E-100

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
E-100:n runko sen jouduttua brittien haltuun.

Panzerkampfwagen E-100 oli saksalainen superraskas panssarivaunu, jota kehiteltiin toisen maailmansodan lopussa.

Kehitystyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Waffenamt tilasi suunnitelman vaunusta kesäkuussa 1943. Se oli raskain Entwicklung-sarjan (E) panssarivaunu. Tarkoituksena oli standardisoida, eli saada mahdollisimman moni komponentti sopimaan muihin E-sarjan vaunuihin. Projekti oli rinnakkainen Porschen Maus-panssarivaunulle. Adlerwerke esitteli E-100-suunnitelman maaliskuussa 1944. Heinäkuussa 1944 Adolf Hitler määräsi superraskaiden vaunujen projektit lakkautettavaksi. Työtä jatkettiin kuitenkin hitaalla vauhdilla kolmen työntekijän kootessa vaunua.

Suunnitelmissa oli käyttää vaunussa HL230-moottoria tai uutta 1 200 hevosvoiman moottoria, jota ei vielä ollut olemassa. HL230 oli sama moottori, jota käytettiin Panther- ja Tiger II -panssarivaunuissa. Sen teho oli riittävä 45-tonniselle Panther-tankille ja alitehoinen jo 70-tonniselle Tiger II:lle.

Rungossa oli viisto panssari, tyypillinen vuoden 1943 loppupuolen ratkaisu, jolla saatiin panssariin lisää suojavaikutusta lisäämättä kuitenkaan painoa. Panssarin paksuus oli edessä 200 millimetriä, sivussa 120 millimetriä ja takana 150 millimetriä. Tykkitornin panssaroinnin paksuus vaihteli 80–200 millimetrin välillä.[1] Telapyörät olivat limittäiset, niin kuin Tiger II:ssa ja Pantherissa.

Ensimmäinen prototyyppi ei koskaan valmistunut, ja liittoutuneet löysivät sen tehtaalta vuonna 1945. Vielä keskeneräinen vaunu kuljetettiin Britanniaan tutkittavaksi, minkä jälkeen se romutettiin.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b E 100 (Entwicklung 100) Tank Encyclopedia. Viitattu 31.7.2022. (englanniksi)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Chamberlain, Peter & Doyle, Hilary: Encyclopedia Of German Tanks Of World War Two. 1999.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Panzerkampfwagen E-100