Ensimmäinen Internationaali

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kansainvälinen Työväenliitto eli niin sanottu Ensimmäinen internationaali oli 1800-luvulla muodostuneen työväenliikkeen ensimmäinen kansainvälinen yhteistyöjärjestö. Se perustettiin Saint Martin's Hallissa Lontoossa vuonna 1864. Ensimmäinen Internationaalin kongressi järjestettiin Genevessä vuonna 1866.

Internationaalin toimintaan osallistui muun muassa sosialisteja, kommunisteja ja anarkisteja, sekä työväenluokkaisia luokkasotaa kannattavia ammattiliittoja. Huipussaan Internationaalilla oli poliisiraporttien mukaan 5 miljoonaa jäsentä,[1] kun taas järjestön virallinen lehti puhui 8 miljoonasta[2].

Perustamisvaiheen keskeisistä henkilöistä kommunisti Karl Marx ja kollektivisti, anarkisti Mihail Bakunin ajautuivat voimakkaisiin erimielisyyksiin aatteellisissa kysymyksissä, mikä halvaannutti Internationaalin työskentelyä.

Ensimmäisen internationaalin toiminta hiipui vähitellen, mutta vuonna 1889 sen seuraajaksi perustettiin Toinen internationaali.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Payne, Robert. "Marx: A Biography". Simon and Schuster. New York, 1968. s. 372
  2. "Journal Officiel", 29.5.1871 (IWA:n virallinen lehti)


Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.