Cypress Hill

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cypress Hill
Cypress Hill Bonnaroo -musiikkifestivaaleilla, 2006. Vasemmalta oikealle: Sen Dog, Eric Bobo ja B-Real.
Cypress Hill Bonnaroo -musiikkifestivaaleilla, 2006. Vasemmalta oikealle: Sen Dog, Eric Bobo ja B-Real.
Tiedot
Toiminnassa 1987
Tyylilaji hip hop, rap, gangsta rap, rap rock
Kotipaikka Yhdysvallat South Gate, Kalifornia, USA
Laulukieli englanti, espanja
Jäsenet

B-RealMC
Sen Dog, MC
DJ MuggsDJ
Eric Bobo, MC

Entiset jäsenet

Mellow Man Ace, MC
Fredwreck, DJ

Levy-yhtiö

Ruffhouse, Columbia, Sony, Priority, EMI

Aiheesta muualla
Kotisivut

Cypress Hill on 1987 perustettu yhdysvaltalainen rap-yhtye. Yhtyeen levyjä on myyty yli 20 miljoonaa kappaletta ympäri maailmaa ja Cypress Hill on Yhdysvaltain ensimmäinen latinotaustaisista jäsenistä koostuva yhtye, joka myi platinaa.[1] Yhtye sai tähden Hollywood Walk of Fameen vuonna 2019.[2]

Alkuajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtyeen kolme alkuperäistä jäsentä perustivat 1986 yhtyeen nimeltä DVX Senn Dogin veljen Mellow Man Acen kanssa vuonna. Vuonna 1988 Mellow Man Ace erosi yhtyeestä, ja muut jäsenet ottivat yhtyeelle uudeksi nimeksi Cypress Hill (heidän asuinalueensa halki menevän kadun nimi). He esiintyivät pääasiassa latino-yleisölle Los Angelesissa ja nauhoittivat alkuaikojen versioita sellaisista kappaleistaan kuin "Phuncky Feel One" ja "Trigga Happy Nigga". He solmivat 1991 sopimuksen philadelphialaisen Ruffhouse-levy-yhtiön kanssa, mutta jakelu tapahtui Columbia Recordsin kautta.

Musiikillinen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cypress Hillin keulakuva B-Real.
Cypress Hill Saksassa vuonna 1998. Keskellä DJ Muggs ja hänestä oikealle Eric Bobo ja B-Real.

Yhtyeen ensimmäinen albumi Cypress Hill julkaistiin elokuussa 1991. Singlen "How I Could Just Kill A Man" B-puolella ollut "Phuncky Feel One" sai monen radioaseman huomion. Tämä single sekä muun muassa kaksikielinen kappale "Latin Lingo" ja täysin espanjankielinen "Tres Equis" edistivät ensialbumin myyntiä, joka nousi kahteen miljoonaan kappaleeseen. Samaan aikaan DJ Muggs työsti House of Painin ensimmäistä albumia, ja sen jälkeen hän teki töitä Beastie Boysin ja Funkdoobiestin kanssa. Cypress Hill esiintyi ensimmäisen kerran Lollapaloozassa sivulavalla vuonna 1992.

Yhtyeen toinen albumiBlack Sunday nousi Billboard 200 -listalle vuonna 1993. "Insane In The Brain" oli menestys, ja levy myi Yhdysvalloissa kaksinkertaisesti platinaa, tarkalleen 3,25 miljoonaa kappaletta.

Cypress Hillille annettiin porttikielto Saturday Night Liveen, kun Muggs poltti marihuanaa ja yhtye rikkoi soittimensa soittaessaan toista singleä "I Ain't Goin' Out Like That". Yhtye teki kiertuetta Soul Assassinsia lämmittelyesiintyjinään House of Pain ja Funkdoobiest. Sen jälkeen alkoi toinen kiertue Rage Against the Machinen ja Seven Year Bitchin kanssa. Vuonna 1993 yhtyeen kaksi kappaletta oli Judgement Night -elokuvan soundtrackilla.

Vuonna 1994 yhtye soitti Woodstockin festivaaleilla. Nyt mukana oli myös uusi jäsen, Eric Bobo, joka oli ennen tehnyt töitä Beastie Boysin kanssa. Bobon isä on tunnettu salsa-muusikko Willie Bobo. Rolling Stone -lehti nimesi yhtyeen parhaaksi rap-yhtyeeksi. Cypress Hill esiintyi myös The Simpsons -TV-sarjassa, jossa Homer on Lollapaloozan tapaisella kiertueella.

Kolmas albumi III - Temples of Boom julkaistiin vuonna 1995, ja se myi 1,5 miljoonaa kappaletta ja oli kolmas Billboard 200 -listalla, vaikka levyllä ei ollutkaan yhtään myyntimenestyssingleä.

Sen Dog piti taukoa yhtyeestä, kun hän perusti punk-rap-yhtye SX-10:n. Samaan aikaan, 1996, Cypress Hill aloitti ensimmäisen Smokin' Grooves -kiertueensa, jossa oli mukana myös Ziggy Marley, The Fugees, Busta Rhymes sekä A Tribe Called Quest. Yhtye myös julkaisi yhdeksän kappaleen EP:n, Unreleased And Revamped, jolla oli harvinaisia versioita heidän kappaleistaan.

Vuonna 1997 yhtyeen jäsenet keskittyivät omiin soolouriinsa. Muggs julkaisi levyn Muggs Presents ... The Soul Assassins, jolla vieraili mm. Wu-Tang Clanin jäseniä, Dr. Dre, KRS-One, Wyclef Jean ja Mobb Deep. B-Real teki kappaleen "Hit 'Em High" Space Jamin soundtrackille Busta Rhymesin, Coolion, LL Cool J:n ja Method Manin kanssa. Hän myös vieraili Dr. Dre:n, Nasin sekä KRS-Onen kanssa kappaleella "East Coast Killer, West Coast Killer", Dr. Dre:n Aftermath-albumilla ja julkaisi myös Psycho Realmin kanssa albumin The Psycho Realm.

Cypress Hill julkaisi neljännen albuminsa, IV:n, vuonna 1998. Levy myi kultaa Yhdysvalloissa, hittikappaleiden "Tequila Sunrisen" ja "Dr. Greenthumbin" ansiosta.

Vuonna 1999 Cypress Hill oli mukana aikuisille suunnatun PC-pelin Kingpin: Life Of Crimen teossa. Kolme kappaletta heidän IV-albumiltaan pääsikin itse peliin, ja B-Real teki joitain ääniä, joita pelissä kuultiin.

Samana vuonna yhtye myös julkaisi myydyimmät kappaleensa espanjaksi. Levyn nimi oli Los Grandes Éxitos En Español. Seuraavaksi, vuonna 2000, Cypress Hill kokeili sekoittaa metallia ja rappia kaksoisjulkaisullaan Skull & Bones. Ensimmäinen levy Skull oli täynnä rap-kappaleita, kun taas Bones-levy oli sekoitus metallia ja rappia. Albumi pääsi viiden parhaan joukkoon Billboard 200 -listalla ja kolmanneksi Kanadassa. Ensimmäinen single oli "(Rock) Superstar" rock-radioihin ja "(Rap) Superstar" rap-radioihin. Samana vuonna yhtye julkaisi myös ensimmäisen live-albuminsa, Live At The Fillmore.

Cypress Hill jatkoi metal-rapin tekemistä seuraavalla levyllään, Stoned Raiders, vuonna 2001. Sen myynti oli kuitenkin pettymys: albumi ei päässyt edes viidenkymmenen parhaan joukkoon Yhdysvalloissa.

Yhtye julkaisi vuonna 2004 albumin Till Death Do Us Part. Tällä levyllä tuli esiin yhtyeen reggaepuoli, varsinkin singlellä "What's Your Number". Kappaleessa on Tim Armstrong Rancidista soittamassa kitaraa ja Rob Aston The Transplantsista taustalaulajana. Levyllä vierailee myös Bob Marleyn poika Damian Marley sekä Prodigy Mobb Deepistä.

Joulukuussa 2005 julkaistiin Cypress Hillin kokoelmalevy Greatest Hits From The Bong, joka oli yhtyeen viimeinen julkaisu Columbia Recordsilla. He solmivat sopimuksen Priority Recordsin kanssa ja julkaisivat albumin Rise Up huhtikuussa 2010.lähde? Vuonna 2018 julkaistiin albumi Elephants on Acid.[3]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Cypress Hillin diskografia

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EP:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

12" singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DVD:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Latin hip-hop group Cypress Hill unveil 'Walk of Fame' star The Jakarta Post. Viitattu 3.6.2019. (englanniksi)
  2. Cypress Hill Get a Star on Hollywood Walk of Fame: 'Seeing This Here, It Is an Honor' Billboard. Viitattu 3.6.2019. (englanniksi)
  3. Cherise Johnson: New Cypress Hill Album "Elephants On Acid" 11.2.2016. HipHopDX. Viitattu 7.11.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Cypress Hill.