Allsång på Skansen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vuoden 2013 Allsång på Skansen -tapahtuman esiintyjät yhteiskuvassa

Allsång på Skansen on ruotsalainen yhteislaulutapahtuma, joka lähetetään suorana tv-lähetyksenä Tukholmassa sijaitsevan Skansenin Sollidenscenen-lavalta. Ohjelmaa on lähetetty televisiossa 3. elokuuta 1979 alkaen, ja ohjelmasta tuli jokakesäinen tapahtuma vuonna 1990. Ohjelmaa lähetetään yhtenä iltana viikossa Ruotsin aikaa kello 20–21, nykyään juhannuksen jälkeisinä kahdeksana tiistaina Ruotsin kesälomien aikaan. Aiemmin ohjelmia tehtiin ainoastaan kuusi tai seitsemän. Bosse Larsson oli yhteislaulutilaisuuden ja ohjelman juontaja, kun ohjelma lähetettiin ensimmäisen kerran televisiossa. Vuodesta 2016 juontajana on toiminut Sanna Nielsen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapahtuman alkuvuodet 1935–1950[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sven Lilja aloitti yhteislauluperinteen vuonna 1935. Hän toimi yhteislaulutapahtuman vetäjänä vuoteen 1950 asti.

"Kansanliike kajahtaa taivaisiin", Gunnar Mascoll Silfverstolpe kirjoitti sanomalehtiartikkelissaan Skansenin ohjelmasta vuonna 1938. Kyseinen vuosi oli merkittävä Skansenin historiassa, sillä Skansenissa vieraili yli kaksi miljoonaa kävijää. Kävijöistä 400 000:n arvioitiin tulleen laulamaan yhteislauluja. Tapahtuma alkoi jo keväällä 1935, kun Sven Lilja kutsui yleisön mukaan yhteislauluun. Näin Ingemar Liman, Skansenin ohjelmapäällikkö, kuvaili tapahtumaa Skansenista kertovassa teoksessa:

"Laulun päivänä 26.5. yleisö lauloi Skansenilla musiikkijohtaja ja kanttori Sven Liljan johdolla. Seuraavana vuonna Lilja järjesti tapahtuman uudelleen, ja siitä tehtiin koko sesongin mittainen. Ohjelmamuodosta tuli jo alkuaikoina valtaisa menestys."

Vuodesta 1938 alkaen yhteislaulusta alettiin puhua yhä enemmän, ja uudesta ohjelmamuodosta keskusteltaessa keskityttiin erityisesti yleisön monimuotoisuuteen. Silfverstolpe tiivisti asian näin: "... kanslia-apulaiset ja kotiapulaiset, sairaanhoitajat ja käsityöläiset, opettajattaret ja merisotilaat laulavat onnellisin sydämin; he pyrkivät yhdessä eroon yksinäisyydestä ja estoista, kiusaantuneisuudesta, huolista ja murheista valoisassa ja pakottamattomassa yhteisössä ruusunpunaisen iltataivaan alla."

Ensimmäisten vuosien aikana tapahtumassa laulettiin merimies- ja revyykappaleita, mutta myös isänmaallisia lauluja. Jokainen yhteislaulukerta päätettiin laulamalla Hugo Alfvénin "Sveriges flagga" (Ruotsin lippu). Kansanopistot ja partioliike olivat jo pitkään propagoineet yksiäänistä laulua ja melodioita, ja sitä kautta niistä tuli nopeasti osa laulutarjontaa. Vuonna 1937 tukholmalaisen sanomalehden Stockholms-Tidningenin kanssa järjestettiin kilpailu, jonka avulla tapahtumaan pyrittiin löytämään uusia säveliä. Kisaan lähetettiin yhteensä 2 763 ehdotusta. Raati antoi voiton kappaleelle "Linblommornas visa", jonka oli säveltänyt Ejnar Eklöf ja sanoittanut Funäsdalenin seurakunnan apupappi Georg Granberg. Laulava kansa valitsi kuitenkin tämän kappaleen sijasta Åhlstad-Söderströmin kappaleen "Sommarvandring" (Kesävaellus). Pulavuoden 1940 aikana palkintokilpailun parhaaksi melodiaksi valittiin yli 900 sävellyksen joukosta piispa Tomasin "Frihetssång" (Vapauslaulu).

Vuoteen 1948 asti yhteislaulu oli vakituinen osa kesäisen Skansenin ohjelmaa. Yleisön kiinnostus yhteislauluun ei kuitenkaan enää ollut yhtä suuri kuin kymmenen vuotta aikaisemmin tai sodan valmiustilan aikana. Sodanjälkeiset uudet viihdykkeet vähensivät yleisön määrää, eikä yhteislaulu kyennyt säilyttämään vankkaa asemaansa Skansenin ohjelmistossa. Sven Lilja kuoli vuonna 1951, eikä kukaan ollut jatkamassa hänen jalanjäljissään yhteislaulun tiellä.

Egon Kjerrman tuo kulttuuritapahtuman takaisin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Egon Kjerrman

Radiotjänst, Ruotsin julkisrahoitteinen yleisradioyhtiö, oli tehnyt jo vuosien ajan Skansenin kanssa yhteistyötä, jonka tuloksena oli syntynyt useita tuotoksia, ja vuonna 1957 esiteltiin Bengt Feldreichin tietokilpailusarja. Ohjelmantekoon osallistui myös Egon Kjerrmanin johdolla Radiotjänstenin säestävä Varieteorkester. Lähetysten jälkeen Kjerrmanilla oli tapana laulaa yhdessä yleisön kanssa, ja hänestä tuli nopeasti Egonin ja Ruotsin kansan lisäksi ohjelman vetonaula. Seuraavana kesänä ohjelmalle annettiin nimi ”Bästa man på Skansen” (Skansenin paras mies), ja kyseinen nimi säilyi aina vuoteen 1966 asti, kunnes ohjelma lopetettiin. Toisiin yhteislaulutapahtumiin verrattuna ohjelmassa oli erityistä se, ettei se missään vaiheessa menettänyt yleisön suosiota.

Tapahtumassa alettiin vähitellen laulaa yhä tunnetumpia kappaleita, ja juhlalliset isänmaalliset sävellykset saivat väistyä. Joistain lauluista tuli lähes klassikoita Egonin ohjelman kautta, kuten erityisesti Fred Winterin kappaleista ”Siste man på skansen” (Skansenin viimeinen mies) ja ohjelman päättäneestä ”Auf Wiederseh’n” (Näkemiin). Lähes vuosikymmenen ajan noin miljoona ihmistä lauloi Auf Wiederseh’nin ja alkoi jo laulaessaan odottaa seuraavan viikon jälleennäkemistä. Katsojat saapuivat jo aamuvarhaisella varaamaan hyvät paikat Sollidenin katsomosta. Loppujen lopuksi vakioyleisöstä kasvoi yksi suuri perhe, joka käytti odotusajan kahvin juomiseen, lukemiseen, tarinoiden kertomiseen – sekä lakkien ja sukkien neulomiseen Kjerrmanille. Mutta toiset tehtävät odottivat kuitenkin Kjerrmania, ja Skansenin yhteislaulutapahtuma sai jäädä.

TV-lähetykset käynnistyvät kolmannen juontajan johdolla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1974 Bosse Larssonista tuli ohjelman juontaja ja hän työskenteli Skanseniin saapuneen yhteislauluyleisön kanssa. Aiemmin hän oli työskennellyt SR:n (Sveriges Radionin) ja SVT:n pienemmän yhteislauluformaatin kanssa. Aluksi yleisön innostus oli melko marginaalista, mutta vähitellen yleisön määrä alkoi kasvaa. Tästä lähtien yhteislaulutapahtuma järjestettiin joka kesä, ja vuonna 1979 SVT aloitti suorat lähetykset Skansenilta. Ensimmäiseen ohjelmaan myytiin 20 000 lauluvihkosta.

Ohjelman tunnuskappale oli vuonna 1979 ”Sjung med, sjung med, per television, så blir vi enad nation!” (Laula mukana, laula mukana television välityksillä, ja meistä tulee yhtenäinen kansakunta), mutta se vaihdettiin kappaleeseen nimeltä ”Stockholm i mitt hjärta” (Tukholma sydämessäni). Sen sanoitti Lasse Berghagen vuonna 1994, kun hänestä tuli ohjelman juontaja.

Lasse Berghagen houkuttelee nuorta yleisöä Skanseniin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1994 ohjelman juontajaksi tuli Lasse Berghagen. Berghagen uudisti ohjelmaa, ja siitä tuli suositumpi kuin koskaan aiemmin. Berghagenista tuli puolestaan sinisen pikkutakkinsa ansiosta television väriläiskä. Skansenin akvaarion eläintenhoitaja Jonas Wahlström oli ohjelmassa tuttu näky, ja hän saapui sinne usein mukanaan joitain eläimiä akvaariosta. Berghagenin aloittaessa juontajana katsojaluku oli noin 600 000, mutta kun hän lopetti, jokaisella jaksolla oli lähes kaksi miljoonaa katsojaa.

Anders Lundin harjoittelee ja nousee ohjelman johtoon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Berghagen päätti vuonna 2003 jättää kymmenen vuotta kehittämänsä ohjelman. Hän veti viimeisen ohjelman 15. heinäkuuta 2003, ja viimeisen kolmen ohjelman aikana hänellä oli juontamisessa apuna harjoittelija Anders Lundin. Vuonna 2004 Lundin liittyi ohjelmantekijöihin ja aloitti tapahtuman juontajana. Hän työskenteli vuoteen 2010 asti.

Vuonna 2006 yhteislaulutapahtuman yleisöennätys mitattiin 18. heinäkuuta, jolloin paikan päälle saapui 28 000 osallistujaa. Suuren väkimäärän takia Skansenille jouduttiin hankkimaan useita vartijoita ja sairaanhoitajia. Paikan päälle oli myös tuotu kolme ylimääräistä vaahtosammutinta, sillä juuri Euroviisut voittanut, hard rock- ja hevi-bändi Lordi esitti ohjelmassa voittokappaleensa Hard Rock Hallelujah, ja he käyttivät show’ssaan paljon pyrotekniikkaa. Kaikkien aikojen katsojaennätys saavutettiin 26. kesäkuuta 2007, kun The Ark, Pernilla Wahlgren, Benjamin Ingrosso, Maia Hirasawa, Electric Banana Band ja Maria Möller esiintyivät ohjelmassa. Tuolloin televisio-ohjelmaa seurasi 2 265 000 katsojaa.

Ohjelman jälkeen useimmat artistit soittavat pari ylimääräistä kappaletta, jotka SVT Play lähettää livenä. Vuodesta 2008 lähtien nettilähetyksillä on ollut oma juontaja: Babsan (2008), Shire Raghe (2009), Frida Tiblom (2010) ja Anton Lundqvist (2011).

SVT panostaa Måns Zelmerlöwiin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aftonbladet ilmoitti 23. helmikuuta 2011, että Lundin lopettaa juontajan työt, ja samaan aikaan lehti uutisoi, että Måns Zelmerlöwistä tulisi hänen seuraajansa. Iltapäivällä SVT piti tiedotustilaisuuden, jossa ilmoitettiin Zelmerlöwin aloittavan työt Lundinin jatkajana. Tapahtuman juontajavaihdos ilmoitettiin aikaan, jolloin ohjelman suosio ja katsojaluvut olivat laskeneet huomattavasti. Nettilähetystä "Allsång på Skansen – bakom scenen" (Allsång på Skansen - kulissien takana) juonsivat kesällä 2011 Anton Lundqvist ja Maria Ericson. Nettilähetykset alkoivat ensimmäistä kertaa puoli tuntia ennen tv-lähetystä. Måns ja yhteislauluyleisö harjoittelivat joitain kappaleita ennen suoran tv-lähetyksen alkua. Ensi-illan aluksi laulettiin alkuperäinen ”Stockholm i mitt hjärta” -tunnuskappale. Lasse Berghagenin kirjoittamaa melodiaa lyhennettiin, kun Lundin aloitti juontajana kesällä 2004. Toisessa ohjelmassa sävellystä lyhennettiin jälleen. Kolmannessa ohjelmassa laulettiin kappaleen pidempi versio. Ennen esityskautta lavastus ja osa säestävän bändin jäsenistä uudistuivat. Vuonna 2012 nettilähetyksen ohjelmapäälliköksi nousi Robert Rydberg.

Muuta tietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kjell Öhman toimi pianistina ja kapellimestarina vuosina 1993–2010. Vuonna 2011 hän ei enää osallistunut ohjelmaan. Yhteislaulutapahtuman ja ohjelman vetäjät esittelivät Öhmanin ja muut säestävän yhtyeen jäsenet yleisölle ja tv-katsojille joka vuosi ”Kjell Öhmanin orkesterina” (Kjell Öhmans orkester).

Vuodesta 2011 lähtien yhteislaulun säestäjänä on toiminut bändi nimeltä Stoffez.

Robert Gustafssonin vaikutus ohjelmaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koomikko Robert Gustafsson esiintyi 1990-luvun puolivälistä vuoteen 2008 saakka joka vuosi ohjelman päätösjaksossa. Hän esitti erilaisia keksittyjä hahmoja ja/tai imitoi tunnettuja henkilöitä. Vuonna 2009 hän esiintyi kesän kolmannessa ohjelmassa.

Lähetysten ohjelma- ja yhteislauluvetäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 1935–1950 Sven Lilja
 • 1956–1966 Egon Kjerrman
 • 1974–1993 Bosse Larsson
 • 1994–2003 Lasse Berghagen
 • 2004–2010 Anders Lundin
 • 2011–2013 Måns Zelmerlöw
 • 2014–2015 Petra Marklund
 • 2016– Sanna Nielsen

Nettilähetysten juontajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 2008 – Babsan
 • 2009 – Shire Raghe
 • 2010 – Frida Tiblom
 • 2011 – Anton Lundqvist ja Maria Ericson
 • 2012 – Robert Rydberg
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Allsång på Skansen