Zara Larsson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zara Maria Larsson
Larsson toukokuussa 2019.
Larsson toukokuussa 2019.
Henkilötiedot
Syntynyt16. joulukuuta 1997 (ikä 26)
Solna, Tukholman lääni, Ruotsi
Ammatti laulaja
Muusikko
Aktiivisena 2008–
Tyylilajit pop, soul
Soittimet pianoView and modify data on Wikidata
Levy-yhtiöt Epic Records
TEN Music Group
Universal Music Group
Aiheesta muualla
Kotisivut

Zara Maria Larsson ([ˈsɑ̂ːra ˈlɑ̌ːʂɔn]; s. 16. joulukuuta 1997 Solna, Ruotsi) on ruotsalainen laulaja. Hän nousi julkisuuteen voitettuaan TV4-kanavalla esitetyn Ruotsin Got Talent -ohjelman, Talangin, vuonna 2008. Finaalikappaleensa "My Heart Will Go On" hän julkaisi esikoissinglenään. Vuonna 2012 Larsson solmi levytyssopimuksen TEN Music Groupin kanssa ja julkaisi ensimmäisen EP:nsä, Introducing, tammikuussa 2013. Levyn single "Uncover" kohosi listaykköseksi Ruotsissa ja Norjassa, ja se menestyi hyvin myös muissa Euroopan maissa. Vuonna 2013 Larsson voitti kaksi Rockbjörnen-musiikkipalkintoa: Vuoden läpimurto ja Vuoden naispuolinen liveartisti. Samalla hänestä tuli nuorin kaksi Rockbjörnen-palkintoa voittanut artisti.

Toukokuussa 2014 Larsson julkaisi singlen "Carry You Home", joka nousi Ruotsin toplistalla kolmanneksi ja josta tuli hänen suurin hittinsä sitten "Uncoverin". Single sai samana vuonna Ruotsin Grammis-ehdokkuuden. Syyskuussa 2014 hän julkaisi singlen "Rooftop" ja pian sen jälkeen esikoisalbumin 1, joka menestyi myös Yhdysvalloissa. Toukokuussa 2015 Larsson konsertoi Gröna Lundissa, ja pian sen jälkeen ilmestyi single "Lush Life", joka oli valtava menestys. "Lush Life" oli Ruotsin soitetuin kappale kesällä 2015 ja on myynyt Ruotsissa neljästi platinaa, ja lisäksi Norjassa ja Tanskassa platinaa. Syyskuussa 2015 Larsson julkaisi kappaleen "Never Forget You" yhdessä brittilaulaja MNEK:n kanssa, josta tuli listaykkönen Ruotsissa ja top 5 -hitti Norjan, Tanskan, Saksan, Ison-Britannian ja Suomen listoilla. Marraskuussa 2016 Larsson julkaisi singlen "I Would Like".

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zara Larsson kasvoi Enskedessä perheensä kanssa, johon kuuluu lähihoitaja-äiti, upseeri-isä sekä kolme vuotta Zaraa nuorempi sisko.

Larsson kävi koulua Gubbängsskolanissa ennen kuin vaihtoi kolmannella luokalla balettiopetukseen Ruotsin kuninkaalliseen balettikouluun (Kungliga Svenska Balettskolan). Hän aloitti laulamisen varhain, mutta ei halunnut mennä Adolf Fredrikin musiikkikouluun (Adolf Fredriks musikklasser), koska ei viihtynyt kuoroissa. Kun hän yhdeksännellä luokalla aloitti Kulturamassa, hän kuvaili itse uuden ympäristön tehneen hänet nopeasti tietoisemmaksi maailmasta, yhteiskuntakysymyksistä ja sukupuolimalleista, mikä tuli vaikuttamaan yhä enenevässä määrin hänen julkiseen rooliinsa.

Ruotsin Talent-kilpailun voitto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2007 hän osallistui alle 16-vuotiaiden lasten ja nuorten Stjärnskott-kykykilpailuun ja lisäksi esitti Marta von Trappin roolin musikaalissa Sound of Music. Kymmenvuotiaana hän voitti Ruotsin Talent-ohjelman (Talang) vuonna 2008 laulettuaan finaalissa Céline Dionin kappaleen "My Heart Will Go On". Palkinnoksi hän sai 500 000 kruunua, ja "My Heart Will Go On" julkaistiin myöhemmin Larssonin esikoissinglenä. Finaaliesitys on kerännyt jo yli 15 miljoonaa näyttökertaa Youtubessa. Ruotsin TV4:lla esitetyn Talang-ohjelman tuoman menestyksen jälkeen Larsson osallistui saman kanavan dokumenttisarjaan Jag ska bli stjärna (Minusta tulee tähti). Sarja esitettiin talvella 2009–2010, ja siinä Larsson mm. koe-esiintyi Laila Baggelle.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10-vuotias Larsson esiintymässä Sommarkrysset-ohjelmassa 26. heinäkuuta 2008.

Vuonna 2012 Larsson teki sopimuksen levy-yhtiö TEN Music Groupin kanssa ja 9. joulukuuta 2012 julkaistiin "Uncover"-kappaleen ennakkoesitys Youtubessa. EP-levy nimeltä Introducing julkaistiin 21. tammikuuta 2013 ja se sisälsi viisi kappaletta, joista "Uncover" oli äänitteen pääsingle. Kappaleesta tuli nopeasti sekä Ruotsin Sverigetopplistanin sekä Digilistanin ykköshitti, ja se pääsi jopa useiden eurooppalaisten listojen top 10:en, mukaan lukien ykkössijalle Norjassa ja viidennelle sijalle Ranskassa. "Uncover" myi platinaa Ruotsissa alle kuukaudessa. Heinäkuussa 2013 Larsson vastaanotti Sommarkrysset-ohjelmassa palkinnon platinaa myyneestä debyytti-EP:stään Introducing, mikä tarkoittaa, että levyä myytiin yli 120 000 kopiota Ruotsissa.

Larsson osallistui vuonna 2013 televisioitavaan yhteislaulutapahtumaan Allsång på Skanseniin, jossa hän esitti kappaleet "Uncover", "Leva livet" ja "When Worlds Collide". "Uncoverin" hän lauloi jopa kruununprinsessa Victorian syntymäpäivillä Öölannissa sekä Nobelin rauhanpalkintokonsertissa. Gröna Lundin huvipuistossa 28. elokuuta 2013 järjestetyssä Rockbjörnen-musiikkigaalassa Larsson voitti kaksi palkintoa: Vuoden läpimurto ja Vuoden naispuolinen liveartisti. Näin hänestä tuli 15-vuotiaana nuorin kaksi Rockbjörnen-palkintoa voittanut artisti[1].

Vuoden 2013 jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

27. maaliskuuta 2013 paljastettiin Larssonin seuraava EP-levy, kun "She’s Not Me (Pt. 1)" –singlestä julkaistiin ennakkoesitys. EP-levy julkaistiin 5. heinäkuuta 2013, ja se sisälsi 5 kappaletta. Tuplasingle She’s Not Me (joka koostuu singleistä "She’s Not Me (Pt. 1)" ja "She’s Not Me (Pt. 2)"), julkaistiin kuitenkin jo 25. kesäkuuta 2013. Myöhemmin samana vuonna julkaistiin single "Bad Boys", joka ylsi 27. sijalle Ruotsissa, mutta menestyi paremmin Tanskassa.

Vuoden 2015 Grammis-gaalassa Larsson esitti kappaleen "Carry You Home" ilman säestystä. Kappale oli samana vuonna ehdolla "Vuoden kappaleeksi", mutta palkinnon voitti lopulta Tove Lo.

Toukokuussa 2015 Larsson piti konsertin Gröna Lundissa. Hän esitti 13 kappaletta, joiden mukana single "Lush Life" sai ensiesityksensä. Konserttiin tuli 5 000 ihmistä, ja se sai neljä tähteä Aftonbladetilta. "Lush Life" julkaistiin kesäkuussa 2015, ja jo kuukautta myöhemmin kappale oli ensimmäisellä sijalla Spotifyssa Ruotsin hittilistalla.

14. heinäkuuta 2015 Larsson esiintyi toista kertaa Allsång på Skansen -yhteislaulutapahtumassa, jossa hän esitti kappaleet "Lush Life" ja "Wanna Be Your Baby".

Larsson voitti 12. elokuuta 2015 Kungsträdgårdenissa pidetyssä Rockbjörnen-palkintogaalassa kaksi palkintoa: "Vuoden naispuolinen liveartisti" sekä erikoispalkinnon tasa-arvoa edistävästä työstään musiikkialalla. Saman vuoden syyskuussa hän julkaisi "Never Forget You" yhdessä brittilaulaja MNEK:n kanssa. Kappale oli Ruotsin singlelistan kärjessä, ja se myi tuplaplatinaa. Lisäksi "Never Forget You" ylsi viiden parhaan joukkoon Norjassa, Tanskassa ja Suomessa.

Larsson julkaisi 13. toukokuuta 2016 yhdessä David Guettan kanssa kappaleen "This One’s For You", joka oli vuoden 2016 jalkapallon Euroopan mestaruuskilpailujen virallinen tunnuskappale.

2. syyskuuta 2016 julkaistiin single "Ain’t My Fault", jonka Larsson on kirjoittanut yhdessä MNEK:n kanssa. Marraskuussa 2018 julkaistiin kappale "Ruin My Life".

Esiintymiset Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Larsson on esiintynyt Suomessa vuonna 2017 Ruisrockissa.[2]

Larsson esiintyi vuoden 2018 heinäkuussa Joensuussa Ilosaarirockin päälavalla. Esitys oli hänen ensimmäinensä kyseisen vuoden Euroopan kiertueen tapahtumista.[3]

Larsson ja James Bay esiintyivät vuonna 2019 Helsingissä Malmin lentokentällä Ed Sheeranin konserteissa.[4]

Larsson esiintyi vuoden 2020 Ruisrockissa.

Näkyvyys musiikkiuran ulkopuolella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zara Larsson kesäkuussa 2015.

Kesästä 2014 lähtien Larsson on kerännyt huomiota feministisillä kannanotoillaan. Hänen ensimmäinen huomiota herättävä lausuntonsa oli teksti "8 vinkkiä pojille olemaan raiskaamatta", joka oli peräisin Ruotsin vasemmistonuorten (Ung Vänster) kirjoituksesta. Eniten huomiota hän sai ladattuaan Instagramiin kuvan, jossa hän oli vetänyt kondomin jalkaansa. Larssonin sanoma oli, että miehet eivät voisi koskaan vältellä kondomin käyttöä sillä argumentilla, että kondomit ovat liian pieniä heidän sukupuolielimilleen, mikä herätti keskustelua Ruotsissa ja Yhdysvalloissa.

25. kesäkuuta 2015 hän tuli jälleen huomatuksi, kun hän kyseenalaisti Bråvalla festivaalin sukupuolinäkökulman, sillä tapahtuman koko markkinointia ja ohjelmaa hallitsivat miespuoliset artistit. Larsson myös ihmetteli, miksei häntä itseäänkään esitelty yhtenä festivaalin pääesiintyjistä, vaikka hän oli kaikista festivaalille kiinnitetyistä artisteista suosituin muun muassa Spotifyn kuuntelukertojen perusteella.

Samana päivänä Mats Söderlund, joka tunnetaan myös artistinimellä Günther, kirjoitti Facebook-sivuilleensa solvauksia Larssonista. Larsson oli tästä johtuen sanonut esityksensä aikana "Fuck Günther, fuck alla kvinnohatare" (Helvetin Günther, helvettiin kaikki naistenvihaajat), ja oli myöhemmin luonut hashtagin #backazara, jota kautta tuhannet ihmiset osoittivat Larssonille tukensa, mukaan lukien Marit Bergman ja Alice Bah Kuhnke.

25. heinäkuuta 2015 Larsson toimi kesäemäntänä Sommar i P1 -radio-ohjelmassa. 17-vuotias Larsson rikkoi Robynin ja Gina Dirawin aiemman ennätyksen nuorimpana kesäjuontajana, sillä he olivat pestissä 20-vuotiaina.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit

Palkinnot ja ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Kilpailu Kategoria Tulos
2013 Rockbjörnen Vuoden naispuolinen liveartisti Voitto
Vuoden läpimurto Voitto
2014 P3 Guld Vuoden kappale Ehdokkuus
Gaygalan Vuoden ruotsalaiskappale Ehdokkuus
Grammis Vuoden kappale Ehdokkuus
Nickelodeon Kids’ Choice -palkinto Ruotsin suosikkitähti Ehdokkuus
Rockbjörnen Vuoden naispuolinen liveartisti Voitto
2015 P3 Guld Vuoden artisti Ehdokkuus
Grammis Vuoden kappale Ehdokkuus
Nickelodeon Kids’ Choice -palkinto Ruotsin suosikkitähti Ehdokkuus
Rockbjörnen Vuoden naispuolinen liveartisti Voitto
Yleisön suosikki Ehdokkuus
Erityispalkinto Voitto
2016 P3 Guld Vuoden artisti Ehdokkuus
Vuoden kappale Voitto
Gaygalan Vuoden hetero Ehdokkuus
Vuoden artisti Ehdokkuus
Grammis Vuoden artisti Ehdokkuus
Vuoden kappale Ehdokkuus
Nickelodeon Kids’ Choice -palkinto Ruotsin suosikkitähti Voitto

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Zara Larsson är yngst - och bäst! Aftonbladet. 29.8.2013. Viitattu 9.9.2021. (ruotsiksi)
  2. Kygo ja Zara Larsson Ruisrockiin – festivaali julkaisi liudan uusia kiinnityksiä yle.fi. 26.01.2017. Viitattu 24.3.2019.
  3. Juho Keskitalo: ILOSAARIROCK 2018: Zara Larssonin häikäisevä show valaisi pimenevän Laulurinteen yle.fi. 15.07.2018. Viitattu 24.3.2019.
  4. Reija Saarinen: Ed Sheeranin lämmittelijät ovat varmistuneet - mukana Zara Larsson ja James Bay Radio Nova. 31.1.2019. Viitattu 24.3.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Zara Larsson