлович Бра́сов; 6. elokuuta (J: 24. heinäkuuta) 191022. heinäkuuta 1931) oli venäläinen aatelismies ja Romanov-suvun jäsen.

Georgin vanhemmat olivat suuriruhtinas Mikael Aleksandrovitš, joka oli Aleksanteri III:n poika, ja Natalia Brasova (o.s. Seremetjevskaja), joka oli moskovalaisen lakimiehen Sergei Mamontovin tytär.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Georgi syntyi Udinkassa lähellä Moskovaa ja sai nimensä setänsä Georgi Aleksandrovitš Romanovin mukaan, joka kuoli tuberkuloosiin vuonna 1899. Georgin isä oli Venäjän kruununperimysjärjestyksessä toinen, Georgin serkun Aleksein, Nikolai II:n pojan, jälkeen.

Venäjän keisarisuvun jäsenenä Georgin isä Mikael ei ollut oikeutettu avioitumaan monarkian ulkopuolisen henkilön kanssa. Georgin äiti Natalia Brasova oli eronnut nainen eikä kuulunut monarkiaan.

Vuonna 1912 Aleksein verenvuototauti paheni, kun keisarillinen perhe oli Spalassa, Puolassa. Nikolai II uskoi, että Aleksei oli lähellä kuolemaa, joten keisari antoi Mihailille luvan avioitua Natalia Brasovaan kanssa. Natalia ja Mihail menivät naimisiin Serbian patriarkaatin vihkitodistuksella 30. lokakuuta 1912, Wienissä. Venäjän keisarillinen perhe ja maan virkamiehet eivät osallistuneet häihin. Mihail ja Natalia joutuivat asumaan ulkomailla, koska Nataliaa ei hyväksytty Venäjällä. Natalia ja Mihail matkustelivat Euroopassa, kunnes asettuivat asumaan Englantiin.

Syksyllä vuonna 1914 Mihail sai luvan palata Venäjälle ja liittyä keisarilliseen armeijaan, joka taisteli itärintamalla ensimmäisen maailmansodan aikana. Georgin äiti Natalia Seremetjevskaja sai käyttää arvonimeä kreivitär Brasova. Georgi käytti nimeä kreivi Brasov.

Vuonna 1917, Helmikuun vallankumouksen aikana Nikolai II luopui kruunusta ja luovutti sen Mihailille. Mutta Pietarissa olevat sotilaat liittyivät mielensoittajiin ja pakottivat Mihailin luovuttamaan vallan väliaikaiselle hallitukselle. Georgi, Natalia ja Mihail olivat aluksi kotiarestissa Hatsinassa. Mihail karkotettiin Permiin. Hän onnistui salakuljettamaan Georgin, tämän äidin ja sisarpuolen Kööpenhaminaan, mistä Nikolai II:n äiti Maria Fjodorovna oli kotoisin. Mikael murhattiin 12. kesäkuuta 1918 Permissä. Ruumis poltettiin myöhemmin.

Georgi ja Natalia muuttivat Lontooseen, missä Georgi meni Harrowin sisäoppilaitokseen. Vuonna 1927 perhe joutui taloudellisiin vaikeuksiin ja Natalia muutti Pariisiin. Georgi jäi Englantiin ja pääsi koulusta seuraavana vuonna. Georgi meni ranskalaiseen Ecole des Rochesin kouluun, joka sijaitsee Verneuil-sur-Avressa Normandiassa.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesällä 1931 Georgin Sorbonnen vuosi loppui ja hän päätti viettää lomaa hollantilaisen luokkatoverinsa Edgar Moneanaarin kanssa Rivieralla. Georgi ja Edgar päättivät ajaa Pariisista Cannesiin mutta auto suistui tieltä, törmäsi puuhun ja autoa ajanut 19-vuotias Edgar kuoli heti. Georgi vietiin sairaalaan Auxerreen. Kaksi päivää ennen 21-vuotissyntymäpäiväänsä kreivi Brasov kuoli.

Georgi haudattiin Cimetière de Passyn hautausmaalle Pariisiin. Kun Natalia Brasov kuoli vuonna 1951, hänet haudattiin poikansa viereen. Georgin haudassa lukee ranskaksi: Fils et Epouse de S.A.I Grand Duc Michel de Russie.