Pernilla Wahlgren

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pernilla Wahlgren
Pernilla Wahlgren 2016
Pernilla Wahlgren 2016
Henkilötiedot
Koko nimi Pernilla Nina Elisabet Wahlgren
Syntynyt24. joulukuuta 1967 (ikä 56)
Gustavsberg, Värmdön kunta, Ruotsi
Ammatti Laulaja, näyttelijä ja TV-juontaja
Muusikko
Taiteilijanimi Pernilla Wahlgren
Tyylilajit popmusiikki ja iskelmämusiikkiView and modify data on Wikidata
Aiheesta muualla
www.pernillawahlgren.se

Pernilla Nina Elisabeth Wahlgren (s. 24. joulukuuta 1967 Gustavsberg)[1] on ruotsalainen laulaja, näyttelijä ja tv-juontaja.[2][3] Hän juontaa kesästä 2023 lähtien suosittua lauluohjelmaa Allsång på Skansen.[4]

Hän laulaa lähinnä poppia, musikaalisävelmiä ja iskelmiä.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pernilla Wahlgren Stockholm Pridessa 2014.

Pernilla Wahlgren tulee tunnetusta kulttuuriperheestä, joka kuuluu Wahlgrenin sukuun Smoolannista, ja on näyttelijöiden Hans Wahlgrenin ja Christina Schollinin tytär sekä näyttelijöiden/artistien Niclas Wahlgrenin ja Linus Wahlgrenin sisar. Hän on näyttelijöiden Ivar Wahlgrenin ja Nina Scennan lapsenlapsi. Lapsuudesta saakka hän on omistautunut näyttelemiselle, laulamiselle ja kaikenlaiselle toiminnalle medioissa.

Teatteri ja musikaalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wahlgrenin ensimmäinen suurempi esiintyminen oli neljän vuoden iässä, kun hän oli äitinsä vastanäyttelijänä TV-näytelmässä Den längsta dagen (~"Pisin päivä"). Hän kävi Adolf Fredrikin musiikkikoulua[5] ja oli mukana Saltsjöbadenin teatterissa. Hän otti myös tanssitunteja Lasse Kühleriltä. Hän sai 11-vuotiaana vuonna 1979 nimiroolin musikaalissa Annie Folkan-teatterissa. Oltuaan mukana Pikku prinssi -näytelmässä Saltsjöbadenin teatterissa hän oli 1982 mukana musikaalissa Sound of Music, jossa hän näytteli tytär Louisa von Trappia. Näyteltyään Annikaa musikaalissa Peppi Pitkätossu (Astrid Lindgren) samassa teatterissa 1982 hän otti Siw Malmkvistin roolin Peppinä viimeisessä kahdessa esityksessä. Folkan-teatterissa hänellä oli rooleja näytelmissä Katto-Kassinen (Astrid Lindgren), Mio, poikani Mio (Astrid Lindgren), Lumikki (Beppe Wolgers) ja Ringens hemlighet (~"Sormuksen salaisuus").[6]

Wahlgren on ollut mukana joukossa Tukholman yksityisteattereiden komedioita, kuten esimerkiksi Bosse Parnevikin Parnevikin Sirkusparty (revy, Bosse Parnevik), Espanjalainen kärpänen (Franz Arnold ja Ernst Bach) ja Bubbel Trubbel. Musikaaleista voi mainita esimerkiksi Annie get your gun, Grease (Jim Jakobs ja Warren Casey), Ozin velho (Robert Dröse ja Martin Land), Cats ja Nils Karlsson Pyssling (~Pekka Peukaloinen, Astrid Lindgren). 2007 Wahlgren oli jälleen mukana Sound of Musicissa (Richard Rodgers ja Oscar Hammerstein II) ja 2009 farssissa Bruden som visste för lite (Robin Hawdon) Fjäderholmin teatterissa. Laulavaa enkeliolentoa hän esitti näytelmässä Priscilla, Queen of the Desert (Stephan Elliott ja Allan Scott) Göta Lejon -teatterissa 2013.

Wahlgren on saanut kaksi kertaa Guldmasken-teatteripalkinnon – 1999 näytelmästä Charleys tant (~ "Charleyn täti", Brandon Thomas) Intiman-teatterissa[7] ja 2002 näytelmästä Kärlek & lavemang (Rakkautta & peräruiskeita ~"Luulosairas", Molière) Fredriksdalin teatterissa Helsingborgissa.[8]

Elokuva ja TV[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wahlgren jakoi roolilistan äitinsä kanssa Ingmar Bergmanin suurelokuvassa Fanny ja Alexander (1982), jossa hän esitti pientä sivuroolia kuolleen lapsen aaveena. Suurempia rooleja hän sai elokuva- ja tv-tuotannoissa, kuten Ormens väg på hälleberget (Torgny Lindgrenin romaani) Bo Widerbergin ohjauksessa vuonna 1986 ja SVT:n sarjassa Snoken (~Etsivätoimisto Titanic?) 1995. Hänen äänensä voi kuulla monissa erilaisissa piirrosfilmeissä ja TV-sarjoissa. Esimerkkejä ovat muun muassa Svampbob Fyrkant (Paavo Pesusieni), jossa hän dubbaa Sanna-oravaa, Kaarinaa, Rouva Pöhöä ja Helmiä ja tekee muun muassa Mistyn, Melodyn ja Delia Ketchumin äänet useissa Pokémon-elokuvissa. Hän teki myös Prinsessa Uni-Kittyn äänen Lego-elokuvassa 2014.

Aikaisten TV-ohjelmiin osallistumisten joukossa oli Nygammalt vuonna 1983, ja Razzel lokakuussa 1984, jossa hän esitti debyyttisinglensä "Nu har det tänt". Hänestä tuli sen jälkeen juontaja Ruotsin television joululomaohjelmaan Morgonstjärnan vuonna 1985 ja hän oli mukana suositussa lastenohjelmassa Solstollarna 1987. Hän jatkoi juontajana TV-ohjelmissa Scenen är din, Söndagsöppet, Småstjärnorna ja Baby Boom. Hän sai myös paljon suosiota lastenohjelmalla Nicke & Nilla, jota hän juonsi yhdessä veljensä Niclaksen kanssa. Tästä yhteistyöstä seurasi useita kausia lastenohjelmaa Ruotsin TV4:llä, kaksi kultaa myynyttä CD-albumia, konserttimatkoja ja teatteri-esityksiä.

Vuodesta 2016 Wahlgren on mukana sarjassa Wahlgrens värld (Wahlgrenien maailma), joka seuraa hänen ja muun perheen jokapäiväistä elämää. Sarjaa lähetetään Ruotsin Kanal 5:lla. Vuonna 2017 hän oli mukana ohjelmassa Klassfesten TV4:lla. Pernilla Wahlgren ja tyttärensä Bianca Wahlgren Ingrosso voittivat Kristallen 2018 -palkinnon Vuoden TV-henkilöinä.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pernilla Wahlgren on julkaissut useita levyjä ensimmäisen levynsä Pernilla Wahlgren (1985) jälkeen, ja hän on osallistunut Melodifestivalen-laulukilpailuun joitakin kertoja. 1980-luvun jälkipuoliskolla hän teki kesäkiertueita ja levytyksiä. Muun muassa kappaleet "Svindlande affärer" ja "I Need Your Love" huomioitiin.

Elokuussa 2006 julkaistiin poplevy Beautiful Day, jonka ensimmäinen single "Talking To An Angel" myi kultaa ja kappaleesta "Come Inside My World" tuli tunnussävelmä Ruotsin TV4:n viihdeohjelmalle Förkväll. Wahlgren neuvotteli Stock Aitken Watermanin kanssa singlen levyttämisestä kansainväliseen levitykseen, mutta neuvottelut eivät tuottaneet tulosta. Kesäkuussa 2007 Wahlgren oli mukana ensimmäistä kertaa TV-ohjelmassa Allsång på Skansen, jossa hän yhdessä poikansa Benjamin Ingrosson kanssa esitti shownumeron. Wahlgren on pitänyt useita joulukonsertteja, kiertänyt musiikkishown Diggiloo kanssa sekä antanut lauluesityksiä ruotsalaisilla tilausmatkoilla esimerkiksi Kanariansaarilla.

Wahlgren oli 2011 päähenkilönä Copycat Singers -viihdeohjelman yhdessä osassa Ruotsin TV3:lla.

Melodiefestivalen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Melodifestivalen-laulukilpailussa 1985 Wahlgren sijoittui neljännelle sijalle kappaleella "Piccadilly Circus", josta on tullut sittemmin pitkäaikainen seuralainen hänen laulajanurallaan. Esiintyessä hänellä oli strassikoru, jota verrattiin preussilaiseen urhoollisuusmitaliin rautaristiin, mikä johti iltalehdistössä ja TV-ohjelmassa Svar direkt syytöksiin natsismista. Wahlgren osallistui jälleen Melodifestivalen-laulukilpailuun 1991 Lena Philipssonin kirjoittamalla kappaleella "Tvillingsjäl". Kilpailussa tulivat suosikeiksi sekä hänen että Carola Häggkvistin kappaleet. "Tvillingsjäl" joutui kuitenkin kilpailusta ulos ensimmäisessä tuomariston äänestyksessä. Kilpailun voitti myöhemmin Carola Häggkvist.

Pernilla Wahlgren sijoittui toiselle sijalle yhdessä Jan Johansenin kanssa Melodifestivalen-laulukilpailussa 2003 kappaleella "Let Your Spirit Fly". Hän kilpaili Melodifestivalen-laulukilpailussa 2010 kappaleella "Jag vill om du vågar" Malmön osafinaalissa 27. helmikuuta.[9] Toisen mahdollisuuden kautta 6. maaliskuuta hän sekä Jessica Andersson pääsivät Globenin finaaliin 13. maaliskuuta. Finaalissa hän sijoittui tällä kertaa viimeiselle sijalle 12 pisteellä.

Hän lähti jälleen mukaan Melodifestivalen-laulukilpailuun 2013 osana vastaperustettua ryhmää Swedish House Wives yhdessä artistien Jenny Silver ja Hanna Hedlund kanssa. Kilpailun toisessa osakilpailussa he päätyivät kuudennelle sijalle kappaleellaan "On Top of the World".

Muita aktiviteetteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wahlgren on tehnyt mainoksia muun muassa Garnier Nutrisse -hiustenvärjäysaineelle, Plackers-hammaslangalle ja Sisters-vaateyritykselle. Hän on esiintynyt vähäpukeisena Café-lehdessä kahdesti, vuosina 2001 ja 2002 – näistä toinen kerta oli sen jälkeen, kun hänet oli valittu Ruotsin seksikkäimmäksi naiseksi.

Vuonna 2004 Wahlgren sai Ulla Billquist -stipendin.

11. elokuuta 2007 Wahlgren debytoi kesäpuhujana Ruotsin radion P1-kanavalla.

Maaliskuusta 2015 hän on tehnyt joka sunnuntai podcastia Wahlgren & Wistam yhdessä Sofia Wistamin kanssa.[10] 2015 ohjelma voitti Stora radiopriset -palkinnon "Vuoden Podcastina".

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1985 Wahlgren tapasi Emilio Ingrosson, jonka kanssa hän oli naimisissa 1993–2002. Heillä on kolme lasta: Oliver (s. 1989), Bianca (s. 1994) ja Benjamin (s. 1997). Wahlgrenilla on myös Joachim Lennholmin kanssa poika.

Produktioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teatteri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rooleja (ei kaikki)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi
Rooli Produktio Ohjaus
Teatteri
1978 Gunilla Karlsson på taket (Katto-Kassinen)
Astrid Lindgren
Staffan Götestam
Sven Lindberg
Folkan [11]
1979 Annie Annie
Charles Strouse, Thomas Meehan ja Martin Charnin
Stig Olin Folkan[12]
1980 Annika Pippi Långstrump (Peppi Pitkätossu)
Astrid Lindgren
Staffan Götestam Folkan[13]
1982 Louisa Sound of Music
Richard Rodgers ja Oscar Hammerstein II
Stig Olin Folkan[14]
1983 Snövit och de sju dvärgarna (Lumikki ja seitsemän kääpiötä)
Beppe Wolgers
Stig Olin Folkan[15]
1993
Parneviks Cirkusparty, revy
Bosse Parnevik
Anders Albien Cirkus, Stockholm[16][17]
1997 Ulla Persson Spanska flugan (Espanjalainen kärpänen)
Franz Arnold ja Ernst Bach
Thomas Ryberger Intiman
1999 Kitty Verdun Charleys tant (Charleyn täti)
Brandon Thomas
Thomas Ryberger Intiman
Mamma
Rotta Tjoffsan
Nils Karlsson Pyssling (Pekka Peukaloinen)
Astrid Lindgren
Staffan Götestam Maximteatern
2000 Mamma
Rotta Tjoffsan
Nils Karlsson Pyssling (Pekka Peukaloinen)
Astrid Lindgren
Staffan Götestam Folkan
2001 Kotiapulainen Petronella Kärlek och lavemang (Rakkautta & peräruiskeita)
Molière
Hans Bergström Fredriksdalsteatern
Dorothy Gale Trollkarlen från Oz (Ozin velho)
Staffan Götestam Göta Lejon
2002 Pippi Pippi Långstrump
Astrid Lindgren
Staffan Götestam Göta Lejon[18]
2004 Sandy Grease
Jim Jacobs och Warren Casey
Bjarni Haukur Thorsson Göta Lejon[19]
2007 Maria von Trapp Sound of Music
Richard Rodgers ja Oscar Hammerstein II
Staffan Götestam Göta Lejon[20]
2009 Bruden som visste för lite (Morsian joka tiesi liian vähän)
Robin Hawdon
Pontus Ströbaek Fjäderholmsteatern[21]
2013 Diva Priscilla, Queen of the Desert
Stephan Elliott ja Allan Scott
Simon Philips Göta Lejon[22]
2015 Häxan Västan Trollkarlen från Oz
Robert Dröse ja Martin Land
Robert Dröse Maximteatern
Kitty Förklädet (Esiliina)
Bob Martin, Don McKellar, Lisa Lambert ja Greg Morrison
Edward af Sillén Göta Lejon[23]
2018 Kort, glad och tacksam (~'Lyhyt, iloinen ja kiitollinen')
Rikard Bergqvist ja Manusfamiljen
Rikard Bergqvist Rival/
Turné[24]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musiikki ruotsalaisella Tracks-listalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappale
Päivämäärä
Korkein sijoitus
Sijoituksia
Piccadilly Circus 9.3.1985 5 16-5-5-18
Svindlande affärer 3.8.1985 20 20
Love on You 25.1.1986 8 12-8-9-14
Paradise (Duett med Emilio Ingrosso) 14.6.1986 6 11-6-17
I Need Your Love 15.11.1987 4 17-7-4-5-9-19
Running for Cover 2.4.1988 11 16-11-19
Mardröm 20.5.1989 16 19-16-18
C'est Démon! 7.11. 1992 7 13-7-8-12

Levyjulkaisuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pernilla Wahlgren (1985)
  • Attractive (1986)
  • Pure Dynamite (1987)
  • Flashback (1989)
  • I Myself and Me (1992)
  • Flashback Number Four (kokoelmamalevy, 1995)
  • Beautiful Day (2006)
  • Holiday with You (joululevy, 2011)

Single/maxi osana ryhmää The Sylvesters[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • "A Happy, Happy Year for Us All" (1990)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sveriges befolkning 1990: Wahlgren, Pernilla Nina Elisabet.
  2. http://vf.se/Kultur--Noje/Varmland/Peter-och-Pernillas-pakt-100223.aspx[vanhentunut linkki]
  3. Pernilla Wahlgren (englanniksi). Discogs. Luettu 22.12.2014.
  4. Paula Myllykoski: Kesäsuosikin uusi juontaja. Helsingin Sanomat, 27.6.2023, s. B 17. Helsinki: Sanoma Oyj.
  5. Tenfält, Torbjörn (24.10.2007). Pernilla Wahlgrens bästa lärare. Skolvärlden. Luettu 1.5.2008.
  6. http://www.pernillawahlgren.se/OmPernilla/tabid/60/language/sv-SE/Default.aspx[vanhentunut linkki]
  7. Peterson, Jens (9 mars 1999): "– Helen, var är du?"
  8. P4 Malmöhus (5 mars 2002): "Tre guldmasker till Nöjesteatern".
  9. SVT, Melodifestivalen 2010 (Arkistoitu – Internet Archive)
  10. Itunes, "Wahlgren & Wistam"-podden
  11. Christina Zaar (23.12.1978). Karlsson på taket svävar över Folkan[vanhentunut linkki]. Dagens Nyheter. s. 40. Luettu 3.12.2017.
  12. Marcus Boldemann (14.9.1979). Kavata barn - förljugen värld. url=http://arkivet.dn.se/arkivet/tidning/1979-09-14/250/23. Dagens Nyheter. s. 23. Luettu 20.8.2015.
  13. Susanne Marko (20.10.1980). Siw Malmkvist underbar Pippi. url=https://arkivet.dn.se/tidning/1980-10-20/287/20 . Dagens Nyheter. s. 20. Luettu 3.12.2017.
  14. Teaterannons. url=http://arkivet.dn.se/arkivet/tidning/1982-09-16/251/55 . Dagens Nyheter. s. 55, 16.9.1982. Luettu 20.8.2015.
  15. Teaterannons. url=https://arkivet.dn.se/tidning/1983-10-16/281/68 . Dagens Nyheter. s. 68. 16.10.1983. Luettu 2.12.2017.
  16. url=http://www.chinateatern.se/show/parneviks-cirkusparty/ (Arkistoitu – Internet Archive) Chinateatern. Luettu 3.9.2015.
  17. "Om Bosse Parnevik". (Arkistoitu – Internet Archive)
  18. Johan Berggren. Pernilla Wahlgren räddar Pippi. Bullrig småsak som åker snålskjuts på vår Pippilojalitet. url=http://www.dn.se/arkiv/kultur/pernilla-wahlgren-raddar-pippi-bullrig-smasak-som-aker-snalskjuts-pa/ Dagens Nyheter. arkivurl=https://archive.is/20160930164934/http://www.dn.se/arkiv/kultur/pernilla-wahlgren-raddar-pippi-bullrig-smasak-som-aker-snalskjuts-pa/ 30.9.2016. Luettu 17.9.2016
  19. Kristin Lundell. (27.9.2004). Grease går igen. url=http://www.svd.se/grease-gar-igen . Svenska Dagbladet. Luettu 17.9.2016.
  20. Sara Norling. (1.10.2007). Äppelkäckt - men det räcker inte. url=http://www.dn.se/arkiv/kultur/appelkackt-men-det-racker-inte/ . Dagens Nyheter. Luettu 17.9.2016.
  21. Ingegärd Waaranperä (28.6.2009). 'Bruden som visste för lite'. url=https://www.dn.se/kultur-noje/scenrecensioner/bruden-som-visste-for-lite/ . Dagens Nyheter. Luettu 17.9.2016.
  22. Priscilla, Queen of the desert, programblad, Göta Lejon
  23. url=http://www.gotalejon.se/forestallningar/forkladet/ (Arkistoitu – Internet Archive) Göta Lejon. Luettu 5.9.2015.
  24. Kort, glad och tacksam

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pernilla Wahlgren.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Pernilla Wahlgren