Skansen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Skansen
Sijainti Tukholma, Ruotsi
Perustettu 1924
Organisaatio
Jäsenyydet EAZA
Skansen 1800-luvun lopulla.
Kesäinen näkymä Skansenilta
Segloran kirkko

Skansen on Artur Hazeliuksen vuonna 1891 perustama ulkoilmamuseo Djurgårdenilla Tukholmassa, joka on ollut myös eläintarha vuodesta 1924 lähtien.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tanhu, Skansen 1904.

Skansen vihittiin käyttöön 11. lokakuuta 1891. Sen perustajan, Artur Hazeliuksen, tarkoituksena oli esitellä elämää eri puolilla Ruotsia eri ajanjaksoilta. Kuten muu Eurooppa, Ruotsi oli 1800-luvulla nopeasti teollistumassa, ja Hazelius pelkäsi maan monien perinteiden ja tapojen unohtuvan historiaan. Hazelius, joka oli aiemmin perustanut Nordiska museetin,[1] sai inspiraation projektiinsa kuningas Oskar II:n Osloon vuonna 1881 rakennuttamasta ulkoilmamuseosta. Skansenista tuli malli Skandinavian muille ulkomuseoille, ja sanaa skansen käytetään niille nykyään monissa kielissä yleissanana.lähde?

Hazelius osti matkoillaan noin 150 taloa ympäri Ruotsia ja lähetti ne osa osalta museoonsa, jossa ne rakennettiin uudelleen. Vain kolme museon rakennuksista ei ole alkuperäisiä, mutta nekin kopioitiin tarkasti Hazeliuksen löytämistä rakennuksista. Suurin osa alueen taloista on 1700- ja 1800-luvuilta, mutta vanhin rakennus on 1300-luvulta.lähde?

Skansen kuului aluksi Nordiska museetiin. Se käsitti alun perin Bollnästorgetin ja Fågeldammarnan välisen alueen (29 493 m²), ja sisäänkäynti oli Hasselbacksportenin kautta.lähde? Vuonna 1892 Hazelius liitti museoon Bredablick-nimellä tunnetun tornin ja sitä ympäröivän puiston, jolloin museon koko kuusinkertaistui. Vuosien kuluessa museoon on liitetty lisää alueita, ja se on nykyään 30 hehtaarin suuruinen.[1] Skansen on ollut myös eläintarha vuodesta 1924 lähtien. Vuonna 1963 museo siirtyi Nordiska museetilta Tukholman kaupungin hallinnoiman säätiön omistukseen, vaikka Skansenin rakennuksissa olevat esineet kuuluvatkin yhä museolle.

Nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kaupunkikorttelissa (Stadskvarteren) esitellään 1800-luvun ruotsalaisen kaupungin elämää ja ammatteja. Alueella on muun muassa 1870-luvun leipomo, joka on ennen sijainnut Södermalmilla.
  • Ekhärädin kartano (Ekhäradsgården) on maatalo 1820-luvulta Värmlannista. Kartanon on rakennuttanut kruununvirkailija Jan Olof Pallin.
  • Segloran kirkko on rakennettu vuonna 1729, ja se siirrettiin Skansenille vuonna 1916 Länsi-Götanmaalta. Puinen kirkko on nykyään yksi Ruotsin suosituimmista vihki- ja rippikirkoista.
  • Skogaholmin kartano on rakennettu 1680-luvulla, mutta sen tilat ovat 1700-luvun lopulta. Kartanolla on ranskalainen puutarha, keittiöpuutarha ja pieni englantilainen puutarha.
  • Postitalo, joka on rakennettu alun perin 1840-luvulla, muutettiin Skansenille Virserumista.
  • Eläintarhassa on pääasiassa Skandinavialle kotoperäisiä lajeja, kuten karhuja, susia, ilveksiä, ahmoja, hirviä, poroja ja hylkeitä.
  • Alueella myös järjestetään kesäisin viikoittain Allsång på Skansen -yhteislaulukonsertteja.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b The creation of Skansen Skansen. Arkistoitu 21.11.2010. Viitattu 16.7.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Skansen.